Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Havearbejde

Sådan bekæmper du bladlus på frugttræer: 9 effektive måder og en liste over præparater

Vi viser, hvordan man fjerner bladlus med mekaniske midler, hvilke folkeopskrifter der hjælper i kampen mod skadedyret, og hvilke kemiske sammensætninger der kan købes i butikken til dette formål.

Sådan bekæmper du bladlus på frugttræer: 9 effektive måder og en liste over præparater

Når der dukker små insekter op på havens planter, er det et signal om, at man straks skal begynde at bekæmpe bladlus på frugttræer. Forsinkelse vil koste gartneren dyrt: Insekterne vil hurtigt sprede sig i hele haven. Unge træer kan dø, voksne vil overleve, men deres udbytte vil blive væsentligt reduceret. Vi tilbyder en liste over de mest effektive måder at ødelægge skadedyret på.

Alt om, hvordan man slipper af med bladlus

Bladlusens artskarakteristika

Et lille skadedyr hører til ordenen af ligevingede insekter. Det tæller flere hundrede arter af bladlus. De er alle meget små, ikke mere end 7 mm, med en blød kalv af dråbeformet eller oval form. Farven varierer: hvid, sort, alle nuancer af grøn. Alle sorter lever på samme måde: De gennemborer plantens hud med deres snabel og suger på den. Hvis en hel koloni slår sig ned på en busk, får den ingen næring, holder op med at vokse og dør.

Ud over at nedbryde planter bærer insektet fytopatogene vira og tiltrækker andre skadedyr. Især myrer er meget glade for sød sved, som udskilles af bladlus. Derfor slår de sig altid ned i nærheden af dem og avler endda kolonier af bladlus. Det er meget svært at slippe af med sådan en symbiose. En anden vanskelighed i kampen mod skadedyr ligger i deres ekstremt hurtige reproduktion. En hun er i stand til at avle flere generationer, hvor der allerede vil være titusindvis af eksemplarer.

Årsager til skadedyret

Der kan være mange grunde, lad os nævne de mest almindelige.

 • Overvintret lille koloni vokser aktivt om foråret.
 • Overførsel af flere individer fra en nabogrund.
 • Angreb fra nye frøplanter.
 • Overførsel gennem købt inficeret jord.
 • Opdræt af myrer. Hvis der er myretuer på eller i nærheden af parcellen, kan det meget vel være det.
Sådan bekæmper du bladlus på frugttræer: 9 effektive måder og en liste over præparater

Sådan slipper du af med bladlus på frugttræer og buske

Der er mange måder at bekæmpe skadedyr på, fordi de udgør en reel fare ikke kun for afgrøden, men også for havens liv. Vi har samlet de mest effektive metoder til at bekæmpe bladlus på frugttræer.

Mekaniske metoder

Vi må ikke glemme, at høsten fra frugt- og bærafgrøder går til fødevarer. Derfor ønsker du ikke at bruge aggressiv kemi. Hvis angrebscentret er lille, er der en chance for at slippe af med “angrebet” ved mekanisk behandling.

 1. Destruktion af angrebne fragmenter

Hvis kun nogle få blade eller grene er angrebet, skal du skære dem af. Det skal gøres forsigtigt, så man ikke ryster de små skadedyr af sig på andre blade. De afskårne fragmenter fjernes fra parcellen og brændes.

 1. Overbrusning

Afgrøder med tætte bladplader kan sprøjtes med en slange. Strømmen skyller bladlusene væk, og de ender på jorden. Den vil ikke være i stand til at klatre op af sig selv. Derfor fungerer et sådant middel mod bladlus på frugttræer ganske godt. Proceduren gentages flere gange. Det er sandt, at hvis der er en myretue i nærheden, er der stor risiko for, at myrerne bringer “kæledyrene” tilbage. Også myrer skal du slippe af med. Et vigtigt punkt: I blomstringsperioden er “brusebadet” kontraindiceret – det vil vaske blomsterne væk.

