Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Lifehacks

Sådan fjerner du pletter fra tøjet

Har du fået en plet på din yndlings T-shirt eller bluse? Hos alle kan der ske en sådan misforståelse. Derfor har vi samlet de mest effektive måder at fjerne pletter fra tøj på i ét materiale.

Sådan fjerner du pletter fra tøjet

Spild kaffe på dig selv, glem et stykke tyggegummi, efterlad et spor af foundation på din yndlings-T-shirt – ingen er i sikkerhed for disse problemer. Pletter er ikke en grund til at smide tøjet væk, for der er mange hjælpere i den moderne elskerindes arsenal. Lad os se, hvordan man fjerner pletter fra tøjet, og hvilke flyhacks der er værd at kende.

Hvis man ser på pletter i forhold til deres kemiske natur, kan man inddele dem i følgende grupper:

 • Pigmenterede (spor fra kaffe, te, vin, frugtsaft);
 • Protein (blod, mælk);
 • Olie- og fedtholdige (alle fedtholdige fødevarer, tekniske olier);
 • Rust;
 • Pletter af opløsningsmidler (maling, blæk, lim);
 • Kombineret (foundationcreme, læbestift, chokolade, is).

Sidstnævnte type kan kræve flere måder at slippe af med forurenende stoffer på.

Pletfjernere

For at slippe af med pletter bruges stoffer af forskellig oprindelse. For eksempel brugte vores mødre og bedstemødre pletfjernere baseret på klor, som ødelægger stof, maling og ofte forårsager allergi. Heldigvis findes der nu mere moderne og sikre alternativer.

 • Ilt. Ilt er et stærkt oxidationsmiddel, som fjerner snavs og er ugiftigt. Det findes i hydrogenperoxid eller natriumperkarbonat.
 • Enzymer. Enzymer i deres sammensætning er fremragende til proteinforureninger, men de kan ikke bruges til uld- og silkestoffer.
 • Adsorberende midler. De binder smudspartikler og efterlader stoffet med dem. Men de er kun beregnet til friske pletter.
 • Opløsningsmidler. Blandt dem er glycerin, alkoholer og estere, som er fremragende til genstridige pletter.
 • Natriumfedtsyrer. Dette er en almindelig sæbe.

Valget af middel afhænger af typen af forurening. Til protein er præparater, der indeholder enzymer, velegnede, til pigmenterede (te, kaffe, juice, vin, blæk) – ilt. For at slippe af med olie- og fedtpletter samt spor af jord, sod, kosmetik er sæbe velegnet, fra tjære, maling, sved og forældet fedt vil det hjælpe med at klare midlerne med opløsningsmidler.

Der findes et stort udvalg af pletfjernere på hylderne i detailhandlen. De opfylder de samme funktioner, men adskiller sig grundlæggende i deres struktur, pris og effektivitet.

Pletfjernere

Butikkerne tilbyder et bredt udvalg af pletfjernere i forskellige former. På tilbud kan du finde varianter i pulverform (de tilsættes vandet ved vask, hvis det sædvanlige pulver ikke slår til), flydende (til sarte stoffer og nødvask), i form af sæbe (til håndvask eller forbehandling), i form af stick eller blyant (til hurtig behandling af friske pletter).

Pulver

At slippe af med friske pletter hjælper med at slippe af med almindeligt pulver. Men det er ikke egnet til alle typer snavs, og effektiviteten afhænger af vaskemaskinens kvalitet og den korrekt valgte vaskemetode.

Sæbe til tøjvask

En anden mulighed er at vaske pletten med vasketøjssæbe. Det vil ikke lade den friske forurening få fodfæste i stoffets fibre, men det vil ikke kunne klare alle typer pletter. Gamle pletter er det heller ikke sandsynligt, at det kan fjerne.

Folkemidler til pletfjerning

Butiksmidler – en god ting, men vores bedstemødre og mødre klarede sig uden dem. Sengelinned, duge, skjorter … De var alle snehvide og skinnede af renlighed hos værtinderne. Så hvorfor ikke bruge de tidstestede flyhacks?

Alkohol af nafta

Det er en vandig opløsning af ammoniumhydroxid (ammoniak). Det bruges ikke kun inden for medicin, men også i husholdninger til at rengøre forskellige ting: tallerkener, smykker, møbler, badeværelsesinventar, spejle, briller og selvfølgelig tekstiler. Det hjælper med at slippe af med fedtpletter fra bomulds- og linnedstoffer, spor af blod, te og kaffe.

Hydrogenperoxid

Billig antiseptisk middel vil være en god assistent i kampen for tingenes renlighed. Det bleger, fjerner pletter af blod, fedt, vin, ketchup, kaffe eller te. Spor af bær eller rust anbefaler nogle husmødre at slippe af med med en blanding af aspirin og hydrogenperoxid: Når de kombineres, sker der en kemisk reaktion, og der frigives aktivt ilt, som hjælper med at rense stoffet.

Citronsyre og citronsaft

I køkkenet kan du også finde en masse nyttigt til at fjerne pletter fra tøj derhjemme. Egenskaberne ved citronsyre eller citronsaft ligger tæt på peroxids egenskaber. De fjerner også pletter fra blod, rust, kaffe, vin og endda blæk og sved.

