Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Lifehacks

Sådan forlænger du din kaffemaskines levetid

Sådan forlænger du din kaffemaskines levetid

Ægte og frisk kaffe, der laver sig selv, er meget praktisk. Men dyre apparater har brug for ordentlig pleje, ellers går de i stykker før tid, og smagen af drikken bliver ødelagt. Vi vil fortælle dig mere i vores artikel.

Generelle tips

Professionelle baristaer giver en grundlæggende anbefaling til begyndere: Plejen bør være regelmæssig. Det er nødvendigt at holde beholderne rene: til mælk, kaffegrums, bakke osv. Kaffemaskinen skal rengøres hver gang, før du bruger den. Vandtanken skal rengøres grundigt en gang om ugen eller hver tiende dag. Det er også vigtigt at holde øje med vandfiltrene og skifte dem i tide.

Sådan slipper du af med kalk

Kaffemaskiner går ofte i stykker på grund af kalk, så det er vigtigt at holde øje med det. Nogle modeller har en tilsvarende indikator, der fortæller, at det er tid til at afkalke. Hvis der ikke er en sådan mulighed, er afkalkningsfrekvensen mindst 1-2 gange om måneden, eller når du tilbereder 200 kopper kaffe. Tegn på, at skalaen allerede har ført til en funktionsfejl i kaffemaskinen, er: udseendet af et let sediment i bunden af koppen, øget støj under drift, et fald i opvarmningstemperaturen.

Folkemetoder til afkalkning i dette tilfælde anbefales ikke, det er bedre at bruge specielle midler. Disse kan være flydende sammensætninger (egnet til næsten alle modeller), midler i form af kapsler (kun egnet til kapselkaffemaskiner) og tabletter (ikke at forveksle med tabletter til rengøring fra kaffeolier).

Hvis din kaffemaskine har automatisk afkalkning, skal du følge instruktionerne på displayet, når du starter programmet, og desuden tilføje den nødvendige mængde vand til drypbakken under processen. Hele proceduren tager ca. 40 minutter, nogle gange mere.

For dem, der ikke har denne mulighed, skal du forberede rengøringsopløsningen i henhold til instruktionerne, rengøre beholderen godt for kafferester og hælde opløsningen i vandtanken op til den øverste markering. Placer en kop eller anden beholder under dispenseren til den brugte opløsning.

Derefter startes kaffemaskinen, hanen åbnes, og ca. 100-150 ml væske drænes ud. Opløsningen skal blødgøre kalken, så efter det første afløb bør du lade maskinen stå i 10-15 minutter. Derefter drænes resten af væsken med 5 minutters mellemrum i portioner på 100-150 ml. Derefter skal vandtanken skylles ordentligt, der skal hældes rent vand i, og systemet skal skylles.

For kaffemaskinemodeller, der ikke har en kaffepulverisator, er der en yderligere anbefaling. I løbet af rengøringen, mens opløsningen er inde, er det nødvendigt at hælde bønnerne. Derefter er det nødvendigt at tænde for standardtilberedningsprogrammet og tømme de første to eller tre portioner af drikken ud i vasken.

Rengøring af kaffeolier

Kaffebønner indeholder olier, og under kaffemaskinens drift vil de uundgåeligt sætte sig på dens indre dele. Hvis du lader det gå til spilde, vil maskinen gå i stykker. Hyppigheden af rengøring fra kaffeolier – en eller to gange om måneden, men hvis teknikken bruges intensivt, er det nødvendigt at rengøre oftere, godt for dette er der specielle tabletter.

Den aftagelige bryggeenhed skal fjernes og skylles under vand. Tilstoppede kaffepartikler i sien kan rengøres med en børste eller skubbes igennem med en nål. Efter tørring sættes enheden på igen, og der lægges en tablet i rummet til malede bønner. Tænd derefter for tilstanden »malet kaffe«, og begynd at brygge espresso ved at placere en beholder (kop osv.) under dispenseren. Tøm den skummende væske, der kommer ud, ud i vasken. Tilbered derefter et par portioner kaffe, og dræn også den. Vent derefter tredive minutter, og udfør disse manipulationer igen, men med rent vand.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.