Hvordan hjælper man frøplanter og indendørs planter, når de mangler lys?
I dag er det umuligt at forestille sig vores liv uden alle former for elektronisk udstyr, der gør vores liv mere bekvemt. Højteknologien har også »nået« en meget konservativ sektor – planteproduktion. Og hvis man i industrielle drivhuse og væksthuse har brugt automatiske og halvautomatiske systemer til plantepleje i ret lang tid, så er »smarte« enheder ikke så almindelige i private lejligheder og huse. Og hvorfor ikke gøre livet lettere derhjemme? Til at begynde med, i det mindste ved at installere »smarte« fytolamper.
Hvorfor opdatere planter
Det er klart, at for kimplanter er det vigtigt med kvalitetsjord og kompetent vanding og optimal temperatur. Men ikke mindre indflydelse på unge planters og frøplanters sundhed har en fuldgyldig belysning.
Det er ingen hemmelighed, at solen ofte ikke behager os om vinteren og i det tidlige forår. Men hvis solen er dårlig for os, hvordan er det så ikke for planterne i lejligheden, hvor lys er en integreret del af de vigtigste biologiske processer? Især lider frøplanter af nogle afgrøder med en lang vækstsæson, såsom peberfrugter, auberginer eller tomater, som plantes i slutningen af februar eller marts, under manglen på sol. For disse typer afgrøder er varigheden af dagslyset på 7-8 timer kritisk kort. Og med et underskud af lys strækkes kimplanterne ud, bliver skøre og sårbare over for mange sygdomme. Derfor er det i den tidlige såning meget ønskeligt at supplere lyset med mindst 3-4 timer ekstra.
Men kunstige lyskilder vil ikke kun glæde frøplanter, fytolamper vil hjælpe med at vokse:
- alle mikrogrøntsager;
- mange indendørs planter med lange dagtimer;
- ærer og så videre.
Med belysning vil alle planter få det meget bedre, og planterne vil nærme sig plantningen stærke og sunde.
Sådan belyser du kimplanter
Nu kan du finde lamper og apparater, der er skabt specielt til indendørs planter. I sådanne enheder bruges hovedsageligt fluorescerende eller LED-lyselementer. De giver lys i det »rigtige« spektrum og bliver ikke særlig varme. Lys, der er installeret i nærheden af planter, opretholder kunstigt den nødvendige varighed af dagslyset for de fleste afgrøder, som er omkring 10-12 timer.
Som regel er belysningen tændt i 2-3 timer om morgenen og 3-4 timer om aftenen. Om morgenen er det ønskeligt at slukke, når solen står højt nok, så der ikke sker skarpe ændringer i belysningen, og om aftenen at tænde før det dybe tusmørke. Lamper er fastgjort fra frøplanter i en afstand af 10-15 cm og fra voksne planter i en afstand af 25-30 cm.
Hvis du konstant er hjemme, er det ikke svært at tænde lampen på det rigtige tidspunkt manuelt. Men hvad nu, hvis du kommer hjem sent om aftenen? Eller ofte tager på forretningsrejse, ferie eller bare på weekendbesøg eller udenbys. Skal man opgive drømmen om stærke planter nu? Der er faktisk en udvej – installer »smarte« fytolamper, som har lært at fungere ikke kun som konventionel belysning, men også som fytolamper. De fås i tre versioner med standardsokler E14, E27 og GU10 eller i form af LED-tape med en selvklæbende sokkel, som gør det muligt at sætte den fast i vindueskarmen, på væggen eller i et særligt skab til planter.
Sådan fungerer den smarte fytolampe
Den smarte lampe er ved første øjekast en almindelig lampe, men med en særlig phytolight-tilstand til planter, som kan fjernstyres via en gratis app. Med dens hjælp vil dine yndlingsplanter få kvalitetslys, selv når du ikke er til stede. Ved at installere en sådan lampe ved siden af beholderne med kimplanter kan du:
- indstille en timer til at tænde lampen på et bestemt tidspunkt;
- ændre lysets farveskema og intensitet på afstand;
- overvåge belysningens tilstand;
- spare en masse penge på elektricitet.
Med en smart lampe kan du tænde for plantebelysningen når som helst. For eksempel hvis vejret er blevet dårligt, og det allerede er mørkt udenfor om eftermiddagen, og du er langt væk hjemmefra. Lampen har allerede en særlig tilstand for planter i indstillingerne – phyto-light.
Yderligere funktioner: LED-strips
Ud over lamper – en punktlyskilde – findes der også LED-strips. Med deres hjælp kan du organisere ensartet belysning af høj kvalitet i store områder, f.eks. på blomsterstativer eller plantestativer. Båndet er let at fastgøre til indvendige genstande med kompleks konfiguration – vindueshældninger, hylder, skabe, i dekorative nicher. Generelt, hvor som helst du vil sætte planter. I dette tilfælde har LED-strips det samme sæt funktioner som lamper.
Fordele ved LED’er:
- bliver ikke varme under drift, så de brænder ikke planter og tørrer ikke luften;
- arbejder i det vigtigste område af spektret for planter – rød og violet;
- giver jævnt lys i alle driftstilstande.
Takket være deres alsidighed sparer lamperne og båndene dig for at skulle købe særlige planteblomster. Du kan vælge lamper med forskellige sokler, watt og lysvinkel. Og bånd kan om nødvendigt let klippes over eller forbindes med hinanden for at øge belysningsområdet. Når behovet for ekstra belysning ikke længere er nødvendigt, kan lamperne og stripsene bruges som normale belysningsarmaturer, selvfølgelig med mange nyttige funktioner i hverdagen.
Styring af lamper og strips
En lampe er en del af et smart home-system. Lamper og bånd kan styres fra enhver enhed eller mobilapp. Ved at tilføje en smart lampe i appen under afsnittet »enheder« får du fjernbetjening via Wi-Fi-netværk.
Konklusion
Phytoslight på lamper er en stor hjælp for en ivrig gartner eller blomsterhandler, som lever et aktivt liv og ikke har mulighed for at være i nærheden af planter hele tiden. Men ved hjælp af sådanne enheder kan du omgive dem med omsorg, selv på afstand. Og planterne vil betale dig tilbage med lange blomster og en rig høst.