Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Lifehacks

Praktiske tips til pletfjerning

Der sker alle mulige ting i livet, og nogle gange får vores tøj ubehagelige pletter i alle mulige situationer. Men du skal ikke straks afskrive dit yndlingstøj – mange pletter er nemme at fjerne, selv uden kemisk rensning. De følgende anbefalinger hjælper dig med altid at være klar, men glem ikke forsigtigheden, så du ikke ødelægger tingene helt.

Praktiske tips til pletfjerning

Grøntsager

Pletter fra friske grøntsager kan fjernes med en klud og koldt vand. Tomat- og spinatpletter kan fjernes med varmt sæbevand, men det er bedre at behandle dem med rå kartofler på forhånd. Hvis grøntsager har efterladt mærker på dit tøj sammen med fedt, mel eller fløde, skal du påføre stoffet lidt pulver, flydende blegemiddel eller pletfjerner, før du vasker det.

Frugt

Behandl med pletfjerner før vask. Hvis der er en rest tilbage, så dup med eddikesyre eller citronsyre. Gamle pletter forsvinder ofte, hvis de lægges i blød i et par timer i kærnemælk med en dråbe citronsaft. Ved sarte stoffer bruges ammoniak eller ethylalkohol, ved farvet (samt uld og silke) – flydende blegemiddel, som bevarer farven, ved hvidt – pletfjerner tilsat vaskemidlet.

Kirsebær, blåbær

Gnid pletten med friskpresset citronsaft. Farveægte flydende blegemiddel kan bruges på farvede stoffer og pletfjerner til lyst linned på hvide stoffer.

Bærsyltetøj

Brug sæbevand eller en lille smule alkohol. Den bedste måde er at påføre flydende blegemiddel på pletten.

Frugtjuice

Hæld lidt mineralvand på pletten, og vask derefter. Påfør lidt flydende blegemiddel på genstridige pletter.

Te

Skyl med varmt vand så hurtigt som muligt. Brug derefter galdesæbe, men du kan også bare tilsætte pletfjerner, når du vasker. Når du skal fjerne genstridige pletter, skal du behandle stoffet med en blanding af glycerin og æggeblomme og vaske blandingen af efter en time.

Kaffe

Læg en kaffe- og mælkeplet i blød med koldt vand, dryp varm glycerin på den, skyl med varmt vand, om nødvendigt med galdesæbe. Sorte kaffepletter skal først behandles med varmt sæbevand. Drys en knivspids salt på gamle pletter, behandl med glycerin og æggeblomme, skyl med koldt vand efter en halv time, og skyl derefter med varmt vand. På farvede tekstiler kan du bruge et farvebevarende flydende blegemiddel, og på hvide tekstiler kan du bruge en pletfjerner til lyst linned.

Cola

Friske pletter forsvinder let ved første vask. Hvis pletterne er gamle, skal du først bruge lidt skånsomt vaskepulver og mineralvand som opløsningsmiddel.

Rødvin

Hvidvin kan hjælpe, men sherry eller ren alkohol virker også. Det bedste middel er en generøs knivspids salt. Dryp en dråbe citronsaft på pletten, før du vasker den. Hvis det ikke hjælper, så brug en dråbe glycerin. Fløjls- og silkestoffer tåler ikke behandling med salt og hvidvin, så brug majsmel eller kartoffelstivelse. Rødvinsrester kan fjernes med fortyndet ammoniak eller ethylalkohol. Disse pletter kan også bleges.

Hvidvin

Skyl straks med varmt vand. Du kan komme en masse salt på.

Brandy

Behandl med varmt vand og derefter en lille mængde flydende vaskemiddel og vand.

Øl

Vask en frisk plet med varmt vand. Ved indtørrede pletter gnides med fortyndet eddike. Læg gamle pletter i blød i en lille mængde glycerin først. Mineralvand kan også bruges.

Sprit

Brug ren ethylalkohol eller fortyndet alkohol. Efter behandling vaskes med varmt sæbevand og skylles i koldt vand.

