Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Havearbejde

Vi bliver behandlet med lugt – 12 duftende buske, der er sunde. Foto

Vi modtager oplysninger om verden omkring sanserne. Op til 90% giver os vision: Det er ikke for intet, at der er et ordsprog, at det er bedre at se en gang end at høre hundrede gange. Imidlertid er de resterende 4 metoder til kognition af verden ikke mindre vigtige og giver dig mulighed for at få et mere komplet billede. Og lugtesansen her spiller en vigtig rolle. I dag vil jeg gerne tale om at skabe en duftende have fra dekorative buske.

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

Forskellige lugte har en dyb følelsesmæssig effekt på en person, bestemmer stemningen og påvirker endda hukommelsen. Citrusaromaerne af timian citronlugter eller citronbalsam citronforstærkende og skaber en følelse af friskhed. Og aromaen af ​​lavendel er smalle og mynte beroliger. Når du vælger aromatiske planter, er det bedre at stole på dine egne smagspræferencer samt tage hensyn til funktionerne i dit helbred, primært allergisk intolerance.

1. Lilac

Ordinarisk syrin (syringa vulgaris)

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

Dette er en bred og elsket plante, der traditionelt dekorerer parker, firkanter og personligheder, oprindeligt fra Balkan og Malaya Asien. Under betingelser med den anden strimmel er det en stor busk 3-5 m i højden. Planten er frost -resistent og uhøjtidelig, kan vokse på dårlig og tør jord af en neutral reaktion, kan ikke lide sur jord og tæt grundvand.

Solp -kærlig, men udtager en glidende delvis skygge. Det blomstrer cirka 3 uger i maj-juni (timingen adskiller sig fra variation til variation) med store meget duftende panikler af hvide, syrin og lilla nuancer. Der er dog gule sorter, for eksempel “Primrose”. Falske blomsterstande afskæres umiddelbart efter blomstring.

SyRinga Komarowi subsp.

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

En anden, mindre berømt, repræsentativ for slægten af ​​sirener. Det danner en oprejst tyk busk op til 4 m i højden. Ganske frost -resistent og ekstremt uhøjtidelig endemisk af bjergkina. Landbrugsteknologi ligner almindelig syrin. Blomstrer med smal duftende hængende pyramidale panikler af forskellige nuancer af lyserød og lilla-rød. Hovedfunktionen er blomstrende tid: 3 uger senere end almindelig syrin.

Singa meyeri (syringa)

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

Kompakt busk 1-1,5 m i højde og diameter. Landingssted – Solen eller let delvis skygge. Det er berygtet, men foretrækker neutrale moderat fugtige sandede loams og loam. I barske vintre kan enderne af skuddene fryse, så det er bedre at plante i området med ro. I det første år med plantning har unge planter brug for yderligere vanding.

Blomstrer samtidig med de sene sorter af en almindelig syrin, meget rigeligt, fra jorden, mellemstore oprejste duftende lilla-lilla panikler. I dette tilfælde er gentagen blomstring mulig i sensommeren – tidligt efterår. Det vokser hurtigt. For at bevare gabitus skal tynd ud. Det tolererer klipning og urban forurening.

Amur silac (syringa amurensis)

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

En lys aroma, der ligner aromaen af ​​turquoilia, har Amur Lilac (syringa amurensis). Selv i den midterste strimmel er dette imidlertid en meget stor busk 5-7 m i højden og 3 m i diameter og er mere velegnet til byområder.

2. Sort buzina (sambucus nigra)

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

I det middelalderlige Europa blev Buzin betragtet som hellig og traditionelt forbundet med lang levetid og evighed. Distribueret i de sydlige regioner i vores land, men i en mellemstrimmel kan den fryse. Ikke desto mindre gjorde den lange historie med Moskva og Skt. Petersborg valg det muligt at opnå ganske stabile sorter.

buzina er en tyk busk op til 4 m i højden. Det er krævende til jorden, men foretrækker frugtbar loamy neutral jord, tolererer midlertidig saltning og vandtælling. Det vokser godt i solen og i delvis skygge. Skadedyr og sygdomme påvirkes praktisk talt ikke. Det tolererer beskæring perfekt, inklusive en stub, men i dette tilfælde deponeres blomstring i et år. Det blomstrer i juni-juli med adskillige små duftende blomster af hvid eller lyserød farve, opsamlet i store skjoldformede blomsterstande. I august-september modnes sorte spiselige bær. Lilla, gul -blade og variegate sorter ser især imponerende ud.