Sådan bekæmper du bladlus på frugttræer: 9 effektive måder og en liste over præparater

Folkelige midler

Det er skånsomme metoder, som kan bruges selv i frugtperioden. I modsætning til kemikalier efterlader de ikke giftige spor på frugten.

 1. Askeinfusion eller afkog

Tag 12 liter vand, og tilsæt 110 g askepulver og sæbespåner hver. Bland det hele grundigt, og lad det trække i to dage. Derefter blandes det igen og sies. Væsken bruges til at sprøjte frugttræer. Der er en anden mulighed end at sprøjte træer mod bladlus.

Du kan lave et afkog af aske. Hæld 350-400 g askepulver i 10 liter vand, rør rundt, og kog i to timer. Lad det køle af, og si det. Askepulver er en god gødning, så denne behandling er dobbelt nyttig.

 1. Infusion af natskygge

Fyld en beholder, f.eks. en treliters krukke, halvt op med kartoffel- eller tomathår. Det må ikke hakkes, kun skæres i for store stykker. Fyld med kogende vand. Dæk med et låg, og lad det stå i 24 timer. Sigt infusionen, tilsæt lidt sæbespåner og rør rundt. Behandl de angrebne planter.

 1. Afkog af tomatskræppe

Tilbered 2 kg tørret haulm og 4 kg frisk haulm. Du kan tage blade, stængler eller spirer. Fyld råvarerne med 10 liter vand, og sæt ild til. Kog i en halv time, afkøl og si. Fortynd koncentratet i forholdet 1:5. Midlet mod bladlus er klar. Tilsæt 30-40 g sæbe for at få det til at sidde bedre fast på bladene.

 1. Sæbeopløsning

Tag 4-6 spiseskefulde sæbespåner, det er bedst at tage tjære eller vasketøjssæbe, og opløs dem i en liter vand. Hæld den resulterende opløsning i en sprøjte, og sprøjt de berørte træer. Sæbe med en behagelig blomster- eller frugtagtig lugt bør ikke bruges – aromaen vil tiltrække skadedyr.

Sådan bekæmper du bladlus på frugttræer: 9 effektive måder og en liste over præparater
 1. Ammoniak

Bekæmpelse af bladlus på frugttræer med ammoniak er meget effektivt. Forbered en arbejdsopløsning. For at gøre dette skal du fortynde 4 spsk. ammoniak og 2 spsk. flydende sæbe i fem liter vand. Bland det hele, og sprøjt de berørte afgrøder rigeligt. Et vigtigt punkt: Det er bedst at udføre en sådan behandling i forsommeren. Det vil ikke kun fjerne skadedyr, men også fodre planterne med kvælstof, som der er rigeligt af i ammoniak.

 1. Eddike

Afviser skadedyr med sin skarpe lugt. Tag 10 liter vand og tilsæt 5 spsk. 9% eddike eller 10 spsk. æblecidereddike. Hæld lidt flydende sæbe i for at få bedre vedhæftning. Du kan tage en særlig “Green”. Rør rundt, og behandl beplantningen.

 1. Infusion af løg

Tag 200-250 g løgskaller og overhæld dem med 10 liter varmt vand. Lad det stå i fem dage. Derefter sies infusionen, og træerne behandles med den.

Der er en anden mulighed. Knus 150 g hvidløgsfed. Hæld dem sammen med 10 liter vand, og lad det stå i 24 timer. Denne opskrift hjælper ikke kun med at bekæmpe bladlus, men også mider og snudebiller.

Sådan bekæmper du bladlus på frugttræer: 9 effektive måder og en liste over præparater

Kemiske præparater

De mest effektive præparater, der næsten med garanti fjerner insekter. Men i modsætning til folkemedicin er de alle giftige og kan være farlige for mennesker eller kæledyr. Derfor skal de bruges med forsigtighed, nøjagtigt i henhold til instruktionerne på hver pakke. Kemiske præparater er kendetegnet ved handlingsprincippet.

 • Intestinal. Dræber efter at være kommet ind i skadedyrets mave-tarmkanal.
 • Kontakt. Dræber efter at være kommet på kroppen.
 • Systemisk. Trænger ind i planteorganismer og gør dem giftige for skadedyr.

