Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Lifehacks

5 måder at forbedre dit Wi-Fi-hjemmenetværk på i et selvisoleret miljø

Fungerer dit Wi-Fi ikke ordentligt? Her er nogle enkle måder at løse dette problem på.

5 måder at forbedre dit Wi-Fi-hjemmenetværk på i et selvisoleret miljø

Hvis du indtil for nylig var tilfreds med kvaliteten af dit hjemme-wifi, men det pludselig stoppede, skal du ikke bekymre dig – du er ikke alene. I løbet af perioden med selvisolering har livet flyttet sig kraftigt online, og alt sammen på samme tid. Desuden er dette online nu ikke spredt over et bredt område “arbejde – hjem – transport”, men koncentreret i en lejlighed og fodret fra det eneste “rør” i hjemmets internet. Under den øgede belastning blev alle problemområderne synlige.

Generelt gælder det, at hvis din datter i det ene rum lærer det grundlæggende om korrekt make-up i en Zoom-konference, din kone i et andet rum studerer retorik via Skype, din søn går efter endnu en kongelig sejr, katten har indtaget toilettet (i det mindste er katten offline lige nu), og du kun har et dårligt dækket køkken til liv og arbejde – så fortvivl ikke. Der er flere måder at løse dette problem på, men du bør under alle omstændigheder starte med at stille en diagnose.

Diagnose

På dette tidspunkt er du nødt til at identificere den specifikke årsag til problemet. Er det kvaliteten af det trådløse signal og ikke noget andet, som f.eks. en langsom forbindelse til din internetudbyder?

Test af forbindelseshastigheden som Speedtest.net eller nPerf.com kan hjælpe. Hvis dataoverførslen i nærheden af routeren (det er den enhed, der giver internet via Wi-Fi) er fantastisk, men i køkkenet er den forfærdelig, så er det, som administratorerne siger, “problemet er på din side” – det er tid til at analysere dit Wi-Fi-netværk.

Der findes masser af programmer til alle mobil- og computerplatforme, som viser signalstyrken på de tilgængelige netværk. Bare skriv udtrykket “wifi-analysator” i en søgemaskine eller app-butik, så får du et dusin muligheder.

Det er bedre at vælge et program, der visualiserer resultaterne af målingerne – så er det nemmere at sammenligne målinger i forskellige dele af huset. Det er ikke overflødigt at tage de sædvanlige forholdsregler, når du vælger et program: Sørg for, at det ikke vil have adgang til dine kontakter eller beskeder (det har tydeligvis ikke brug for det til arbejdet), og ideelt set – tjek med et antivirusprogram.

Kører du en Wi-Fi-analyse-app og finder ud af, at dine naboers netværk er skyhøje Himalaya-bjerge i dit køkken, mens dit ligner en ynkelig bakke? Det betyder, at dit wi-fi i sin nuværende tilstand ikke fungerer. Men bliv ikke modløs – problemet kan sandsynligvis løses.

Spark til dækkene

Den gamle verdensvisdom, der siger, at det første, man skal gøre i enhver vanskelig situation, er at sparke til dækkene, virker ofte i forbindelse med trådløse netværk. Det kan meget vel være, at hovedproblemet med dit hjemmenetværk er en specifik kombination af geometrien i din lejlighed, og hvor routeren sender radiobølger hen.

Så du kan begynde at eksperimentere med at forbedre Wi-Fi-dækningen ved at ændre routerens og dens antenners placering i rummet. Det er den enkleste metode, som ikke kræver nogen ekstra investering, ingen specifik viden og ingen væsentlig investering i tid.

Hvis routeren er skjult i en niche eller et skab, især et metalskab, er det en god idé at fjerne den derfra. Metal har generelt en ubetydelig effekt på udbredelsen af radiobølger, og det samme gælder armeret beton.

