Sådan styrker du Wi-Fi-routerens signal i lejligheden
Der findes næppe en bruger af trådløst internet i hjemmet, som ikke har behov for at styrke wi-fi-signalet i lejligheden eller på landet. Så længe du er i nærheden af routeren, er der ingen problemer. Men det er værd at gå til et andet rum, da modtagelsen af routeren svækkes kraftigt. Lad os finde ud af, hvorfor dette sker, og hvad vi skal gøre ved det.
Derfor kan din router give dig et svagt signal
Forhindringer
Den mest åbenlyse og almindelige årsag til, at en routers signal bliver svagt, er en forhindring. Det er som regel en væg i din lejlighed. I et åbent rum kan routerens rækkevidde endda nå op på flere hundrede meter. Men indendørs skaber vægge mellemliggende barrierer. Et træ reducerer f.eks. dækningsradius med 70 %, en tynd rumvæg med 85 % og en bærende væg med 90 %.
Interferens fra apparater i hjemmet
Signalet kan blive “forstyrret” af trådløse enheder i nærheden. Faktum er, at moderne routere opererer med en frekvens på 2,4 GHz eller 5 GHz. Den første frekvens “bryder bedre igennem” vægge, den anden giver højere hastighed. Men mange husholdningsapparater arbejder på 2,4 GHz. Hvis du f.eks. har en trådløs telefon, et tv, en mikrobølgeovn eller en babymonitor i nærheden af din router, kan deres signal forstyrre Wi-Fi.
5 GHz-frekvensen er mindre almindelig, så interferens fra elektriske apparater er mindre sandsynlig. Men den kortere rækkevidde og afhængigheden af forhindringer i huset har større indflydelse her.
Interferens fra routere i nabolejligheder
En anden sandsynlig årsag til svagt eller intet Wi-Fi-router-signal er lignende enheder i nabolejlighederne. Normalt er der op til 15 radiokanaler til rådighed for routere, og enheden tilpasser sig automatisk til den ene eller den anden. Hvis flere enheder distribuerer internettet på den samme kanal, overlapper signalerne og forstyrrer hinanden.
Sådan øger du Wi-Fi-routerens signal
Der er flere måder at forbedre signalet på derhjemme.
Genstart routeren
Den nemmeste måde at genstarte på er at tage routerens strømkabel ud, vente 10-15 sekunder og sætte stikket i igen. Derudover har nogle routermodeller en tvungen genstartskommando i indstillingerne. Som det er tilfældet med andre gadgets, løser en sådan operation ofte problemet, især hvis vi taler om en situation, der ikke eksisterede før.
Skift retning på antennerne
Normalt kan routeren derhjemme have fra en til fire antenner. I orienteringsretningen for hver af dem er modtagelsen bedre, hvilket betyder, at du ved at dreje antennerne kan opnå en betydelig forbedring af modtagelsen.
Skift frekvens
Mange moderne routermodeller arbejder på både 2,4 GHz og 5 GHz samtidigt. Ældre enheder fordeler signalet på en af dem. LED-indikatoren på enhedens panel viser, hvilken frekvens der er optaget. Du kan ændre frekvensen i routerens indstillinger.
Det gør du ved at skrive 192.168.0.1 i en hvilken som helst browser og indtaste dit login og din adgangskode – de er indstillet, når du sætter routeren op første gang. Menuen med frekvensvalg findes normalt i afsnittet “Trådløst netværk” eller “Trådløs tilstand”.
Flyt din router
Hvis din router står på gulvet eller på et bord, kan du prøve at flytte den til et højere sted, f.eks. et skab. Det vigtigste er, at enheden ikke står i et hjørne, hvor krydsningen af vægge skaber mest signalinterferens. Sørg også for, at der ikke er nogen elektroniske enheder i nærheden af routeren.
Vælg en anden kanal manuelt
Normalt vil routeren forsøge at skabe forbindelse på en ledig kanal af sig selv. Men du kan prøve at tvinge den. Du kan skifte til en ledig kanal i routerens indstillinger, normalt via browseren på din pc – følg anvisningerne for enheden.
Brug forstærkere
I en lejlighed med flere værelser og et komplekst layout er det kun særlige signalforstærkere, der kan hjælpe med at øge routerens rækkevidde:
- Repeater – fanger signalet fra routeren, opretter et netværk med samme navn og sender signalet videre.
Mesh-sæt er et sæt med flere sendere, der forbindes til routeren. Placeret i en vis afstand fra hinanden skaber de et trådløst internetnetværk med stor dækning. - Når du vælger forstærkere, skal du kontrollere kompatibiliteten med din hjemmerouter og udelukke andre årsager til routerproblemer, før du køber.
Lær også en interessant måde at øge wi-fi-dækningen på.