3. Padubolite Magonia (Mahonia Aquifolium)

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

I vores haver er denne plante fra Nordamerika – en sjælden gæst. Det er en lille busk på 1×1 m. Foretrækker godt -mærket frugtbare løse loams, neutrale eller let sure. Han kan ikke lide begrænsninger og tør jord. Bæredygtig i byforurening. I kolde snefri vintre kan fryse (den rolige zone er ønskelig), men efter beskæring er den hurtigt gendannet.

Magonia er spektakulær på ethvert tidspunkt af året. Dette er en stedsegrøn busk med hårde skinnende skarptårne ​​blade, i efteråret bliver mættet haspbær. Blomstring er også bemærkelsesværdig: I anden halvdel af maj – begyndelsen af ​​juni er magi dækket med gule duftende børster, i den aroma, hvor der er noter af chokolade. Sort-blå med en blå raid-spiselige frugter modnes i begyndelsen af ​​august og er også meget dekorative.

4. Duftende hindbær (rubus odoraatus)

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

En anden repræsentant for den nordamerikanske flora. Det danner en spredt busk på 1,5×2,5 m. Bærene er spiselige, men sure og ikke spist. Det blomstrer fra juni til august store (op til 5 cm) lyserosa duftende blomster. I efteråret understøttes buskens dekorativitet af løvfarvet i gul. Anlægget er altid, men til rigelig blomstring har den åbne sol brug for. Det er ganske vinter -hård, men i barske vintre kan årlige skud fryse. Bestandig over for skadedyr, sygdomme og forhold i bymiljøet. Vokser meget hurtigt.

5. Deador Wolf Surgery (Daphne Misereum)

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

I naturen vokser den i skoven og skov -steppezonen for den europæiske del af Rusland, Kaukasus og det vestlige Sibirien. Det er en lille busk op til 1,5 m i højden og diameter. Foretrækker frugtbar våd loam. For rigelig blomstring, som denne plante er så værdsat for, er det bedre at plante i solen. I den midterste bane blomstrer en af ​​de første – i april, begyndelsen af ​​maj, inden for tre uger før bladene blomstrer. Pink eller, mindre ofte, hvide blomster er adskillige og meget duftende. De “sidder” lige på de tykke skud fra året – dette fænomen kaldes Caulifloria. I efteråret bliver løvet gul.

6. BuddleJa Davidii Buddlaya

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

Buddlayas hjemland – Kina. Denne elegante busk, helt vinter -hårde i de sydlige regioner, fryser i den midterste bane, men vokser i løbet af den første halvdel af sommeren og blomstrer rigeligt siden slutningen af ​​juli. Det anbefales at plante i roligtområdet og skære i en stub om vinteren og dække med en spanbond. Det er vigtigt at straks vælge det rigtige sted for landing: planten har et kraftfuldt stangrotsystem, og transplantationen kan ikke overføres.

solzelubiv. Det er krævende til jorden, men foretrækker frugtbar loam eller sandede loamer af en neutral/let alkalisk reaktion, kan ikke lide at svimmel og overklokke. Det viser sig godt i bymiljøet. Som regel bliver den ikke syg og påvirkes ikke af insekter. Den største fordel ved Buddlaya er naturligvis blomstring. Blomsterstande er smalle tætte panikler af alle slags nuancer fra hvid til lilla og mørkeblå. Der er endda en Tricolor Flower Power -sort. Alle sorter har en rig sød aroma, som en magnet, der tiltrækker sommerfugle. Blomstring fortsætter indtil frost.