Routerantennernes placering påvirker også situationen. Googling af “retningsbestemt mønster” vil hjælpe med teorien. På husstandsniveau er det nok at vide, at det i de fleste tilfælde er bedst at placere routerantennerne strengt lodret – så når de længere horisontalt i stedet for at udstråle værdifulde radiosignaler ned i gulvet.

Du kan også se, om der er noget i problemområdet i hjemmet, der ødelægger situationen. Et køleskab er f.eks. en stor fjende af radiobølger, men det er ikke sikkert, at du kan flytte det så let. Men noget så småt som en mikrobølgeovn eller en babyalarm, som arbejder på 2,4 GHz og konkurrerer med en router om denne frekvens, kan optimeres meget lettere.

Hvis problemet fortsætter, går vi videre til mere radikale foranstaltninger.

Konfiguration af kanaler

Wi-Fi-netværk bruger smalle bånd af radiospektrum til at overføre data – disse kaldes kanaler. Antallet af tilgængelige kanaler er lille – i modsætning til antallet af mennesker, der ønsker at bruge dem. Så i det mest populære 2,4 GHz-bånd kan de blive tilstoppet af støj fra nabonetværk og andre enheder.

Hver gang routeren genstarter – eller med planlagte intervaller – vælger den den mest støjfrie kanal. Det kan sammenlignes med, hvordan en GPS-navigator vælger en rute på en motorvej, hvor der er mindst trafik.

Normalt klarer routeren selv denne opgave ganske godt, men hvis der er problemer, kan man forsøge at gribe ind. For eksempel kan du i routerens indstillinger indstille hyppigere automatisk søgning efter de mindst tilstoppede kanaler eller bestemme dem manuelt. Du skal dog være forsigtig med det sidste: Frekvensbelastningen kan ændre sig hurtigt – ikke kun din router, men også dine naboers routere kan skifte kanal automatisk.

Nogle routere giver dig også mulighed for at ændre Wi-Fi-signalstyrken i indstillingerne – tjek, om den maksimale værdi er indstillet der. Hvis den ikke er det, kan du sætte den til maksimum.

På vej mod 5 GHz

Vi bevæger os selvfølgelig virtuelt. 5 GHz-båndet er et mere respektabelt område af radiospektret: Der er flere kanaler, og de er bredere. Ældre modeller og meget billige routere fungerer normalt ikke i det. Det er i høj grad derfor, der er mindre støj i 5 GHz-båndet, og dataoverførselshastighederne kan være meget højere.

Hvis din router ikke understøtter 5 GHz, kan du prøve at opgradere til noget mere moderne med 802.11ac (også kaldet Wi-Fi 5) – det er ikke længere en luksus, billige modeller koster fra $50.

Du behøver ikke at jagte den mere avancerede 802.11ax (Wi-Fi 6). Det er stadig dyrt, og du vil sandsynligvis kun mærke forskellen, hvis du har mange meget krævende Wi-Fi-enheder derhjemme.

Bare husk, at det ikke er et universalmiddel at gå over til 5 GHz. Den højere frekvens har en ulempe: Signalet i 5 GHz-båndet svinder hurtigere med afstanden, og rækkevidden i rum med flere rum er ikke så god.

Så det hele afhænger af, hvad problemet er med dit Wi-Fi-netværk. Hvis dit 2,4 GHz-spektrum derhjemme er tilstoppet af andres netværk, men 5 GHz er frit – så vil en opgradering virkelig hjælpe. Men hvis det er sådan, at dit 2,4 GHz-netværk ikke når det rigtige sted i dit hjem på grund af afstand og en masse armerede betonvægge, så vil 5 GHz højst sandsynligt ikke redde dig.

Lægger ledningerne ned

Vi er så vant til bekvemmeligheden ved Wi-Fi, at vi nogle gange glemmer det gode gammeldags Ethernet. I mellemtiden er parsnoede ledninger ofte den nemmeste og billigste løsning på tilsyneladende håbløse trådløse problemer.

