Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Havearbejde

Leshchina er en hasselnød. Voksende, landing og pleje. Formering. Sorter. Foto

Hasselen har en rig historie, dens nødder ifølge forsikringer fra arkæologer var kendt af mennesket i gamle tider. Som da og nu havde nødder høje ernæringsmæssige egenskaber og hjalp folk grundlæggende i sult.
M år.

Leshchina er en hasselnød. Voksende, landing og pleje. Formering. Sorter. Foto

Hvad angår vores land, ud over de vilde voksende krat af hasselnød, som den lokale befolkning blev besøgt med jævne mellemrum, før begyndelsen af ​​udvælgelsesaktiviteten af ​​i.v. Michurin vidste ikke om den kulturelle nød. Den første blev faktisk sorterede planter af en hasselnød opnået af Michurin i begyndelsen af ​​det 20. århundrede; Foruden høj vinterhårdhed, som også er karakteristisk for vilde former, har kulturel hassel et meget højere udbytte.

I øjeblikket er hasselen stadig en sjælden gæst i private haver, og der er overhovedet ingen industrielle plantager i Rusland. I de senere år har der imidlertid været en tendens til at øge efterspørgslen efter plantematerialet i brasmen, hvilket betyder i den nærmeste fremtid, at de områder, der er besat af hassel, bør stige.

The værdighed af en hasselnød

Hlatternødder, ud over den fremragende smag, som næsten alle kan lide, og et stort antal kalorier (selv hasselen er overlegen i forhold til denne indikator) indeholder et helt sæt stoffer, der er nyttige for den menneskelige krop. Hver Woodcock -kerne har mere end 70% af fedtolier, mere end 18% af proteinerne, ca. 5% af sukkeret og mere end 3% fiber. Derudover indeholder Hazel Nucleoli caroten, biotin, en hel galakse vitaminer samt makro- og sporstoffer. Bladoptagelser af brasmen indeholder essentielle olier, miritrosil glycosid, mere end 8% af tanninerne og en betydelig mængde ascorbinsyre, ca. dobbelt så høj som nødder. Cortex af en skovmøtrik, der især værdsættes i Japan, indeholder ud over essentiel olie, taniner, betulin, palmetikesyre og mere end 20% af tanninerne.

I forskellige lande i verden bruges medikamenter baseret på hassel, de bruges til hudsygdomme, problemer i leveren og nyrerne.

Men ikke kun hassel værdsættes med nødder, denne plante, høj og slank, bruges ofte til at dekorere en række mellemrum. Det store og tykke løv i hasselen er ikke bange for støv og gluttoniseret luft af byer, det glæder øjet med en rig grøn farve i en varm sæson, og i efteråret genopliver skovmøtrik Gul skygge.

Leshchina er en hasselnød. Voksende, landing og pleje. Formering. Sorter. Foto

Us of Hazelnuts

Ud over det friske forbrug går hasselens kerner til forskellige typer behandling. Nødder bruges med succes ikke kun i konfekturindustrien, men også i parfume, sæbe og maling. Selv kagen, der forbliver efter at have skubbet olie fra nødder, går ikke til frigivelsen – det er en fremragende ingrediens til produktion af Halva.
M . Selv en kurv, der er kendt for mange – et stærkt og let hegn til haven, trasket også fra skuddet af Leshchina.

I øvrigt blev mange malerier af berømte kunstnere skrevet ved hjælp af Hazel, kul fra Burning Wood Wood blev tidligere brugt i stedet for en simpel blyant.

Forest Nut Biology

Hasselen er en lang -term kultur, der hører til birkefamilien og hasselen relateret til slægten. Det er bredest i et naturligt miljø, der hovedsageligt vokser i skoven, skoven -steppe og steppezoner fra den europæiske del af Rusland og Kaukasus. Oftest fanger Hazel bogstaveligt talt undervæksten af ​​en bred og blandet skov, der vokser på ganske godt litre dele. Opdræt og forbrænding er aktivt vokset med brasme, hvor nogle gange en ægte skov fra brasmen forekommer, hvis hvert træ giver frugter i op til otte årtier.

Voksende på skråningen eller i nærheden af ​​kløften er hasselen med sit magtfulde rodsystem i stand til at stoppe den destruktive erosion af jorden, så den bruges ofte til at fikse kløfterne og skråningerne.

