Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Havearbejde

Sådan slipper du af med snegle: kemikalier og folkemedicin.

Hvor kommer sneglene fra i køkkenhaven, og hvilke farer er der forbundet med dem?

Sådan slipper du af med snegle: kemikalier og folkemedicin.

Hvis der er snegle på grunden, er det et alvorligt problem for næsten alle planter i haven og bedene. Det er umuligt at opdage fjenden i løbet af dagen – sneglene gemmer sig i jorden eller i skyggefulde skjulesteder. Men det er muligt at beregne skadedyrene ved hjælp af karakteristiske skader på blade og spor, som de efterlader. Vi spurgte kaleyard.org, hvordan man opdager snegle på grunden og effektivt bekæmper dem.

Hvor sneglene kommer fra

Snegle er grå eller brunfarvede bløddyr. De ligner snegle af udseende med den forskel, at snegle ikke har noget hus. Deres bløde krop er helt åben og kan blive op til ti centimeter lang. På hovedet sidder to par tentakler eller “horn” – de øverste bærer øjnene, de nederste er ansvarlige for lugtesansen.

Snegle lever af saftige planter og efterlader på dem karakteristiske flere huller med uregelmæssige kanter. Et andet signal om, at der er snegle i køkkenhaven, er sølvfarvede eller skinnende stier, der ligner et tyndt lag cellofan. Det er tørret slim, som bløddyrene producerer for at kunne rejse.

Snegle kan komme ind i køkkenhaven på flere måder. For det første er de allestedsnærværende og en del af det globale økosystem. Der findes snesevis af varianter af disse snegle, men russiske gartnere bliver oftest alarmeret af net-, mark-, have- og frynsesnegle. Men der findes også mere sjældne arter. For eksempel leopardsneglen. Den har fået dette navn på grund af sin karakteristiske plettede farve. Ifølge eksperter er det meget sjældent, at man møder den i sin køkkenhave.

En anden måde, sneglene kan komme ind i bedet på, er gennem importerede planter, frø eller frugter. I dette tilfælde kan fremmede arter komme ind i haven, og blandt dem er der særligt farlige. En af dem er den spanske røde skovsnegl, eller videnskabeligt kendt som Arion lusitanicus. Den er kendetegnet ved sin store størrelse, op til 18 cm i længden, og sin glubskhed. I Europa kaldes de også “dræbersnegle”, siger Khaburgaev. “De er en invasiv art: Hvis de kommer et sted hen, formerer de sig hurtigt under gunstige forhold. Deres farve varierer, de kan være orange, brune og chokoladefarvede. Disse enorme snegle spiser alt – ådsler, regnorme og hinandens dåser.

Ifølge eksperten bliver de fleste af sneglene dog stadig ødelagt.

Hvad er farerne ved snegle?

Først og fremmest er snegle farlige for afgrøder og prydplanter. På en dag kan en snegl spise en mængde mad, der overstiger dens egen vægt 3-40 gange. Sneglenes yndlingsdelikatesser er blade, modne frugter, grøntsager og rådnende planterester. Regelmæssige masseangreb kan føre til ødelagte afgrøder og dødsfald.

Snegle kan bedst lide planter, der vokser i skygge og kølighed. De, der vokser i fuld sol, er mindre tilbøjelige til at blive generet af dem. Her er nogle af de haveafgrøder, der tager skade af snegle:

 • Jordbær;
 • Kål;
 • tomater
 • salat
 • kartoffelknolde;
 • hostaer;
 • georginer.

Snegle udgør ikke en direkte trussel mod mennesker – de bider ikke mennesker. Men ligesom andre dyr kan de være bærere af parasitter og infektioner. Især er snegle mellemværter for særlige indvoldsorm, der forårsager angiostrongylose, en sygdom i hjernen og rygmarven hos mennesker. Mennesker kan blive smittet ved at spise rå fødevarer, der indeholder en lille inficeret snegl, snegl eller en del af dem. Man ved ikke helt, om det slim, som inficerede snegle efterlader, kan forårsage infektion. Angiostrongylose smitter ikke fra person til person.

Som en forebyggende foranstaltning anbefales det ikke at røre ved snegle med bare hænder og derefter tage mad eller gnide øjnene med dem. Kontakt med disse bløddyr er bedre med handsker, og så skal du behandle dine hænder godt og altid skylle frugt, bær og grøntsager, før du spiser.

Sådan slipper du af med snegle på grunden: fem effektive måder

Hvis snegle er blevet et alvorligt problem i køkkenhaven og haven, kan du bruge flere metoder til at bekæmpe dem på én gang. Det er overkommelige metoder, hvoraf mange er sikre for mennesker og afgrøder. De kan alle inddeles i flere grupper:

 • naturlige fjender;
 • fysisk eliminering;
 • fælder;
 • barrierer;
 • pesticider.

Vi har spurgt eksperter om de mest almindelige og overkommelige måder at bekæmpe snegle på.

Naturlige hjælpere

Nogle dyr spiser snegle, så de kan betragtes som naturlige hjælpere i bekæmpelsen af disse skadedyr. Pindsvin og tudser spiser snegle. Hvis der er en havedam på grunden, kan du få padder i den. Det er meget enkelt at gøre. Man skal finde deres æg i en nærliggende dam og bringe dem til sig selv. Hvis du fanger en voksen tudse, vil den gå hjem til sig selv. Det er nemt at skelne tudsekaviar fra frøkaviar – det ligner en pistolstrimmel. Hvis der er pindsvin på stedet, vil de også hjælpe dig.

