Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Lifehacks

Solbær: hvad det er godt for helbredet

Solbær: hvad det er godt for helbredet

Med calcium, fosfor, jern, fibre, antioxidanter og vitaminer har dette bær også en høj næringsværdi. Vi vil fortælle dig mere om dets nyttige egenskaber i vores artikel.

Kalorieindhold

Afhængigt af ribsens farve er der også nogle forskelle i ernæringsprofilerne. Røde og hvide ribs har færre kalorier, mens sorte ribs har mere C-vitamin. Pr. 100 g produkt er der i det første tilfælde 56 kcal, 0,2 g fedt, 1,4 g protein og 13,8 g kulhydrater. I det andet tilfælde – 63 kcal, 0,41 g fedt, 1,4 g protein, 15,4 g kulhydrater.

Sundhedsmæssige fordele

Forbedret funktion af immunsystemet. Solbær er fulde af antioxidanter, som ved at begrænse virkningerne af frie radikaler øger immuniteten. De er desuden involveret i bekæmpelsen af infektions- og virussygdomme.

Forbedring af huden. En portion solbær på 100 g indeholder mindst 181 mg C-vitamin, som har en positiv effekt på huden. Dette vitamin stimulerer syntesen af kollagen, som er hudens vigtigste byggemateriale. En anden af dets gavnlige egenskaber er dets evne til at lindre betændelse og hele sår på huden.

Hjælp til kosten. På grund af fiberindholdet reducerer ribs sulten og forlænger mæthedsfornemmelsen. På grund af det lave fedtindhold kan ribs indgå i kostprogrammer for dem, der er interesserede i vægtkontrol og vægttab.

Effekt på hjernens og hjertets sundhed

Solbærs antioxidante virkninger er også bemærkelsesværdige med hensyn til deres neurobeskyttende virkninger. Tilstedeværelsen af magnesium i sammensætningen har en positiv effekt på det vaskulære system. Til gengæld reducerer gamma-linolsyre og kalium blodtrykket, så dette bær kan betragtes som nyttigt for hjertets funktion.

Forbedring af synet

En række undersøgelser har fundet en positiv sammenhæng mellem at spise ribs og fordele for synet og øjnene. Dens anthocyanin hjælper med at bremse dannelsen af grøn stær. Til gengæld hjælper cyanidin med at forbedre synet og øjnenes evne til at tilpasse sig mørket.

Anbefalinger for opbevaring

Hvis solbærrene er dyrket uden kemikalier, er opbevaringsperioden i køleskabet 3-5 dage. Det er optimalt, hvis opbevaringstemperaturen er fra 0 til +4 grader Celsius. Bær kræver forudgående plukning og fjernelse af beskadiget frugt samt overskydende fugt.

I tilfælde af frysning af bær er det bedst at gøre dette umiddelbart efter at have renset dem for snavs, men det er ikke nødvendigt at skylle dem. Ellers vil de være vandige og efter afrimning begynde at sprænge og krølle. Holdbarheden af friskfrosne ribs i fryseren er op til 2 år.

Det anbefales heller ikke at opbevare ribs i nærheden af grøntsager, frugt og andre bær. De er følsomme over for ethylen, og et sådant naboskab fremskynder fordærvelsesprocessen. Optimalt set bør bærrene opbevares i et enkelt lag i en papir- eller papbeholder med god ventilation.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.