Leshchina er en hasselnød. Voksende, landing og pleje. Formering. Sorter. Foto

Hasselen betragtes som en temmelig gymnasiekultur, skønt frøplanterne ikke giver de første frugter snart (6-9 år efter skuddene), men vegetativt forplantede hasselplanter kommer hurtigt ind i frugt, normalt i det femte år. Desværre giver Hazel afgrøder uregelmæssigt, normalt efter årene med rigelige høst, følger den et år eller endda to reducerede udbytter eller endda et fuldstændigt fravær af nødder. Høst fra et voksent træ af Leshchina i naturen er lille, normalt ikke mere end tre kg, og i gennemsnit – 1,5 kg, mens høsten med sorter er mange gange mere, når den ni kg.
M .

I forhold til jorden betragtes hasselen som en moderat krævende plante, men den vokser bedst og giver maksimale afgrøder på højfrugt, godt drænet, neutral i pH og lys -lunger i den mekaniske sammensætning af jordtyper. Værst af alt vokser hasselnødden på overdrevent komprimeret jord, såvel som tør jord og sand.

Udad kan frillen, afhængigt af vækststedet, være en enten en busk, sommetider når en højde på syv meter eller et træ, cirka fem meter højt. Hasselen blomstrer normalt i april, undertiden ligger sne stadig på dette tidspunkt og endnu mere end en uge før frigivelsen af ​​bladrekorder. Den optimale temperatur for blomstrende hassel er 13-14 grader over nul. Langt de fleste hasselblomster dannes på årlige unge vækster, de bestøves af vinden. Det bemærkes, at på en plante af skovmøtrikkerne fra mandlige og kvindelige blomster omkring halvdelen for at opnå maksimale afgrøder er det bedre, hvis mindst to sorter af hassel vokser på stedet.

Frugten af ​​hasselen, som vi kalder en møtrik, kaldes biologisk – en enkeltfrøet møtrik, den har en ret tæt skal, der er omgivet af en indpakning af blade – et plus. Typisk bestemmes graden af ​​modenhed af hasselerne i hasselnødder bare af pluset: Så snart dens kanter tørres, kan nødder plukkes, ellers falder de selv ud af indpakningen, og de bliver nødt til at samle dem fra jorden .

Oftest er nødderne arrangeret tre eller fire stykker og fokuseret på enderne af skuddene. En valnød af vilde hassel vejer omkring tre gram, kulturel – cirka dobbelt så meget.

Rotsystemet i brasmen er kendetegnet ved dets magt, på trods af dets store volumen, er de fleste af rødderne koncentreret ved jordens overflade og er ikke i stand til at udtrække fugt fra de dybe lag. Der er en mycorrhiza på rødderne af skovmøtrikken, dette er jord svampe, der lever i symbiose med planten, og det er grunden til, at hasselen, der er gravet i skoven, ofte ikke slår rod i området.

Leshchina er en hasselnød. Voksende, landing og pleje. Formering. Sorter. Foto

Varieties of Leshchina

I årenes år med avlsarbejde med brasme, som i kultur normalt kaldes en hasselnød, er der skabt mange sorter. I statsregisteret over avlsproduktioner i øjeblikket er der 21 forskellige af denne kultur. Kultiverne af brasmen, designet til at vokse i den midterste bane, opdrættes for det meste i Ivanteevsky Forest Nursery, som ligger i Moskva -regionen. Den mest interessante af disse sorter af brasme er: Akademiker Yablokov, Ivanteevsky Krasny, Kudraif, Moskva tidligt, Moskva Rub, den første -fødte, lilla, sukker og Tambov tidligt. I UFA blev der opnået et storslået skrav af en skovmøtrik, som også kan dyrkes i den midterste bane.
M 1 og Sochi 2.

Som vi allerede har nævnt, er det bedre at plante ikke en, men flere sorter af brasme, til tørring og opnåelse af de højeste høst på stedet. Blandt forskellige hasselsorter er der kultivarer, som er storslåede pollinerende sorter, dette er den førstefødte og Tambov tidligt.

Når du får en bestemt kultivar af hassel i en børnehave, skal du vide, at frøplanter med grønne blade, henholdsvis grønne sorter, er meget mere modstandsdygtige over for frost end rødbladet , men blandt røde – Leaved sorter er der vinter -hår, dette er: dette: denne Maria Makarevich, Pushkinsky Red og miraklet i Vsesvyatsky.

