Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Havearbejde

Patry – Capricious Velvet Palm. Beskrivelse, pleje derhjemme. Foto

Latan kaldes ofte en af ​​de smukkeste fanpalmer. Dens store, næsten sfæriske i form af komplekse-peremoner Vaii er virkelig luksuriøse. Og en unik kant på blade aktier tjente som årsagen til udseendet af det populære navn på planten – en fløjlspalm. Uden at kræve kølig overvintring, patching, hører det ikke desto mindre til antallet af de mest lunefulde repræsentanter for Palm -familien. Det kræver beskyttelse mod udkast, omhyggelig pleje og kan ikke prale af høj modstand mod skadedyr. Men skønheden i dette arkitektoniske, muntre palmetræ er i stand til at placere unikke accenter i det indre og fremhæve Latan blandt andre repræsentanter for indendørs giganter.

Patry - Capricious Velvet Palm. Beskrivelse, pleje derhjemme. Foto

Velvet og sjælden pants

Før nøje bekendtskab med svig er det værd at straks afklare forvirringen, som blev forårsaget af den lignende udseende af forskellige palmer. På trods af det faktum, at Latania er en uafhængig slægt af planter, er de meget ofte forvirrede med andre palmer – livistoner (eller rettere sagt, med en af ​​de typer Livistona), og nogle gange kaldes disse palmer endda en art og bruger disse navne som synonymer. Men at kalde Livistona for at ringe til Latania er en stor fejltagelse. Og endnu mere – prøv at vokse dem i henhold til de samme principper.

Ikke kun af alle moderne botaniske klassifikationer, men også set fra plantens stemning, funktionerne i dens dyrkning, er disse palmer meget fremragende planter. Liviston har brug for en kølig overvintring, men udover dette betragtes det som uhøjtideligt, det sætter op selv med lav luftfugtighed. Men Latania er meget mere kompliceret i kultur og meget mere lunefuld, de kræver varm overvintring, men mere lunefuld i pleje. Og selvom begge palmer er fan og er kendetegnet ved en afrundet form af arket, er forskellen mellem dem stadig indlysende.

I Latan danner bladene generelt mere som en påfuglfjedre, en næsten perfekt ond cirkel med radialt divergerende aktier, og i Liviston ligner deres form mere som en haven rake til opsamling af tørt løv, en brøkdel af en halv – Rund eller en trunkeret halvcirkel.

I Vesten er han kendt under et meget smukt kaldenavn af en fløjlspalm. Faktisk ligner pubescensen af ​​stiklinger og årer på bladene, en meget smuk rødlig farve, det utrolige omfang af runde fans ligner et luksuriøst fløjl med deres strukturer. Latanias findes kun i den østlige del af det afrikanske kontinent og individuelle øer, og er usædvanligt sjældne og værdifulde palmer.

wagging ( Latania ) – En lille slægt af store palmer, der hører til Kaprov -familien. Slægten af ​​PRAP’er inkluderer kun 3 arter af planter, hvoraf i rumkultur en enkelt form anvendes aktivt- lodDigesis ( latania loddigesi ). I naturen vokser det op til 10 m og danner kraftige kufferter, fibrøs, med meget smukke vækster, der er tilbage efter petioles fald. I Latans rumkultur er tønden ikke dannet, og deres højde er begrænset af den maksimale 2-3 m, skønt lappen i lang tid forbliver en kompakt meterpalm. Men på den anden side bevarer Latanias et ikke for positivt træk ved vilde slægtninge-evnen til at frigive et par ark om året og undertiden et enkelt ark.

Fan -formede fan -formede blade, der er samlet i denne plante, er fløjl, luksuriøs, tæt næsten på den perfekte cirkel. I modsætning til andre fanformede palmer er deres blade meget mere som påfuglfjere, meget mere sfæriske. Farven på bladene på denne type bunke er altid en sølvgrøn, petioles fibes, normalt males i en kontrasterende rødlig farve. I Latan er de konvekse og meget stærke, de kræver omhyggelig holdning: piggene langs selve kanten er næsten usynlige, men de er i stand til at forårsage betydelig skade. Arkplader dissekeres kun i enderne.