Der er to hovedideer her: For det første kan du løse problemet med det rum, hvor Wi-Fi nægter at nå normalt. For det andet vil kvaliteten af den trådløse kommunikation på de resterende enheder sandsynligvis stige, hvis i det mindste en del af enhederne skifter til kablet. Du kan selvfølgelig ikke tilslutte en smartphone eller en tablet på denne måde, men du kan sagtens tilslutte en computer med torrents og et smart-tv med endeløs videostreaming.

Hvis ledningerne i lejligheden er irriterende, og der ikke er nogen steder at gemme dem, kan du prøve PowerLine-adaptere, som sender netværkssignalet gennem husets ledninger. Men du skal huske på, at PowerLine er en uforudsigelig ting og nogle gange kategorisk nægter at blive venner med lokale kabler. Så det er bedre at købe PowerLine-adaptere med mulighed for returnering, hvis de ikke fungerer for dig.

Opbygning af et net

Du kan forbedre kvaliteten af dækningen på mange forskellige måder – for eksempel ved at installere signalforstærkere eller udskifte routerantenner med mere effektive antenner (du vil blive overrasket over, hvor meget forkrøblet nonsens der faktisk er inde i de luksuriøst udseende horn på en typisk hjemmerouter).

Men hvis ordet “decibel” snarere skræmmer dig væk end tiltrækker dig, og administration af netværksenheder ikke står på din liste over hobbyer, er det bedst at stoppe ved et færdigt sæt udstyr til opbygning af et mesh-netværk.

Sådanne sæt produceres af de fleste større producenter af netværksudstyr. De består af en central router og flere ekstra adgangspunkter. Sidstnævnte er arrangeret, så signalet er tilgængeligt i fjerntliggende dele af huset eller lejligheden. Med Mesh kan dækningsområdet for dit Wi-Fi-netværk være så stort, som du ønsker, det afhænger helt af antallet af ekstra adgangspunkter.

I modsætning til traditionelle repeatere styres et Mesh-system centralt (ekstra enheder opsættes normalt automatisk), hvilket sparer tid og kræfter. Hvis det er muligt at forbinde access points til routeren med et Ethernet-kabel, vil det øge hastigheden og dækningen. Hvis ikke, er det okay, for Mesh-systemer er gode til fleksibilitet.

En anden vigtig funktion, de tilbyder, er hurtig, sømløs roaming. Det vil sige, at dit videoopkald med kollegerne ikke bliver afbrudt, hvis din familie smider dig ud af køkkenet, og du bevæger dig til et andet punkts dækningsområde.

For at få roaming af høj kvalitet skal din smartphone eller computer understøtte 802.11k/r/v-familien af standarder. Den gode nyhed er, at dette ikke længere er eksotisk – for eksempel har Apples mobile enheder fra og med iPhone 6s understøttelse af alle tre standarder.

Et par tips til konfigurationen. For at roaming skal fungere korrekt, skal dine 2,4 GHz- og 5 GHz-netværk bruge den samme kombination af netværksnavn og adgangskode. Du behøver ikke at tænke på Mobility Domain identifier/key i lang tid – det er bare en etiket til at forbinde netværkssegmenter (nogle routere indstiller dem automatisk).

Mesh-netværk kræver selvfølgelig ekstra udgifter, men du behøver ikke at købe et dyrt sæt til 200-300 dollars på én gang. Nogle producenter tilbyder en router, der understøtter Mesh-funktionen, og du kan købe det nødvendige antal billige hjælpepunkter efter behov. Det kan vise sig, at ét er nok for dig.

Det kan ikke anbefales at eksperimentere med en zoologisk have af Mesh-udstyr fra forskellige firmaer, så tag højde for muligheden for fremtidig udvidelse, når du vælger et system.

Og må Wi-Fi være med dig!

En interessant måde at forstærke Wi-Fi på er beskrevet i artiklen.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.