Leshchina er en hasselnød. Voksende, landing og pleje. Formering. Sorter. Foto

Hvordan for at udbrede brasmen?

Enhver af disse sorter af hassel, du kan prøve at købe i en børnehave, men dette lykkes ikke altid, plantematerialet i denne kultur er stadig lille, fordi efterspørgslen efter det endnu ikke er meget højt. Hvis du ikke finder den ønskede række af en hasselnød i en børnehave, men en nabo har en busk af hasselen i den efterspurgte sort på stedet, så med dens tilladelse kan du prøve at udbrede sorten og få frøplanten selv . På samme tid er det ikke ønskeligt at udbrede såmøtrikkerne: Med en høj grad af sandsynlighed vil de opnåede frøplanter ikke bevare kulturelle tegn. For at udbrede sorter af hassel skal du bruge vegetative reproduktionsmetoder. Så den nemmeste måde at få frøplanter af brasmere kan være at bruge rodafkom, lagdeling, grønne stiklinger, vaccinationer og opdelinger af bushen.

Opdræt af brasmen med rodafkom er ikke kompliceret, men på denne måde er det vanskeligt at få plantemateriale med høj kvalitet og desuden i store mængder. Alt hvad du behøver er at grave op skud fra rødderne og omhyggeligt adskille dem fra moderplanten. Endvidere kan skyderne af en hasselnød med rødder plantes på et permanent sted eller på en seng for at vokse.

For at udbrede Hazel-sorten med vandret lagdeling er det nødvendigt at bide to eller tre lige skud tidligt på foråret og ordne den på jorden eller i riller med en dybde på 11- 12 cm ved hjælp af træ- eller metalbeslag. Dernæst skal du vente, indtil de lodrette skud begynder at vokse fra hackerne i hasselen, og så snart de når en højde på 20 cm, for at spilde dem med en halv løs, våd og nærende jord. I efteråret skal skyderne af hassel koges, rødder skal allerede dannes på dette tidspunkt, sådanne skud med rødder er faktisk en nøddelplante.

vaccination af hassel – Det er godt, fordi det giver dig mulighed for at få den første afgrøde næste år efter dens beholdning. Til vaccination er det nødvendigt at dyrke bestanden, det vil sige frøplanter af hassel, som nødderne skal såene i efteråret, og efter et par år kan stiklinger af enhver række forskellige hassel vaccineres på frøplanter. Den nemmeste måde at fremstille en forårshasselvaccination med en metode til forbedret copulation med stiklinger, der vaccinerer stiklinger med 2-3 nyrer.

Forplantning med grønne stiklinger : For dette i begyndelsen af ​​juni skal du skære skyderne af hasselen i det indeværende år, som ikke havde tid til at ligne, skære dem i stiklinger på 13- 15 cm lang, hvilket efterlader et par blade på kronen og planter dem i drivhuset dækket med en film. Med forbehold af hyppig kunstvanding (4-5 gange om dagen) dannes der et rodsystem i stikkene i september inden september, og de kan transplanteres til et permanent sted. Denne metode giver dig mulighed for at få maksimalt plantemateriale fra en hasselplante – op til 300 stykker.

Nå, selvfølgelig, Divisionen af ​​bush – denne metode bruges sjældent, fordi det er tidsstopper: bushen skal graves, vaskes rødderne i hasselnødden, så det er klar over, hvad man skal opdele og opdele i dele, som hver skal have en del af roden og en stigning i nyrerne, kan sådanne dele derefter plantes sikkert.