7. Chubushnik (Philadelphus)

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

dyrkes og bruges i vid udstrækning i haven landskabspleje siden det 16. århundrede. Med hensyn til forskellige sorter, aromaen og overflod af blomstring, kan konkurrere med syrin. Det er værd at bemærke, at vinterens hårdhed, størrelse og form af bush varierer meget afhængigt af sorten. Generelt er mock -ups uhøjtidelige planter, krævende til jord, resistente over for sygdomme, skadedyr og atmosfærisk forurening.

For fuld blomstring er et solrigt sted nødvendigt, tilstrækkelig fugt i rødderne og regelmæssig antiing -beskæring. Monster blomstrer i 2-3 uger i juni-juli, ekstremt voldsomt, enkel, semi-dobbelt eller Terry sne-hvide blomster. Næsten alle sorter er meget duftende, lugten mærkes på afstand. Det kan enten være den traditionelle aroma af jasmin eller sød frugt med noter af ananas eller jordbær.

8. Honeysuckle (lonicera)

De fleste gartnere opfattes kun som en kilde til nyttige bær. Blomstring af kaprifolien af ​​blå er virkelig lidt dekorativ. Denne plante har imidlertid arter, der er værdsat nøjagtigt til blomstring og aroma.

Honeysuckle maaci (lonicera maackii)

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

I naturen er det almindeligt i Fjernøsten, i Kina, Korea og Japan, men det er ganske vinterhardy i den midterste bane. Det er en spredt busk 4-5 m i højden. Shadow -bærende, uhøjtidelig og tørke -resistent. Det vokser på enhver jord, men det udvikler sig bedre på de rige på humus. Den vokser hurtigt og tolererer en klipning godt. Velegnet til urbane landskabsarkitektur. Det blomstrer i juni i 20 dage med hvide store duftende blomster. I efteråret er løvet farvet i gulviolette nuancer.

Honeysuckle tatar (lonicera tatarica)

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

danner en tæt busk 3-4 m i højden, der er mere kompakte sorter. Den vokser ved foden, skov -trin og på skovkanter fra Volga til Baikal -søen. Vinter -hård, tørke -resistent og skygge -tolerant, men blomstrer bedre i solrige områder. Det er krævende til jorden, men foretrækker våd frugtbar neutral eller let sure loams og sandede loam. Han foretager frelse, men kan ikke lide ler og sumpet jord. Det tolererer luftforurening godt. Den vokser hurtigt, lydhør over for hårklippet. Den eneste fare er pulverformet meldug. Blomstrer i maj-juni med duftende hvide eller mørke lyserøde blomster.

9. Rhododendron (rhododendron)

De fleste af Rhododendrons oprindeligt fra de bjergrige regioner i Sydøstasien kan være løvfældende, halvgrøn eller stedsegrøn, adskiller sig i frostbestandighed, men generelt er deres landbrugsteknologi ens. De foretrækker solrige eller let skraverede steder. De vokser godt på frugtbar fugtede, overvejende sure jordarter, tolererer ikke tørhed, vandlogging og overklokke. De kan kategorisk ikke lide calcium og klor, men er meget lydhør over for fodring af kalium.

De har brug for regelmæssig vanding og hydrering af luft. Falske blomsterstande er afskåret. Om vinteren kræver nogle arter husly. Fans af duftende buske skal være opmærksomme på Rhododendron -gule, klæbemiddel, japanske og hybrider af amerikansk udvælgelse.

Rhododendron gul (rhododendron luteum)

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

Dette er en bladfald busk 1-2 m i højden, en stærkt voksende i bredden. Det blomstrer med lyse gule duftende blomster i anden halvdel af maj-tidlige juni samtidig med åbningen af ​​bladene. I efteråret males løvet i orange-lilla nuancer. Vintre uden husly.

Rhododendron klæbemiddel (rhododendron viskosum)

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

Det danner en løs spredt busk 1,5-3 m høj. Blomsterne er mellemstore, hvide eller let lyserøde med en behagelig aroma. Helt vinter -hardy i den anden strimmel.

