Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Lifehacks

Sådan slipper du af med støv i lejligheden i lang tid

Sådan slipper du af med støv i lejligheden i lang tid

Konstant ophobning af støv i stuen kan, ud over at ødelægge interiørets æstetiske udseende, være en sundhedsfare. Hvordan man effektivt organiserer rengøringsprocessen for ikke at bruge en masse kræfter og tid, vil vi fortælle dig i vores artikel.

Hvordan støv dannes

Det kan forekomme inde i lejligheden og komme ind i den udefra sammen med gadeluften. Det er umuligt at skabe ideelle, sterile forhold, hvor støvdannelse er helt udelukket. Selv hvis vinduerne konstant er lukkede, vil det stadig blive dannet – kilden er døde hudpartikler og omgivende genstande. Forurening, som vi bringer ind i lejligheden på vores skosåler eller med poser fra butikken, absorberes af støv, og selv regelmæssig rengøring forhindrer det ikke i at sætte sig i sprækker og så videre.

Rigelige støvaflejringer kan forårsage udvikling af forskellige lidelser i kroppen (primært endokrine), det kan indeholde bakterier af smitsomme sygdomme, for ikke at nævne allergiske reaktioner. Rengøringsfrekvensen afhænger af mange faktorer. Det er livsstilen generelt, antallet af beboere, tilstedeværelsen af kæledyr, husets placering og direkte lejligheden i det. Her er et par anbefalinger, som kan bruges til at spare tid på rengøringen.

Fugtig rengøring og et minimum af støvopsamlere

Standardfrekvensen for fuld våd rengøring er en gang om ugen, mens blødt legetøj og tekstiler bør vaskes mindst to gange om måneden. Alle overflader, herunder husholdningsapparater, skabe, hylder, blade på indendørs planter osv. skal tørres rene for støv.

Støv kan sætte sig på alle overflader, men fra nogle af dem er det let at tørre af, og det stiger op i luften, og på andre ophobes det i lang tid. Der er visse kategorier af genstande – støvopsamlere – som er konstante kilder til støv, f.eks. stakke af magasiner, tæpper, tøjdyr og tekstiler. Det er ønskeligt at minimere deres tilstedeværelse i lejligheden eller om muligt opbevare dem i et lukket rum (i kasser, skabe eller hylder).

Løsninger, opdateringsværktøjer, rengøringsordre, særlige midler

Det hjælper at slippe af med støv med en opløsning af vaskebalsam, som findes i alle huse, og vand. Proportionerne er 1:4. Den resulterende væske skal hældes i en sprøjte, sprøjtes og tørres af med en tør klud. Takket være balsamens antistatiske effekt forbliver overfladen ren i længere tid.

Ved rengøring er det vigtigt at sørge for, at kludene bliver skyllet, vredet ud og udskiftet i god tid, ellers vil snavset konstant blive smurt ud. Forsøm heller ikke at skifte filtre i støvsugeren i henhold til instruktionerne. For at undgå, at støv dækker de nyvaskede genstande, bør du starte rengøringen oppefra. Først lysekronerne, så høje skabe og hylder, hylder og persienner. Efterhånden som man bevæger sig nedad, skal rengøringen afsluttes med fodpaneler og gulvet.

Rene og tørre overflader kan behandles med en særlig polish mod støv. Det er vigtigt at studere instruktionerne nøje, for hvis du gør alt korrekt, virker det støvafvisende, og rummet vil holde sig rent i længere tid.

Dekorationer, lukkede vinduer og kemisk rensning

Ofte sætter vi vores yndlingsnips og souvenirs, som vi er kede af at smide ud, på hylderne. Alle disse ting samler aktivt støv og skal rengøres regelmæssigt. Derfor anbefales det at opbevare dem bag glasdøre i en hylde eller et skab, så dannes der ikke så meget støv på dem.

For at opnå et normalt mikroklima i lejligheden skal den ventileres regelmæssigt. Men hvis du holder vinduerne åbne i lang tid, vil der altid være støv fra gaden i beboelsesområdet, især i bylejligheder. Her er vinduesnet meningsløse, de kan kun fange større partikler.

Hvis der er store, tunge sengetæpper, som ikke kan skubbes ind i vaskemaskinen, og der samtidig ikke er en støvsuger i huset, er det tilrådeligt at benytte sig af professionelle renserier. Tæpper og gardiner kan rengøres med en damper for at forebygge.

Syntetiske stoffer, opbevaringskasser, ventilation

Støv tiltrækkes i høj grad af syntetiske stoffer og sætter sig og bliver hængende i fibrene. Af disse grunde er tekstiler af naturlige materialer at foretrække i lejligheden.

Hængende tøj i garderoben samler stadig støv, selv om det er der hele tiden og ikke bruges. Derfor anbefales det at opbevare sæsonbestemt tøj i betræk og ekstra puder, dynebetræk osv. i lukkede kasser. – i lukkede kasser.

Rengøring hver uge: Det er ikke nødvendigt at rengøre bogstaveligt talt hver eneste kvadratcentimeter af lejligheden grundigt. Men det er vigtigt med jævne mellemrum at se på ventilationssystemet, støvsuge og tørre det af i henhold til producentens anbefalinger.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.