Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Lifehacks

Sådan forlænger du dit køleskabs levetid

Sådan forlænger du dit køleskabs levetid

På dagens hvidevaremarked kan det være svært at finde en god kvalitetsmodel til en rimelig pris. Det er derfor, mange mennesker tager sig af tidligere købte apparater og passer på dem, så de holder så længe som muligt. Hvordan man gør dette i tilfælde af et køleskab, fortæller vi dig i vores artikel.

Undervurder ikke temperaturen

Det er ikke altid, at produkter har brug for lang og maksimal konservering. Hvis lejligheden har mange beboere, forbliver maden ofte ikke i køleskabet i lang tid. I denne situation er det muligt at justere temperaturniveauerne opad – i fryseren (op til -16) og i kølekammeret (op til +7). På modeller med mekanisk styring kan du begrænse dig til at justere kompressorens intensitet og reducere den en smule. Disse handlinger vil hjælpe med at spare på teknikkens ressourcer.

Eksterne faktorer

Kompressorens belastning afhænger også af nogle eksterne forhold. Så for at få en effektiv varmeudveksling skal kondensatoren have nok fri plads omkring sig. Dette gælder også for indbyggede modeller.

Hvis køleskabets krop udsættes for direkte sollys, vil det desuden varme op, det er bedre at undgå dette. I lejligheder, hvor der er varme gulve, skal køleskabet placeres i et område, hvor der ikke er varme. Apparaterne har også klimaklasser, og temperaturen i rummet skal ligge inden for dem.

Vedligeholdelse af apparater

Rengøring af køleskabet har blandt andet en forebyggende effekt, som hjælper med at spare på ressourcerne. Kondensatoren, der er placeret på bagsiden eller siden af apparatet, skal rengøres for støv regelmæssigt. Ligesom vi bruger tøj, fungerer støvet på denne enhed i køleskabet som en varmeisolator. På grund af forringelse af kølemiddelkøling øges belastningen på kompressoren.

Når forseglingen er udtørret eller krøllet, øges udvekslingen af varm og kold luft, og kompressoren belastes igen. Tætningsgummierne skal fjernes og vaskes, og deres elasticitet skal opretholdes ved at behandle dem med olie.

Hvis fryseren ikke er udstyret med NoFrost-indstillingen, dækkes fordamperen gradvist med frost – dette forhindrer varmeudveksling. Køleskabe med sådanne frysere kræver regelmæssig afrimning, det tager cirka en dag og udføres naturligt. For nemheds skyld kan ovenstående manipulationer udføres samtidig med generel rengøring i køleskabet.

Diagnostik i proaktiv tilstand

Indtast en simpel regel: mindst en gang om året for at foretage en forebyggende inspektion af køleskabet ved hjælp af en mester. Tidlig påvisning af denne eller den mulige funktionsfejl vil mærkbart spare penge og tid. Det er vigtigt, at teknikeren er anstændig og ikke opfinder problemer på et tomt sted for at tjene penge på reparationer.

Temperatur og mængde af mad

Det anbefales, at varm mad køles ned til normal stuetemperatur, før den lægges i fryseren. Du bør heller ikke overbelaste fryseren, da den har en indfrysningsvolumen pr. dag, som det er bedre at tage højde for. Det er ønskeligt, at produkterne pakkes i små portioner.

I fryserummet er det også en god idé at sørge for, at fødevarerne er anbragt på de rigtige steder – grøntsager, frugt, mælkeflasker, krydderurter osv. Når de er jævnt fordelt, vil enheden køle og opretholde temperaturen mest effektivt.

Og endnu et tip: Hvis du har for vane at åbne køleskabet regelmæssigt i håb om, at nye produkter er dukket op af sig selv, er det bedre at slippe af med det. Jo sjældnere du åbner døren, jo bedre, fordi temperaturen i kammeret stiger kraftigt efter hver åbning. Det belaster apparaterne yderligere.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.