Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Havearbejde

Sådan slipper du naturligt af med larver

Sådan slipper du naturligt af med larver

Som alle skolebørn ved, bliver larver med tiden til sommerfugle og møl. Så hvorfor vil du gerne af med dem? De kan være vidunderlige og fremragende bestøvere, men som larver er de desværre et af de mest destruktive skadedyr i køkkenhaver og køkkenhavebrugere. Læs videre for at få tips til at spotte tegn på larveangreb, samt hvordan man kontrollerer og slipper af med dem ved hjælp af ikke-giftige metoder.

Tegn på larveaktivitet

Et af de mest foruroligende syn i køkkenhaven er at se sine ellers blomstrende planter dækket af huller eller blade, der er gnavet helt ned til stænglerne. Larver kan gøre stor skade på kort tid. De plejer at være mest aktive i sensommeren og det tidlige efterår, lige når mange haveafgrøder begynder at blomstre. Mens nogle larver er prangende eller karakteristiske og nemme at genkende, har andre en meget effektiv camouflage og er svære at få øje på. Men tegnene på deres tilstedeværelse er der.

  • Æg: Sommerfuglen efterlader dem på værtsplanten. De kan være svære at skelne fra andre insekters æg, så vær forsigtig, når du ser sommerfugle dvæle ved dine planter.
  • Bladskader: Larver gnaver normalt i bladene fra yderkanterne i stedet for at efterlade huller i midten af bladene.
  • Frass: Frass er den tekniske betegnelse for larveekskrementer. De ligner små sorte peberkorn, og larverne har en tendens til at efterlade dem, hvor de er i gang med at spise.
  • Spindlede reder: Spindlede reder af edderkoppeormlarver og teltlarver og kraftig spisning fratager træerne løv.

Sådan slipper du af med larver

Mange kemikalier dræber skadedyr i haven, men de fleste grøntsagsgartnere er enige om, at det er en dårlig idé at bruge sådanne produkter i nærheden af spiselige fødevarer. Prøv i stedet ikke-kemiske og ikke-giftige måder at bekæmpe larver på.

Fjern med hånden

At fjerne larver i hånden er den mest effektive og nemmeste måde at fjerne larver hurtigt på. Hvis de ikke er til gene, kan du tage velsiddende handsker på og prøve at flytte dem, da larver ikke bryder sig om at bevæge sig langt væk fra deres fødested i søgen efter føde. Læg dem i en papkasse, og tag dem med ud på en eng eller i en vejkant med planter. Plant dem ikke i en andens have.

Børn kan hjælpe med denne opgave, da mange børn nyder at se på insekter. Du kan måske lave en lille sommerfuglehave, som larverne opfordres til at vende tilbage til.

Hvis larverne er skadedyr, som ødelægger dine planter, kan du dyppe dem i en spand sæbevand for at slippe af med dem.

Spray med neem-olie

Neem-oliespray dræber små skadedyr som larver og mider ved kvælning. Det er et planteekstrakt fremstillet af frøolien fra neem-træet. Neemolie er sikkert og skader ikke mennesker eller kæledyr. Det påvirker primært larver ved at forsinke deres modning. Disse sprays er kommercielt tilgængelige; følg instruktionerne på pakken.

Brug Bacillus thuringiensis

Bacillus thuringiensis (Bt), en bakterie, der tilsættes sprayformlen, er et af de stoffer, der bruges til at kontrollere larver. Det er giftigt for nogle insekter, men ikke for fugle, fisk eller pattedyr. Hvis du vil gå denne vej, skal du sørge for, at det middel, du køber, ikke er skadeligt for bier.

Fjern reden

To larver bygger reder – spindlere og teltlarver. Begge er ødelæggende for planter og træer. For at reducere skaderne fra disse larver skal du fjerne rederne i hånden, før larverne begynder at spise. Du kan også beskære træerne for at ødelægge rederne, brænde dem eller overlade dem til naturlige rovdyr som fugle og hvepse.