Blade aktier er normalt perfekt lige og næsten stråler. Bladenes diameter når aldrig 1,5 m karakteristisk for naturlige praps, men i de ældste indendørs palmer er i stand til at komme til 1 m. Planten blomstrer kun i det naturlige miljø, der frigiver utroligt smukke storslåede panikler af blomsterstande med cremede gulaktige blomster, i det sted, hvor dyser med sorte, ærter svarer til ærter er bundet.

to andre typer – lantaloid lantalin ( latania lontaroides ) og verteri ( latania verschaffeltii ) – overvejes At blive betragtet som kulturer, der er dårligt tilpasset rummiljøet og findes mindre ofte i det indre, selvom de næsten ikke kan skelnes fra Loddigeis Latania. Det vigtigste træk ved disse to typer bunker er et begrænset distributionsområde og en lidt anden form og farve på bladene. Latania af loddigese har en mere gråblå farve på bladene, mens lantaloidbladene i Lantania er rødlige, og underarter af vershaffelt flaunts med dens gule petioles og vener.

Patry - Capricious Velvet Palm. Beskrivelse, pleje derhjemme. Foto

Latania Care derhjemme

Den storslåede fløjlspalm kaldes ikke ved et uheld en af ​​de smukkeste repræsentanter for Palm -familien. Denne plante er ikke bare vanskelig at vokse, men meget vanskelig. Patry føles kun godt, hvor tropiske forhold med høj luftfugtighed og varme skabes til det. Desuden er stabil fugtighed vigtig ikke kun i indikatorerne for luftegenskaber i rummet, men også i hyppigheden af ​​kunstvanding.
M Kun meget erfarne blomsteravlere. Du skal købe disse planter i alderen 1-2 år, da flere voksne kulturer er meget dårligt tilpasset nye forhold.

Lighting for latan

Som de fleste planter med afrikansk oprindelse er panting en fotofilplante. På trods af det faktum, at de lige solstråler er i stand til at efterlade forbrændinger på bladene, er en sådan følsomhed karakteristisk for planter kun til middagsstråler, og direkte sollys op til 2-3 timer for palmer er ganske acceptabel. Den ideelle placering til denne store skønhed er de placeringer, der ligner de østlige og vestlige vindueskarme.

REST -perioden i dette anlæg forekommer på grund af reduktionen i belysning og faldende luftfugtighed. Hvis Latania endda kunne sikre stabile forhold om vinteren, ville hun i den kolde sæson i drivhuse fortsat producere spektakulære blade. Faktisk er stabile tilbageholdelsesbetingelser i vinterstøtteplanter i den aktive vækst i hele året.

Valg af et sted for Latan skal det huskes, at de store blade af denne plante udgør en meget rustik krone. For denne håndflade er det nødvendigt at give fri plads, det er kun egnet til store rum i stort område. Behovet for et tilstrækkeligt vogneplads bestemmes af det faktum, at uden normal luftudveksling, ensartet adgang til frisk luft, er håndfladen ofte syg. Planter kan ikke placeres direkte mod væggene, især så arkene hviler på overflader, såvel som udstilles ved siden af ​​varmeapparater eller klimaanlæg.

Comfortable temperatur

Pathas hører til termofile palmer og har ikke brug for kold overvintring. I foråret eller sommeren er det i stand til at klare næsten varme forhold, om vinteren er det nødt til at sænke temperaturen, men stadig kun til de nedre “indendørs” indikatorer. I løbet af vinteren skal lufttemperaturen heller ikke falde under 18 grader, men den skal reduceres sammenlignet med den aktive vækstperiode.

I løbet af foråret og sommeren for dette palmetræ er det nødvendigt at tilvejebringe en temperatur på mindst 20 graders varme. Patalation tolererer varme godt, men når det er nødvendigt, er det nødvendigt at undgå skarpe temperaturforskelle, skiftende forhold, selv med 5 grader.