Mælk

Vask først i koldt vand og derefter i varmt vand. Hvis det er fløjl eller silke, skal du bruge lidt varmt vand.

Is

Behandl med en blanding af alkohol og ammoniak. Fjern eventuelle rester med lidt varmt vand.

Chokolade

Skrab forsigtigt på pletten med en kniv. Bland alkohol eller glycerin med æggeblomme, påfør og lad det virke et stykke tid. Vask stoffet i koldt vand og derefter i en varm sæbevandsløsning.

Honning

Vask med varmt vand, og behandl med en lille smule flydende vaskemiddel.

Tyggegummi

Tyggegummi skal hærdes: Frys det i fryseren eller med isterninger. Så er det nemt at fjerne eller børste af. Brug en lille smule alkohol for at gøre det nemmere.

Mayonnaise

Fjern det meste med en kniv, fugt let med varmt vand og påfør glycerin, og skyl derefter. Hvis der er spor tilbage, skal du behandle med fortyndet ammoniak.

Sennep, ketchup, karry.

Start med at behandle med varmt sæbevand. Hvis det ikke virker, kan du tørre pletten af med vand og en lille smule ammoniak. Hvis det heller ikke virker, så brug glycerin. Til følsomme stoffer (fløjl, silke) kan man kun bruge en lille mængde sprit eller parfume. Disse pletter kan også let bleges.

Æg

Salt straks pletten uden at røre ved den. Når det er tørt, skrubber du resterne af og tørrer med koldt vand. Hvis der er spor tilbage, kan du bruge fortyndet ammoniak.

Fedt

Normalt er det nok med lidt flydende vaskemiddel eller varmt sæbevand og vask i maskinen. Brug flydende vaskemidler (de har flere overfladeaktive stoffer og fjerner pletten mere effektivt). Kartoffelstivelse kan også hjælpe: Det absorberer fedtet, hvorefter du bare skal fjerne det med en børste. Hvis der stadig er mærker, skal du skrubbe med vand og bagepulver eller sæbe og derefter skylle med varmt vand, hvis det er acceptabelt. Ethylalkohol, alkohol eller pletfjerner på spray, der indeholder benzin, kan også hjælpe. Efterfølgende bør genstanden vaskes med et flydende vaskemiddel.

Dekorativ kosmetik

Fra lyse ting fjernes pletter ved hjælp af alkohol eller ethylalkohol (hvis stoffet er modstandsdygtigt over for sådanne stoffer). Når det gælder bomuld, linned, viskose og uld, hjælper galdesæbe eller ansigtstonic og efterfølgende vask. Brug en forrensningsspray for at slippe af med fedtpletter.

Læbestift

Læg pletten i blød med eukalyptusolie eller glycerin, du kan forbehandle med en antipletspray eller et rengøringsmiddel. Let fortyndet ammoniak fjerner genstridige pletter.

Hudcreme

Brug varmt sæbeskum og opløsningsmidler til oliepletter. Blegemiddel kan bruges til resterende pletter.

Deodorant, parfume

Behandl med en 5% citronsyreopløsning før vask. Parfumepletter kan gnides med sprit og vaskes som normalt, men husk, at parfumepletter på silketøj kan forvrænge farven irreversibelt.

Neglelak

Behandl forsigtigt med neglelakfjerner, og vask som normalt.

Voks

Hvis voksen er farveløs, skal du først tørre det meste af den af. Læg derefter stoffet mellem et ark blotting paper eller to papirhåndklæder, og stryg det ved lav temperatur fra undersiden. Skift papiret oftere. Hvis voksen er farvet, kan man fryse tøjet og derefter forsigtigt gnide pletten ud. Hvis der er noget tilbage, skal du fortsætte på samme måde som med fedtpletter.

Lim

Brug neglelakfjerner (undtagen til syntetiske fibre som acetat) efterfulgt af vask.

Skosværte

Alkohol er effektivt her (til farvede stoffer blandes en del alkohol og to dele vand). Flydende vaskemiddel eller pletfjerner på spray med benzin er også ofte tilstrækkeligt til forbehandling. Vask derefter med flydende vaskemiddel.