De to første grupper af kemikalier kan bruges i kombination. I dette tilfælde giver de den maksimale effekt. Men selv uden en kombination fungerer kemien godt. Det er bedst, at giftindholdet er minimalt, men handlingen forbliver effektiv.

Tarm- og kontaktkemikalier dræber garanteret kolonien, men hvis der er myrer eller tæt angrebne afgrøder et eller andet sted på stedet, vil den genopstå. I sådanne tilfælde er det værd at anvende systemiske midler. De er mere giftige, men de gør planterne ubeboelige for skadedyr.

Sådan bekæmper du bladlus på frugttræer: 9 effektive måder og en liste over præparater

Forebyggende foranstaltninger

Det er altid sværere at komme af med “invasionen” af skadedyr end at forebygge den. Derfor anbefaler erfarne gartnere altid, at man ikke forsømmer forebyggelsen. Især fordi disse foranstaltninger ikke er så komplicerede. Lad os liste de vigtigste.

 • Regelmæssig inspektion af beplantninger. Gør dette meget omhyggeligt, undersøg omhyggeligt blade og grene fra alle sider. Små bladlus er svære at se. Berørte områder af planter fjernes straks og brændes bag stedets område.
 • Stammerne på havens beplantninger hvidkalkes to gange om året.
 • Om efteråret skal haven renses for tørre grene, nedfaldne blade osv. Alt dette er naturlige tilflugtssteder for insekter, hvor de sikkert kan overvintre.
 • Regelmæssig fjernelse af overskydende skud, lugning og fjernelse af ukrudt, rengøring af jorden nær beplantninger.
 • For at afskrække myrer og bladlus drysses jordblandingen under træer og buske med askepulver. Gør dette regelmæssigt, flere gange om sæsonen.
 • Plantning i nærheden af frugtplanter med en skarp lugt: peberrod, løg, lavendel, celandine, røllike. Hvis forholdene tillader det, kan du plante natskygger som f.eks. kartofler.
 • Tiltrækning af naturlige fjender af skadedyr. Det er snyltefugle og mariehøns. De kan lide aromatiske krydderurter: dild, persille, fennikel osv. De bør plantes i nærheden af frugttræer.
Sådan bekæmper du bladlus på frugttræer: 9 effektive måder og en liste over præparater

Almindelige fejltagelser

Det er ikke nok at vide, hvordan man behandler frugttræer mod bladlus. Det er nødvendigt at gøre det korrekt, ellers vil alle anstrengelser mislykkes. Vi har samlet en liste over de fejl, som gartnere oftest begår.

 • En enkelt behandling. Ethvert middel, især folkemedicin, skal anvendes flere gange. Først da vil der være et resultat. En enkelt sprøjtning dræber kun en del af kolonien, som hurtigt genoplives.
 • Ændring af koncentrationen af den aktive ingrediens. Det er ikke tilladt hverken i større eller mindre grad. Doseringen skal være som angivet på pakken. Ellers vil der ikke være nogen effekt.
 • Behandling i blomstringsfasen. Sprøjtning af kemikalier “på blomsterne” dræber bierne.
 • Vanding kun på oversiden af bladpladen. En del af skadedyrene gemmer sig på bagsiden af bladet. Den forbliver uskadt af behandlingen. Det er korrekt at sprøjte bladene på begge sider, og grenene skal også vandes.
Sådan bekæmper du bladlus på frugttræer: 9 effektive måder og en liste over præparater

Uanset hvilken bekæmpelsesmetode gartneren vælger, er det vigtigt at huske, at ethvert middel, selv lavtoksiske, kan være skadelige, hvis de bruges forkert. Det er vigtigt at vælge og forberede det rigtige præparat og at udføre behandlingen korrekt. Man bør ikke glemme forebyggende foranstaltninger. Alt dette vil beskytte frugtafgrøder mod skadedyrsangreb og garantere en rigelig høst.

Læs mere om, hvordan du bekæmper skadedyr i haven i artiklen.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.