Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Lifehacks

Hvorfor Wi-Fi ikke virker: Problemårsager og løsninger

Hvis et WLAN-netværk holder op med at fungere, kan der være mange grunde til det. De fleste af de mulige problemer kan nemt løses med dine egne hænder – hvordan præcist, fortæller vi dig i denne artikel.

Hvorfor Wi-Fi ikke virker: Problemårsager og løsninger

Wi-Fi virker ikke: Er jeg overhovedet online?

For det første bør du prøve at etablere en WLAN-forbindelse med en anden enhed. Hvis netværket f.eks. er gået ned på din bærbare computer, kan du prøve at forbinde din smartphone til den. På den måde får du at vide, om Wi-Fi fungerer generelt, eller om problemet ikke er enhedsspecifikt.

Hvis det er muligt, skal du også forbinde din pc eller bærbare computer til routeren med et LAN-kabel og derefter kontrollere internetforbindelsen. Hvis du stadig ikke kan få forbindelse til internettet, skal du først genoprette adgangen til netværket, før du opsætter trådløs adgang.

Har du allerede slukket og tændt for routeren igen?

Hvor enkelt det end lyder, kan mange problemer løses ved en simpel genstart. Det er bedst først at prøve at gøre dette på den enhed, hvorfra du forsøger at få adgang til netværket. Hvis du stadig har forbindelsesproblemer, skal du genstarte din router.

Uden den rigtige adgangskode duer det ikke

Som hovedregel bør du beskytte dit Wi-Fi i hjemmet med en adgangskode. Det skal indtastes korrekt, ikke kun i routeren, men også på alle enheder, der bruges til at oprette forbindelse. Når du tildeler adgangskoden i routeren, skal du også vælge krypteringstype som WEP, WPA eller WPA2. Hvis du har problemer, kan det være en god idé at skifte til en anden standard – ældre enheder kan f.eks. ofte ikke håndtere WPA2.

Tildel et SSID til WLAN’et

Hvis du slet ikke kan finde dit Wi-Fi-netværk på listen over tilgængelige netværk, skal du åbne routerens indstillinger og tjekke, om det har et navn. Dette såkaldte SSID skal aktiveres i routerens indstillinger og gemmes.

Hvorfor Wi-Fi ikke virker: Problemårsager og løsninger

Løs driverproblemer

Det kan ske, at dine drivere er blevet ødelagt af et tredjepartsprogram eller en forkert installation. I så fald skal du besøge din routerproducents side og downloade driverne igen. Hvilken enhed du bruger, er nemmest at finde ud af i Enhedshåndtering:

  • Skriv »Enhedshåndtering« i Windows’ søgefelt, og start programmet.
  • Linjen »Netværksadaptere« bør vise din WLAN-router.
  • Du kan også finde nye drivere ved at højreklikke på adapteren og klikke på »Opdater drivere…« i den menu, der kommer frem.

Tjek Wi-Fi-rækkevidden

Problemer skyldes ofte f.eks. en lille signalradius eller armerede betonvægge i nye bygninger, som skærmer kraftigt for routerens signal. Dermed bliver det så svagt, at det ikke kan passere gennem to eller flere vægge. Som en »workaround« kan du enten installere en WLAN-repeater eller flytte routeren til et andet sted: helst i midten af lejligheden og på en forhøjet position, ikke under et bord eller et skab.

Undgå forstyrrelser

Derudover kan dit WLAN-netværk blive blokeret af interferenskilder fra forskellige elektriske apparater. I så fald bør du slukke for dem eller, endnu bedre, placere dem et andet sted. I store beboelsesejendomme kan der endda opstå Wi-Fi-interferens, fordi for mange brugere bruger den samme radiokanal. I dette tilfælde kan det hjælpe at skifte til en anden kanal via routerens indstillinger. Alternativt kan en ændring af frekvensen fra 2,4 GHz til 5 GHz (eller omvendt) eliminere interferens, forudsat at den anvendte router og det anvendte udstyr er kompatibelt og understøtter begge bånd.

Blokerer sikkerhedsmekanismen for Wi-Fi?

Hvis du er sikker på, at din Wi-Fi-adgangskode er korrekt, og din hardware er kompatibel, men forbindelsen stadig ikke virker, er det sandsynligvis på grund af et MAC-filter. Men hvad er det helt præcist?

  • En MAC-adresse er 48-bit lang og tildeles hver enkelt netværksadapter.
  • Så for at øge sikkerheden på dit netværk yderligere kan du give din router tilladelse til kun at tillade enheder med specifikke MAC-adresser at oprette forbindelse.
  • Hvis du har en ny enhed, og MAC-filteret er aktivt, vil forbindelsen mislykkes. Du kan løse problemet ved simpelthen at deaktivere filteret eller indtaste den nye MAC-adresse på listen over tilladte adresser.
Hvorfor Wi-Fi ikke virker: Problemårsager og løsninger

Er Wi-Fi slået til?

Det kan også være, at du simpelthen ikke har slået Wi-Fi til i statuslinjen på din bærbare computer. På nogle enheder er netværkskontakten så lille og usynlig, at du måske ikke opdager, at den ikke er aktiveret. Tjek dine netværksindstillinger, og genopret forbindelsen til Wi-Fi, hvis det er nødvendigt.

Hvis du mangler dækning på dit wi-fi, har vi en artikel til dig, som hjælper dig med hurtigt og effektivt at styrke dit internet i hjemmet.

Hvis ingen af disse tips hjælper dig med at få adgang til netværket igen, skal du kontakte din internetudbyder. Hvis han bekræfter, at der er et signal på linjen, er det dit udstyr. Routeren kan muligvis repareres eller udskiftes under garantien – sørg for at tjekke med producenten.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.