Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Lifehacks

5 fejltagelser på en gåtur med din hund

5 fejltagelser på en gåtur med din hund

For at kunne organisere en gåtur med et kæledyr korrekt er det vigtigt, at ejeren forstår dyrets behov. Vi vil fortælle dig om de mest almindelige fejl i vores artikel.

Kommunikation med pårørende

Specialister anbefaler ikke, at gåturen organiseres på en sådan måde, at den udelukkende består af kommunikation med pårørende – når hundene hele tiden er overladt til sig selv i »hunde«-gruppen. Dyr leger, løber, bliver ophidsede, men ikke alle er i stand til at beherske deres følelser. Det kan føre til konflikter. Som følge af følelsesmæssig overbelastning og ophidselse ændrer kæledyr ofte deres adfærd til problemadfærd, som også kan vise sig i lejligheden.

For meget løb

Ikke alle hunderacer har brug for lange perioder med løb. Og mens det for nogle (slædehunde, greyhounds) er virkelig vigtigt, kan motionen være farlig for andre. Nogle hunde kan på grund af deres flade snude og åndedrætssystem (bulldogs, mops) ikke klare overdreven aktivitet.

Øget aktivitet hos nogle hunde fører til overspænding på grund af deres særlige karakter. Det er vigtigt at dosere, for mangel på aktivitet er lige så skadelig som overbelastning. Hvis gåturene udelukkende er fyldt med løbeaktivitet, kan det føre til, at hunden ikke får mulighed for at socialisere med sine artsfæller og ikke får nok ny information. Det vil påvirke dens adfærd: Den vil blive aggressiv, ødelægge ting osv.

Gå kun ved siden af hinanden

Hvis hunden er i kort snor hele tiden under gåturen, har den ikke mulighed for at udforske området, den kan ikke kommunikere med sine artsfæller selv på afstand og efterlade mærker. Som følge heraf begynder den at trække i snoren, gø af folk og forsøge at jage biler og cyklister.

Hundeparker

Særlige legepladser er som regel et lille indhegnet område med sportsudstyr. Hvis ejeren har taget sit kæledyr med hertil og er engageret i det (træning, leg), så er dette tidsfordriv interessant for hunden. En simpel gåtur på territoriet bag hegnet er en monoton og kedelig aktivitet. Som følge heraf kan hunden begynde at vise en voldsom reaktion på forbipasserende, biler samt ødelægge ting i lejligheden.

En gåtur kun for at gå på toilettet

Dette er et format af gåture, hvor ejeren tager kæledyret med ud i haven i en kort periode og ikke går langt væk fra huset. Sådan et liv for hunden bliver til modløshed, hvilket har negative konsekvenser. Den kan begynde at gø ofte, ødelægge ting og møbler i lejligheden, blive aggressiv over for mennesker og andre dyr, blive bange for nye omgivelser, mennesker, biler og støjende steder.

Ovenstående gælder ikke for alle hunde uden undtagelse. Pointen er, at hvis der er negative aspekter i dyrets adfærd, så skal du være opmærksom på at tilfredsstille dets behov. For ejeren er det vigtigste mål her at sammensætte gåturen på en sådan måde, at den er afbalanceret og varieret. Hunden skal have mulighed for at udforske området, være fysisk aktiv og socialisere.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.