Pathas tolererer dårligt kolde udkast og om vinteren skal det beskyttes på enhver mulig måde under ventilation af lokalerne. Men på samme tid er ventilation meget vigtig, for uden adgang til frisk luft lider bladene af accelereret tørring. På trods af modvilje med træk kan dette palmetræ flyttes under den åbne himmel, til haven, til terrassen eller balkonen. Det vigtigste er at finde for Latan et passende beskyttet sted med delvis belysning.

Patry - Capricious Velvet Palm. Beskrivelse, pleje derhjemme. Foto

Watering og luftfugtighed

Patalering har brug for ganske rigelig vanding i den aktive udviklingsfase, især hvis planten producerer unge ark. Normalt udføres vanding, så snart det øverste lag af underlaget i containere tørrer. Den klassiske frekvens af procedurer for denne fase er ca. 3 kunstvanding om ugen fra forår til efterår. Palma reagerer ikke godt på den komplette tørring af jordens koma og dens vandlogging. Om vinteren reduceres fugtigheden, hvilket giver underlaget til tørring delvist og i det midterste lag.

Vand latan kun med forsvaret vand, hvis temperatur er lidt højere end luften i rummet med planten. I perioden med aktiv vækst af vanding ved stuetemperatur er det ekstremt uønsket. Vanding med varmt vand tilfredsstiller behovet for latan i varm og konstant fugtig jord.
M Trækker ”den krævede mængde fugt. Denne palmam elsker gryder med auto -polywave.

Lathana kan sikkert betragtes som palmer, der er mest krævende på luftfugtighed. Hvis du vil lykkes med at vokse og ikke miste mere løv, end planten kan frigive, bliver du nødt til at passe på at skabe virkelig tropiske forhold. De minimale fugtighedsindikatorer, der er acceptabelt for dette palmetræ, er 60%. Højere luftfugtighed påvirker tempoet i udviklingen og bladenes skønhed.

Den foretrukne metode til at øge luftfugtigheden til brud er hyppig sprøjtning. Om sommeren tilrådes det at gennemføre procedurer ca. 2 gange om dagen. Andre metoder til befugtning af luft for dette palmetræ betragtes som mindre effektive. Især foretrækker Panting at sprøjte endda installationen af ​​fugtighedscreme. Når man udfører denne procedure, er det vigtigt at sikre sig, at vandet, der bruges til sprøjtning, ikke kun forsvares, men også varmt.

Ud over de faktiske foranstaltninger til at øge niveauet for luftfugtighed og lappning vil det ikke nægte en meget hyppig vask af bladene. Det spiller ikke kun funktionen af ​​måling af støv og allergener, men fungerer også som et vigtigt forebyggende skridt mod skadedyr. Hvis palmetræet er kompakt, kan du i stedet for at tørre bladene simpelthen fordybe kronen i vandet.

Feeding for latan

For en fløjlpalme har du brug for en atypisk tilgang til fodringstilstand. Gødning til disse planter påføres imidlertid hele året, men i hvileperioden skal topdressing virkelig være minimal. Men i perioden med aktiv vækst af topdressing skal det være ret aktivt med en frekvens på 1 gang hver 10-14 dag. Latania elsker organisk gødning, selvom almindelige komplekse blandinger er egnede til dem. Fra mineralorganiske forbindelser er det bedst at vælge specielle gødning til palmer.

Patry - Capricious Velvet Palm. Beskrivelse, pleje derhjemme. Foto

Trimming af latan

Palmblade dør gradvist, tørre, har brug for beskæring. Men hvis du skærer det uattraktive ark, før det tørrer helt, vil du starte processen med endnu mere accelereret udladning, palmeblade tørrer bogstaveligt talt den ene efter det andet. Du kan kun afskære stilken af ​​stifterne, efter at hele arkpladen er tørret helt og skal efterlade en tør strimmel på 3-4 mm tyk.