Flere folkemetoder i artiklen.

Sådan fjerner du pletter fra tøjet

50% af succesen med pletbekæmpelse afhænger af, om teknologien følges. Vi deler de grundlæggende regler.

Fedt, olie

Hvis pletten er frisk, kan du bruge følgende trick: Læg 2-3 lag køkkenrulle på begge sider, og stryg tingen med et varmt strygejern på begge sider to gange. En anden måde: Dæk en frisk fedtplet med bordsalt.

Blod

Det første, du skal gøre, er at lægge tøjet i blød i koldt vand. For at slippe af med spor af blod vil ammoniakalkohol hjælpe. Det anbefales også at fortynde vinsyre med koldt vand og påføre det på forureningen. Minutter efter 10-15 minutter skylles og vaskes tingen.

Sved

Gullige spor under armhulerne behager ikke nogen. For at slippe af med dem anbefales en blanding af 1 spsk. opvaskemiddel, 3-4 spsk. hydrogenperoxid og 2 spsk. bagepulver. Påfør den resulterende opløsning på pletten, lad den stå i et par minutter, og send den til vaskemaskinen.

Rødvin

Spildt på tøjet rødvin – ikke en dom. At trække det tilbage vil hjælpe citronsyre. Det skal blandes med vand i lige store mængder og gnides ind i pletten. En anden måde: Fugt pletten med hydrogenperoxid, derefter – sæbe med vasketøjssæbe. Skift, indtil pletten går af. Den tredje mulighed er at skylle pletten i varmt vand, men det er ikke egnet til alle typer tekstiler.

Tyggegummi

Prøv ikke at gnide det af med hænderne eller en serviet. Læg genstanden i fryseren i et par timer. Tyggegummiet vil fryse, og du kan nemt fjerne det fra bukser eller andet tøj.

Den anden måde er at lægge kalkerpapir på tingen med tyggegummi og stryge det med et strygejern. Tyggegummiet vil klæbe til papiret.

Blæk fra en kuglepen

Hvis pletten er ny, kan du smøre den ind i talkum eller babypudder. Det vil virke absorberende og forhindre blækket i at trænge ind i stoffet.

En plet, der allerede er absorberet, kan fjernes med sprit. Fugt en vatrondel rigeligt, og læg den på blækpletten. Hold den sådan i to-tre minutter, og gentag proceduren et par gange. Når pletten bliver lysere, kan du sende tøjet til vask.

Citron og mælk kan også redde situationen. Pres mere citronsaft på pletten, og hæld mælk over problemstedet. Lad blandingen virke i 15-20 minutter, og vask derefter tøjet som normalt.

Grønt græs

Fyld pletten med en blanding af triple cologne og salmiakspiritus. Fortynd i forholdet 30 til 10 ml.

Striber på lakerede sko

Du kan slippe af med sorte striber ved hjælp af lakfjerner, men sørg for, at det var uden acetone. Gør ikke striberne for våde. Påfør midlet på en vatrondel, og tør forsigtigt ridserne af. De går let af på farvede laksko, men på hvide sko kan de begynde at sprede sig, så lad være med at gnide hårdt.

Kaffe og te

Hvis pletterne er friske, skal du bruge en spiseskefuld salt og samme mængde glycerin. Lad denne blanding sidde på pletten i en halv time, og vask den derefter af med vand.

Hvis pletterne er gamle, skal du til 2 teskefulde glycerin tilsætte en halv teskefuld ammoniak. Vask sagen i denne opløsning.

Et alternativ til glycerin er en opløsning af citronsyre og oxalsyre. Forhold: til 200 ml vand tilsættes 2 teskefulde citronsyre og en oxalsyre.

I alle tilfælde skal tøjet vaskes på den sædvanlige måde efter påføring af opløsningen på tingene.

Frugt

Friske pletter fra røde druer, modne kirsebær eller ribs kan fjernes ved at hælde varmt vand over dem. Stærkt indlejrede pletter i ting fugtes først med kogende vand, derefter drysses salt, gnides og lades ligge i 5 minutter. Hæld derefter vaskemiddel over pletten, og gnid den godt.

Hvad ellers?

Tandpasta til undsætning

 • Smid aldrig blodplettede ting (det sker i skolen: slagsmål og snitsår er ikke udelukket) i varmt vand. Opbevar det i to timer i koldt saltvand. Portion fra sved: en spiseskefuld salt pr. 200 ml vand.
 • Læg friske pletter i blød i hydrogenperoxid. Det er ikke nødvendigt at fortynde det med vand. Lad det stå i et bassin i 20 minutter.
 • Prøv at fjerne gamle pletter med ammoniak. Forhold: en spiseskefuld pr. 100 ml vand. Påfør blandingen på pletten, og gnid den godt. Denne metode er ikke egnet til uldtøj, linned og silke.
 • Påfør tandpasta på pletten på tøjet, og lad det trække ind. Skyl derefter tøjet i koldt vand. Hvis det er nødvendigt, kan proceduren gentages flere gange.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.