Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Lifehacks

5 mytiske problemer med plastvinduer

5 mytiske problemer med plastvinduer

Moderne vindueskonstruktioner er en ganske kompleks mekanisme, der som alle andre på et tidspunkt vil begynde at fungere dårligt. Samtidig klager folk ofte over problemer, der faktisk er indbildte. Vi vil fortælle dig om de mest populære af dem i vores artikel.

Svedende termoruder

Oftest kan der observeres dug på den ydre overflade af termoruden, sådan kondens fjernes let med en klud eller hånd. Årsagerne til, at det opstår, er en bestemt temperatur og luftfugtighed i rummet, forkert installation af varmeapparater osv. Hvis rummet har en tæt lukket dør med en vestibule, og der ikke er nogen steder, hvor frisk luft kan komme ind, vil »dampbad«-effekten ikke vare længe.

Tilstedeværelsen af sådan kondens indikerer tværtimod, at vinduerne er af god kvalitet og har en høj tæthed. Samtidig er det et signal om, at der kan være mikroklimatiske problemer i rummet.

Kun de sjældne tilfælde, hvor der opstår kondens inde i termoruden, kan kaldes en defekt. Årsagen til dette er dens trykaflastning på grund af overtrædelse af monteringsteknologi, molekylær sigte af lav kvalitet, problemer med fugemasse osv. Reparation er ikke nok, det er meget mere økonomisk og lettere at købe et nyt dobbeltvindue.

Forseglingsgummi fryser til

Dette ses oftest i lejligheder på de øverste etager i forbindelse med spalteventilation om vinteren. Det skyldes et fysisk fænomen, hvor luftstrømmen går udad gennem vinduet i stedet for indad og videre til udsugningen – det kaldes »kipventilation«. Den fugtige luft kombineret med kulden udenfor fører til kondensering og frysning af tætningen under ventilationen. Resultatet er, at en isskorpe forhindrer vinduet i at lukke.

Hvis vinterventilation fører til et sådant problem, ligger årsagen i de særlige forhold, der gør sig gældende for naturlig ventilation på de øverste etager. Det kan løses ved at installere en tvungen udsugning, som får luften til at gå fra gaden til indersiden og ikke omvendt.

Ophobning af vand inde i vinduet

Nogle gange, når du åbner vinduesrammen, kan du bemærke stillestående vand på profilen i bunden og i betydelige mængder. Når det fryser, kan isen beskadige PVC-profilen, hvilket medfører udskiftning af vinduet. Men selv dette tilfælde er ikke en defekt.

Vand på profilen kan komme under regn gennem mikrosprækker eller på grund af kondens som følge af temperatursvingninger. Derfor er der teknologisk i konstruktionen af plastvinduer drænhuller, hvis opgave er at lede vandet udenfor. For at øge drænsystemets effektivitet er der også huller, der er designet til at kompensere for trykforskelle.

Hvis der er drænhuller, er vand på profilen ikke et problem, men hvis der ikke er drænhuller, er det en grund til at kontakte det vinduesfirma, der har installeret vinduerne.

Fløjtende vinduer

Ligesom sved kan plastvinduer ikke fløjte af sig selv. Fløjtelyde fra vinduet kan høres, hvis spalteventilationen er åben, og der er en stærk vind udenfor. Årsagen er heller ikke et ægteskab, men et fysisk fænomen, hvor lydene opstår på grund af en kombination af spaltens størrelse og en vis hastighed på luftstrømmene. Fløjtelyde kan også forårsages af vinduesåbninger, ikke kun af vinduer, der står på klem. Disse lyde elimineres ved at justere spaltens størrelse.

Lyden af regn er for høj

Alle opfatter lyden af regndråber på tagskægget forskelligt – for nogle mennesker lyder det romantisk, for andre er det en irriterende faktor, der forstyrrer deres søvn. Under alle omstændigheder er støjen fra regnen ikke en defekt ved vinduet, årsagen ligger i metallisternes særegenheder. Dette problem kan løses både i forbindelse med bestilling af vinduer og efterfølgende, hvis de allerede er installeret. Til dette formål bruges specielle materialer eller teknologi til at gøre listerne »stille«.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.