Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Lifehacks

Hvor en luftfugter ikke bør placeres i lejligheden

Hvor en luftfugter ikke bør placeres i lejligheden

Luftfugtere er designet til at forbedre mikroklimaet i hjemmet og bliver særligt vigtige i opvarmningssæsonen. Samtidig påvirker deres placering i huset effektiviteten af arbejdet, sundheden og endda ejendommens sikkerhed. Vi fortæller dig mere i vores artikel.

Natbord nær sengen og varmeapparater

Det anbefales ikke at have et apparat tændt hele natten i nærheden af sengen. Lyden af apparatet, der kører, kan forstyrre afslapning og søvn. Luftfugtigheden i soveværelset har også betydning. Ifølge nogle læger kan en for høj luftfugtighed skabe gunstige betingelser for spredning af støvmider og allergener i luften. Ud fra dette synspunkt har allergikere og astmatikere en højere risiko.

Stationære radiatorer og andre varmeapparater er ikke egnede til at placere luftfugtere i nærheden af dem, selv om de logisk set er årsag til tør luft. Effektiviteten af en enhed, der er placeret i nærheden af dem, minimeres – den fugtige damp, den producerer, vil fordampe meget hurtigt på grund af dens nærhed til varmekilden. Som følge af inaktiv drift forbliver fugtighedsniveauet uændret.

Området nær vinduet og elektriske apparater

Vi taler om vindueskarmen og nærheden til vinduesglasset. Først og fremmest er stationære radiatorer ofte placeret under vindueskarmen. Hvis vinduesrammen har huller, eller selve vinduet står på klem, vil delvist befugtet luft sive ud. Det viser sig ved små dryp og kondens på glasset. Den anbefalede minimumsafstand fra vindueskarmen bør være 30 centimeter, og den befugtede luftstråle bør ikke være rettet mod vinduet.

Husholdningsapparater og fugt er uforenelige størrelser, men folk glemmer det ofte og sætter f.eks. en luftfugter i nærheden af arbejdspladsen ved computeren. Det samme gælder stikkontakter, smarthøjttalere, tv’er osv. Denne form for langvarigt »naboskab« kan få mikropartikler af fugt til at trænge ind i kabinettet på elektriske apparater – det kan påvirke deres ydeevne negativt.

Møbler og gulvbelægning

Når det gælder lænestole og sofaer, er der risiko for skader på betrækket som følge af langvarig eksponering for damp eller fine vanddråber (afhængigt af luftfugterens model). Polstrede møbler er heller ikke egnede til at have en stabil og flad overflade, som er der, hvor luftfugterne skal placeres – der er risiko for, at de vælter. Opbevar dem heller ikke på de øverste etager af skabe, hylder osv., da træelementer under direkte påvirkning af fugt kan svulme op og rådne.

Hvis luftfugteren står på gulvet under drift, vil den fugt, den sprøjter ud, med tiden danne en pyt, fordi den sætter sig på overfladen. For nogle typer gulve (parket, laminat) kan det have en ødelæggende effekt på dem. Et vådt gulv øger også sandsynligheden for skader på grund af risikoen for at glide, og det gælder især, hvis der er små børn eller dyr i huset. Den eneste undtagelse er særlige gulvmodeller af luftfugtere, der er designet til at blive placeret og betjent på gulvet. I alle andre tilfælde skal afstanden til gulvet være mindst 1 meter.

Lodrette overflader

Et andet uønsket sted at placere en luftfugter er i områder, hvor den fugtige luftstråle vil påvirke lodrette overflader. Det er primært væggene. Her tørrer tapetet ud, og malingen kan krakelere, hvilket medfører behov for reparationer. Forskellige vægfordybninger og nicher er heller ikke egnede til at placere en luftfugter. Dampen, der lægger sig på overfladen, vil få den til at blive stribet. Den anbefalede minimumsafstand mellem lodrette overflader og luftfugteren er 30-40 cm.