Varme og tørke er to andre store fjender. For eksempel gemmer en snegl sig i varmen i sit hus og tilstopper udgangen med slim, så den kan blive der, så længe den vil, uden at tørre ud. Sneglen har ikke sådan en skal. I stedet er det et rudiment – en knold på ryggen. Derfor er snegle bange for dehydrering, som de tørrer ud og dør af. Desuden kan sneglen kun bevæge sig ved at udskille en slimhinde. For at gøre dette skal der være fugt i dens krop.

Indsamling af snegle

Snegle kan bekæmpes ved at plukke voksne snegle fra bede og planter. Men bemærk, at sneglene er mest aktive i skumringen og om natten. Derfor er det bedst at indsamle skadedyr om natten eller tidligt om morgenen. For at gøre dette skal du bevæbne dig med en lommelygte, handsker, en beholder eller en krukke, som du kan lægge bløddyrene i. Undersøg omhyggeligt jorden, bladene på begge sider og stænglen på planterne. Hvis du ser en snegl, skal du samle den op og lægge den i beholderen. Derefter er det mest pålideligt at ødelægge skadedyret. Det er ikke nødvendigt at tage snegle med de bare næver. Slimet er meget svært at vaske af hænderne, og almindelig sæbe hjælper ikke. Du bliver nødt til at tørre det af med et par tørre håndklæder, lotion eller desinfektionsmidler.

Sneglefælder

En anden måde at bekæmpe snegle på er at sætte særlige fælder op. Til dette formål kan du bruge alle de midler, du har ved hånden – stykker af stof eller træplader. Placer fælderne langs havegange, i bede eller på steder, hvor sneglene oftest ses. Alt, hvad der tiltrækker snegle, kan bruges som lokkemad: vand, frugtblødgøring eller gærsmag som f.eks. øl.

Læg våde klude ud på stedet, du kan tage noget gammelt unødvendigt tøj, som du tidligere har lagt i blød i vand. Nogle mennesker bruger brædder eller stykker af tagpap. Snegle elsker at gemme sig sådanne steder. Om morgenen skal du tjekke fælderne, samle skadedyr fra dem med dine hænder eller ryste dem af. Skil dig derefter af med sneglene. Nogle mennesker brænder dem eller lægger dem i en krukke med paraffin. Du kan også lægge dem i en beholder med saltopløsning.

Barrierer mod snegle

Du kan beskytte din grund og køkkenhave mod snegle ved at bruge naturlige barrierer. Det første, der stopper sneglene, er alt, hvad der forhindrer dem i at rejse. Her kan du f.eks. drysse bedet med aske, majsmel eller bagepulver. Asken forhindrer sneglen i at bevæge sig rundt ved at forårsage forbrænding og kløe på dens fod. Det er en rigtig god måde at gøre det på. Nogle mennesker bruger salt. Men det vil vi ikke anbefale. Der er afgrøder, som reagerer positivt på salt, f.eks. rødbeder, men salt hæmmer væksten af andre planter.

Professionelle midler til sneglebekæmpelse

For at dræbe snegle findes der også særlige præparater, som bruges til at behandle planter mod skadedyr, siger Nikolay Dubinin. Den vigtigste aktive ingrediens i sådanne produkter er methaldehyd. Det er ødelæggende for snegle både ved indtagelse og ekstern kontakt. Giften påvirker bløddyret ret hurtigt, det tørrer ud og dør. Sådanne præparater fås i granulat eller i form af koncentrater til sprøjtning i flydende form.

Det er bedre at bruge specielle præparater mod snegle om aftenen, før skadedyrene kommer ud af deres skjul. Produktet spredes på stier og mellem bede samt fordeles rundt om planterne, så man undgår at komme på bladene. Efter vanding eller regn anbefales det at gentage proceduren. Hvis de bruges korrekt, er disse præparater ikke skadelige for mennesker og planter. Derfor er det vigtigt at overholde de angivne anbefalinger og doseringer.

Fra folkemedicin er det også velegnet at drysse stedet med en kalkblanding og tobaksstøv i lige store andele. Du kan også sprøjte køkkenhaven med en infusion af varm peber (500 g pr. 10 liter vand) eller sprede sennepspulver i nærheden af planterne. Bløddyr vil heller ikke komme til grunden, langs hvis omkreds der plantes hvidløg, mynte, persille, løg. Skadedyr kan ikke tåle lugten af disse planter.

Sådan forhindrer du, at der kommer snegle på grunden: forebyggelse

Hovedårsagerne til forekomsten af bløddyr på grunden er høj luftfugtighed, langvarigt efterår eller mild vinter, omplantning af planter, der er inficeret med parasitter, for høj jordfugtighed og nærhed til grundvandet. For at forhindre, at der kommer snegle på stedet, anbefaler eksperter at overholde følgende regler:

 • Lad ikke stedet blive tykkere, fjern ukrudt i tide, og hvad snegle kan gemme sig under.
 • Dræn fugtige og vandfyldte områder, som kan blive et levested og en yngleplads for snegle.
 • Ødelæg planterester. Ryd affaldsopbevaringsområder, da disse ofte giver husly til bløddyr.
 • Inspicér regelmæssigt køkkenhaven om morgenen for at finde skadedyr.
 • Køb kimplanter på pålidelige steder, især importerede eksemplarer med jord.
 • I drivhuse og væksthuse skal du lave et højbed med jord, som du er sikker på er ren.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.