Løsninger til hjemmet

  • Peberspray: Du kan dræbe larver med friske peberfrugter. Tag handsker og øjenbeskyttelse på, og hak så mange habanero-peberfrugter fint, at der er til 1/2 kop. Knus seks fed hvidløg. Kværn peberfrugter og hvidløg med 2 kopper vand, 1 spiseskefuld vegetabilsk olie og 1 teskefuld opvaskemiddel i en blender. Hæld blandingen i et glas på en liter, og luk det tæt. Stil det i direkte sollys i to dage. Sigt peberopløsningen gennem et kaffefilter over i en sprøjte. Sprøjt larverne generøst.
  • Sirup og opvaskemiddel: Bland en spiseskefuld sirup og en teskefuld opvaskemiddel med en liter varmt vand. Spray blandingen regelmæssigt på bladene fra top til bund ved stuetemperatur.
  • Oliespray: Denne forkortede version af peberspray laves hurtigere og med færre ingredienser; bland 2 spiseskefulde rapsolie (eller anden vegetabilsk olie), 1 teskefuld opvaskesæbe og 2 kopper varmt vand. Hæld opløsningen i en sprayflaske, og sprøjt larverne rigeligt. Brug ikke dette middel på orkideer, courgetter eller planter med hængende blade.
  • Eddikespray: En opløsning af eddike og vand dræber og afviser de fleste skadedyr i haven, herunder larver. Bland to spiseskefulde eddike med 1 liter vand, og sprøjt alle steder, hvor du har set larver.

Årsager til larveangreb

Du får først og fremmest larver, fordi sommerfugle lægger æg på eller i nærheden af dine planter. Som med mange andre værdifulde arter i naturen hjælper sommerfuglenes instinkter dem med at finde det sikreste sted, hvor de kan yngle. De planlægger at sikre, at deres afkom har masser af mad til at fortsætte deres reproduktion.

Forebyggelse

Der er nogle effektive måder at forebygge larver i din køkkenhave på. Lav altid lidt research, før du køber et kommercielt produkt; nogle gange står der på etiketten, at det er “sikkert”, selv om det er skadeligt på mange måder. Du behøver ikke at bruge skadelige kemikalier til at bekæmpe larver; sådanne produkter kan skade bestøvere, fugle eller dyreliv eller efterlade giftige rester i din jord.

Afvis møl

Møl tiltrækkes af lys om natten, så hvis det er muligt, skal du prøve at holde havelyset slukket om natten; det vil reducere mølenes bevægelser. Hvis de ikke er i nærheden, lægger de ikke æg.
Plant madafgrøder og blomster hver for sig
Sommerfugle tiltrækkes mest af nektarrige blomster. Hvis larver er et problem, vil det reducere sandsynligheden for, at larver angriber din køkkenhave, hvis du holder bestøverplanterne adskilt fra madplanterne.

Ledsagerplanter

Visse stærkt duftende urter, herunder lavendel, salvie, pebermynte og malurt, frastøder larver. Plant ikke mynte direkte i din have, da den er meget invasiv, men en lille beholder i nærheden kan hjælpe med at afskrække larver.

Sædskifte af afgrøder

Som vi har konstateret, er insekter intelligente, eller de ved i hvert fald, hvordan de skal overleve. Ved at skifte afgrødesort og plantested fra år til år bliver det sværere for sommerfugle og møl at etablere sig i din have.

Beskyttelse af afgrøder

Du kan beskytte dine spæde planter mod larver ved at bruge beskyttende materialer. Nogle gartnere har succes med at dække bunden af planterne med pap eller stanniol for at afskrække larverne, som ikke bryder sig om at kravle hen over disse overflader.

Du kan også bruge porøst net til at beskytte dine planter mod larver, men hvis æggene er blevet lagt direkte på dine planter, kan denne metode have begrænset succes.

Tiltræk fugle, der spiser larverne

Mange almindelige fugle i baghaven spiser larver eller fodrer deres unger med dem. Det gælder bl.a. rødhals, gulsanger, carolinasanger, mejse, spurv, spætte og rødøjet vireo. Især mejser foretrækker at fodre deres unger med larver. At skabe et gunstigt miljø for disse fugle kan være med til at reducere larveproblemet.

Spray et larveafvisende middel for at afskrække larver

Australske gartnere sværger til at bruge havesirup (sælges i havecentre) og opvaskemiddel for at slippe af med larverne. Som en bonus afskrækker det også brandmyrer.

Læs mere om bekæmpelse af skadedyr i haven i artiklen https://kaleyard.org/7-manieren-om-ongedierte-in-de-tuin-te-bestrijden-zonder-pesticiden-die-je-misschien-nog-niet-kende/.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.