Rhododendron japansk (rhododendron japonicum)

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

En ægte perle i landskabsdesign. Det er en kompakt løvfældende busk 1-1,5 m høj. Det blomstrer meget rigeligt i maj måned samtidig med blomstringen af ​​blade. Blomsterne er store, opsamlet i spektakulære blomsterstande af alle nuancer af den gulrøde spektrum, meget duftende. Det er bedre at plante i området med ro.

10. Mandler (amygdalus)

I dekorativ havearbejde i den midterste bane dyrkes mandlerne fra tre -lobede (Louiseia) og mandlerne i steppen (Bobovtor). Begge adskiller sig i tidlige, rigelige og spektakulære blomstring, men steppens mandler har en behagelig aroma.

Almonds steppe eller lav (amygdalus nana)

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

En kompakt oprejst busk med adskillige tynde grene op til 1,5 m høj. Den vokser bedst på drænede neutrale loamer og sipesh og holder endda op med let saltholdighed og glorificering. Vinter -hardy (selvom enderne af skuddene kan fryse), varme -resistent og tørke -resistent. Det tolererer bymiljøet.

Direkte lyserøde adskillige blomster blomstrer i maj samtidig med løv og omslutter planten med en duftende sky. I regionerne med naturlig vækst (før Kaukasien, den sydlige del af det vestlige Sibirien, blomstrer de centrale sorte jordregioner) en måned tidligere.

elleve. Ryabarnik Ryabinolite (Sorbaria sorbifolia)

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

I naturen er det almindeligt i Sibirien, Kina, Mongoliet, Korea og Japan. Dette er en meget spektakulær openwork busk 1,5-3 m i højden og op til 3 m i bredden. Store ikke -partielle blade blomstrer tidligt og falder først i oktober, ved efterår, der erhverver gul eller rød farve.

Rowannik er krævende for jorden, men bærer ikke tørhed. Det udvikler sig godt både i solen og i delvis skygge. Den vokser hurtigt og hurtigt danner krat. Fantastisk til byforhold. Blomstring forekommer i juni-juli i 15-30 dage. Blomsterne er hvide, duftende, opsamlet i store fluffy pyramidale panikler, som efter blomstring er bedre skåret.

12. Rose (rosa)

Man kan ikke andet end sige et par ord om den universelt anerkendte dronning af blomster – Rose. Kun vi vil ikke tale om adskillige kulturelle sorter af Floribunda, te-hybrid og klatre roser, men hvad der ofte kaldes rosehip og dets mest aromatiske og vinterhårdte sorter. Der er uhøjtidelige roser, og deres hybrider, der er krævende for jord, udsættes ikke for sygdomme, skadedyr og atmosfærisk forurening. Vinter uden husly. De vokser godt i solen og i delvis skygge.

Hybrids af rynkede roser (rosa rugosa)

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

Dette er en af ​​de mest værdifulde parkroser og hovedversionen af ​​bestanden i avlsarbejde. Wrinkler Rose er en Bush 1-2 m i højden, hvilket giver rigelige skud. Det blomstrer i slutningen af ​​maj og blomstrer i bølger til frost, mens planterne samtidig har knopper, blomsterstande og afrundede frugter. Blomster 5-10 cm Hvid eller mørkrosa kan være enkle og Terry, enkelt eller 3-5 stk i børster. Har en stærk aroma.

Rose alba (rosa x alba)

Vi bliver behandlet med lugt - 12 duftende buske, der er sunde. Foto

En gammel park steg, kendt siden det 16. århundrede. Det danner en oprejst busk op til 2,5 m i højden. Blomstrende rigelig single i 20-30 dage i juni. Blomster i størrelse 5-8 cm, semi-dobbelt, meget duftende, opsamlet i blomsterstande på 3-5 stk. Hos forfaderen er blomsterne rent hvide i sorter og haveformer – hvid eller lyserød. I løbet af sommeren modnes aflange frugter.

Læs endnu en interessant artikel om havearbejde:10 vragen en antwoorden over dolomietmeel. Hoe te gebruiken, introductie, applicatie. Foto

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.