Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Lifehacks

7 smarte måder at vaske de mest håbløse blod-, kaffe- og græspletter på – det virker virkelig

7 smarte måder at vaske de mest håbløse blod-, kaffe- og græspletter på - det virker virkelig

Kaleyard fortalte, hvordan hastighed og de rigtige husråd kan hjælpe med at redde ødelagt tøj.

Ofte ser pletter fra græs eller blæk utilnærmelige ud, men vi skynder os at glæde os – for hver håbløs plet er der en folkelig metode. I dag vil vi fortælle dig, hvordan du fjerner genstridige pletter fra blod, græs, fedt, blæk og kaffe.

Nøglen til at komme af med en plet er selvfølgelig at opdage den i tide. Så prøv at fjerne pletter, så snart de opdages. Kig også altid på dit tøj, før du vasker det, især når det drejer sig om børnetøj.

Det vigtigste er at forsøge at identificere pletternes oprindelse og handle i henhold til instruktionerne. Pletter fra græs, drikkevarer og bær er vanskelige at vaske med almindeligt pulver, så de skal behandles med specialmidler, før de nedsænkes i vaskemaskinen.

Pletter fra græs

Alle familier har været udsat for græspletter mindst én gang i deres liv, især hvis de har børn. Eksperter anbefaler: Brug vasketøjssæbe til at fjerne pletten fra jeans. Hvis du ikke kan opnå et ideelt resultat, skal du lave en opløsning af en liter vand og en spiseskefuld ammoniak, tørre pletten med det og gnide lidt med en svamp. Bomuldsstof reddes af en blanding af citronsaft og salt, som du skal fugte materialet med. For at fjerne en plet fra silke skal du droppe et par dråber ammoniak eller hydrogenperoxid.

Te- og kaffepletter

Hvis du finder pletter fra te eller kaffe på en bluse, skal du ikke være bekymret, for det er ikke svært at få bugt med dem. Det er nok at fugte pletterne med blegemiddel, lade produktet virke i 2-3 minutter og vaske. Når du vasker, skal du være opmærksom på vaskemaskinens tilstand og foretrække skånsomme programmer, som bevarer den oprindelige farve på det stof, der er behandlet med blegemiddel.

Svedpletter

For at fjerne svedpletter skal du lave en opløsning af opvaskemiddel, brintoverilte og bagepulver. Bland en spiseskefuld opvaskemiddel, 3-4 spiseskefulde brintoverilte og 2 spiseskefulde bagepulver. Når du har påført blandingen på pletten, skal du vente et stykke tid og sende tøjet til vask.

Pletter af blæk

Det er næsten umuligt at vaske indtørrede blækpletter væk, så vær proaktiv og begynd at fjerne dem så tidligt som muligt. Det gør du ved at dyppe en vatpind i alkohol og derefter lave et par bankende bevægelser på det plettede område. Alternativt kan du anvende en blanding af 1:1 vinsprit og ammoniak på pletten.

Pletter af fedt

Eksperter anbefaler: For at fjerne en frisk fedtplet skal du bruge et strygejern og køkkenrulle. Læg 2-3 lag køkkenrulle på begge sider af pletten, og stryg genstanden med et kraftigt opvarmet strygejern to gange på begge sider.

Blodpletter

Blod absorberes ofte i stoffet, hvis du er faldet eller har slået dig på hånden. For at fjerne pletten skal du blande koldt vand med vinsyre og påføre det på pletten og derefter sende tøjet til vask. Du kan også dryppe lidt ammoniak på pletten, lade det virke i 10-15 minutter, skylle og vaske tøjet.

Pletter fra bær, frugt og juice

Sommeren er tiden for vitaminer, mikroelementer og … pletter fra bær og frugter, der ledsager denne strøm af nyttige stoffer. Drys en frisk plet med salt for at forhindre den i at blive større, og læg den derefter i blød med kogende vand. For at slippe helt af med den skal du fugte en vatrondel med eddike, duppe området og derefter vaske produktet i koldt vand. Denne ordning vil hjælpe dig og i tilfælde af pletter fra juice.

Hvis du ikke har tid nok til at tage dig af de enkelte pletter, kan du prøve at bruge de særlige funktioner, som moderne vaskemaskiner har til at fjerne det mest genstridige snavs. Kig efter “Stain Remover” eller “Stain Remover Express” i din vaskemaskine. Det kan være nok.

Lad være med at gøre dette

En af de mest almindelige fejl, som mange husmødre begår, er at forsøge at vaske benzin- og oliepletter af i vaskemaskinen.

Vegetabilsk olie, benzin, alkohol, opløsningsmiddel – hvad har de til fælles? Det faktum, at de let går i brand. Derfor bør ting, der er plettet med disse stoffer, ikke puttes i maskinen. Først skal du forsøge at vaske pletten så meget som muligt manuelt og behandle den med en pletfjerner. Ellers vil den kun sprede sig.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.