Blæk

Citronsaft og specielle pletfjernere er effektive her. Eddike eller varmt sæbevand kan bruges, men vær forsigtig: Test først på et usynligt område af stoffet.

Biros

Brug en blanding af eddike og acetone. Til hvide genstande fungerer citronsaft. Hårspray kan bruges: Påfør det rigeligt på pletten, og tør efter med en ren, tør klud. Uld behandles bedre med cologne eller sæbealkohol, hvorefter vask er obligatorisk.

Flomaster

Før vask opløses farvestoffet med alkohol og terpentin eller en lille mængde glycerin (du kan gøre det flere gange).

Farvestof

Fra vandopløselig maling vil det hjælpe at slippe af med hård eller galdesæbe, fra olie – terpentinolie. Når det gælder akrylmaling, skal du tilsætte et par dråber ammoniak til ethylalkohol og tørre pletten af flere gange, før du vasker.

Olie til bilen

Læg et absorberende materiale under kluden. Behandl pletten med alkohol og derefter terpentin. Skrub den bagefter med en børste. Gentag terpentinbehandlingen, indtil olien ikke længere er synlig på stoffet. Fjern derefter pletten med flydende vaskemiddel og vand. Skyl godt, og vask med vaskemiddel ved kraftig tilsmudsning. Gentag proceduren, hvis det er nødvendigt.

Rust

Ved lyse tekstiler (ikke særlig sarte og uld) skal du bruge citronsaft og derefter skylle grundigt. Til mørke og sarte stoffer skal du først bruge alkohol og derefter citronsaft. Påfør derefter lidt ren alkohol på pletten. Vigtigt: Hvis du lader pletten sidde på for længe, kan det ødelægge stoffets fibre.

Tjære

Læg pletten på is, så er den lettere at fjerne. Ethylalkohol er effektivt; alkohol, cologne og terpentinolie hjælper også med at fjerne pletten (du bør fjerne blandingen med blottingpapir). Blødgør først pletten med olie, skrab den derefter forsigtigt af med en kniv, og vask resterne af med alkohol.

Sod

Start med at duppe pletten, pust på den, og hæld kartoffelstivelse eller savsmuld ovenpå. Hvis stoffet er hvidt og kan vaskes ved alle temperaturer, kan du hælde lidt salt over. Hvis det ikke kan vaskes af, skal du bruge en lille smule alkohol. En pletfjerner på sprayflaske er ofte effektiv.

Tjære

Gnid med olie, indtil pletten opløses. Fjern forsigtigt store mærker. Behandl derefter pletten med alkohol eller pletfjerner på sprayflaske med benzin, og læg en tyk papirserviet under for at absorbere det overskydende. Du kan bruge et strygejern: Før du stryger, skal du lægge godt absorberende blottingpapir på toppen og bunden.

Jorden

Fjern først grove partikler med en børste eller støvsuger, eller skyl med en kraftig vandstråle på undersiden. Læg det derefter i blød i vaskemaskinen. Sådanne pletter skal fjernes så hurtigt som muligt, da langvarig eksponering kan ødelægge stoffets farve og fibre.

Græs

Pletten må ikke lægges i blød med vand. Påfør fortyndet ammoniak eller citronsaft, før du vasker i varmt vand. Ved gamle spor skal du lægge tingen i blød i sur mælk og derefter vaske med frisk mælk. Til flonelstof er det bedre at blande æggehvide og glycerin. Lyst stof kan behandles med en lille mængde ethylalkohol eller blegemiddel før vask. Til farvede stoffer, uld og silke, skal du bruge flydende blegemiddel, som bevarer farven, til hvidt – tilsæt lidt pletfjerner i vaskemidlet.

Blod

Skyl straks en frisk plet i koldt vand, og læg den derefter i blød med saltet vand. Brug let fortyndet ammoniak til gamle pletter.

Sved

Læg pletten i blød i en varm opløsning af eddike, og vask som normalt.

Data hentet fra https://kaleyard.org/week-voor-het-wassen-11-remedies-voor-alle-vlekken/.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.