Latania transplantation og substrat

For Latan er det nødvendigt at vælge en meget let og nærende jordblanding. Ideel til dette planter, der er specielle købte underlag til palmer, er egnede, men du kan lave jorden selv. For Latan tilberedes et underlag baseret på pladjord og sand normalt, men Jordens blanding er mere velegnet til det, der består af lige store dele af ark og sodjord og en halv mindre mængde sand. Substratet skal have en let sur eller neutral reaktion (tilladte PH -indikatorer fra 5,0 til 7,0).

Transplantationsproceduren er ganske kompliceret ikke så meget på grund af de store størrelser af planter, en spredende form af blade eller spidsy petioles, men på grund af den ekstreme frygt for mekanisk skade med volumetrisk og spredt rhizom. Denne plante transplanteres efter behov, kun når rødderne mest mestrer det tilgængelige underlag. Kun unge lappinger er nødvendige ved årlig transplantation, voksne planter transplantation langt mindre ofte med en frekvens på 2 til 5 år. Den optimale tid til transplantation er foråret, selvom du kan udføre proceduren på ethvert tidspunkt af året, undtagen vinter.

I proceduren er det meget vigtigt at lægge et højt lag af dræning til bunden af ​​beholderen. Gratis, gennemsøger fra hullerne, som er uden jord, rødderne af dette palmetræ er lagt i ringe til bunden af ​​beholderen, og de udfører ikke arbejde omkring det største jordskoma, de fjerner ikke fri jord og prøver For kun at fjerne det forurenede øverste lag af underlaget omhyggeligt. Uddybningsniveauet for Latan bevares nødvendigvis af det samme sammenlignet med den forrige gryde. Uddybningen af ​​rodhalsen under transplantation kan føre til en alvorlig risiko for palmedød.

Umiddelbart efter transplantationen af ​​Latan udføres meget fastholdt vanding, og de sædvanlige procedurer genoptages først, efter at planterne er vant til nye forhold. Palme i 2 uger efter transplantation skal installeres på et skraveret sted for at fremskynde tilpasningen og give den meget rigelig sprøjtning.

For at give planten mere plads til udvikling og reducere hyppigheden af ​​transplantationer, skal gryder øges meget mere end for andre palmer med mindst 7-10 cm i diameter. Formen på beholderen skal være klassisk, med en højde, der overstiger diameteren.

Patry - Capricious Velvet Palm. Beskrivelse, pleje derhjemme. Foto

Disases og skadedyr af latan

Latania kan næppe kaldes en palmetræbestandig over for skadedyr. I tilfælde af overtrædelse af pleje og afvigelse fra de anbefalede vækstbetingelser på planten sætter pulverformede mildheder, edderkopmider og skjolde sig ofte på planten. Med stillestående vandtælling af underlaget trues planten af ​​rodrot, og det er muligt at bekæmpe det udelukkende ved hjælp af fuldstændig tørring af jorden (nødtransplantation til dette palmetræ er uacceptabelt og fører altid plantens død) . Det er bedst at bekæmpe skadedyr ved hjælp af insekticider.

udbredte problemer i avl Latania :

  • Udseendet på pletter på bladene i tør luft, temperaturhopp, træk eller utilstrækkelig vanding;
  • Tørring af grønt, tørring af bladene bogstaveligt talt den ene efter den anden med den forkerte beskæring af det tørrede ark;
  • Udseendet af brun ender på bladene med tør luft eller vandtælling af underlaget.

Preasion of Lation

Dette palmetræ kan kun forplantes af frø, selvom det ikke er let at få dem. Nogle gange, under navnet Latania, sælges andre palmetræer, og til køb af frø er det et fløjls palmetræ, som du har brug for at kontrollere plantens latinske navn. Frøene i dette palmetræ spires i lavvandede containere og i et nærende underlag. I cirka to måneder skal de opbevares i et rum med en temperatur på mindst 25 grader (den optimale temperatur er ca. 28-30 grader af varmen), under filmen og med daglig ventilation. Under normale forhold spirer frøene efter ca. 60 dage.

Vegetative metoder til reproduktion til dette palmetræ er uacceptable.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.