Leshchina er en hasselnød. Voksende, landing og pleje. Formering. Sorter. Foto
Leshchina er en hasselnød. Voksende, landing og pleje. Formering. Sorter. Foto

Skovs voksende

Loschina landing

Leshchina, på trods af at hun i skoven lever uden menneskelig hjælp, har sine egne visse krav til landbrugsteknologi. For eksempel forbliver landingsplan: det er bedre at plante en brasme, så 3-4 meter frit land forbliver mellem træerne, ellers vil de forstyrre hinanden i fremtiden, skygge og konkurrere om mad i jorden

Det er bedre at plante en brasme om efteråret, dette er den mest gunstige tid. Før plantning skal jorden fordøjes til dybden af ​​bajonetten på skovlen, hvor de deponerer 1 m² 3-4 kg humus eller en tilstrækkelig rottet gødning, 250-300 g træaske og 18-20 g nitrofoski; Dernæst skal jorden løsnes, jævnet, og du kan grave huller til plantning. Gør dem mere, dybde og bredde 75-80 cm, læg udvidet ler i basen, små dele af mursten eller småsten med et lag på 2,5-3,5 cm, og hæld en spand humus og en spand på jorden på toppen, blanding godt.

På den dårlige jord kan du tilføje en spiseskefuld nitroammofoski til hullet. Når alt er klar, kan du vande hullet ved at hælde en spand vand i basen og begynde at lande. Det er bedre at plante en frøplante af hassel, den ene vil drys rødderne, den anden til at holde frøplanten lodret og rykke den lidt for at eliminere dannelsen af ​​hulrum mellem rødderne. Derefter gjenstår det helt at fylde hullet med jorden (ved at orientere hasselfrøplanten, så rodhalsen er en centimeter over jordniveauet, for hvis du uddyber det, vil der være en masse rodovervækst), stram jorden, Hæld over vandet med en spand og mulch med tørv eller humus i et lag B et par centimeter.

Leshchina Care

Pleje af en hasselnød er ret standard, det er kunstvanding, løsning af jorden, ukrudtsfjernelse, topdressing, beskæring.

Vanding er meget vigtig for brasme, især i tørke. Ideelt set skal du prøve at vandes, så jorden ikke tørrer meget ud. Hvis det med jævne mellemrum regner, kan vanding ikke udføres, men hvis der ikke er regn i 7-10 dage, og der er varme, skal planterne vandes. Det tilrådes at fjerne ukrudtet i luftzonen inden vanding, løsne jorden til en dybde på 5-7 cm, hæld derefter 2-3 spande vand under en plante under en plante op til fem år og dobbelt så meget som En voksen hasselbaseret plante.

Vanding er især vigtig under modningen af ​​haren af ​​hasselnødden, og fugtkapaciteten giver den maksimale masse nødder.

Leshchina er en hasselnød. Voksende, landing og pleje. Formering. Sorter. Foto

Fertilizers of Bream

M En teskefuld på bushen) og i juli – langs en spiseskefuld superfosfat for hver busk. Senere er det bedre ikke at udføre topdressing, disse vil være helt nok.

Cirka en gang i tre sæsoner kan buskene af hasselen fodres med organisk, under hver plante, det påføres i henhold til forudbestemt jord på 2,5-3 kg humus eller velindrettet gødning.

Pruning of Bream

Normalt udføres kun sanitær beskæring af hasselen, skærer ud i begyndelsen af ​​marts alle tørre skud, brudt og dem, der vokser dybt ned i kronen, og det vil føre til dens fortykning. Det tilrådes at beskære en foryngelse på planter på 20 år, som du årligt kan skære en gren over syv år gammel.

Flere voksne planter af brasme, hvis produktivitet er reduceret til et minimum, kan afskæres på hele hele den overjordiske del, hvilket kun efterlader dele af skud fra 2-3 knopper 7-10 cm høj og allerede fra ung Skud for at danne en ny busk, hvilket efterlader 6-7 af den mest kraftfulde vækst eller endda en, hvis du vil danne en brasme i form af et træ. Det næste år skal dette løb af hasselen til en højde på 45-55 cm rengøres for vækst, at skære dem til en stub (dette skyde vil være et stempel), og fra skuddene er kronen på en hasselnødkrone højere , der forlader hovedstammen og 4-5 vækster, der vil spille rollen som skeletgrene.

Leshchina er en hasselnød. Voksende, landing og pleje. Formering. Sorter. Foto

Harvesting leshchina

Normalt falder massetørringen ud af plusserne, og følgelig falder samlingen af ​​hasselnødder i begyndelsen af ​​september. Du kan samle begge faldne nødder og rive dem af. Efter indsamling af nødder skal du tørre i to uger i et tørt rum. Nødder af brasme betragtes som fuldstændigt tørrede, når plusser forsvinder fra dem. Sådanne nødder kan opbevares i papirposer eller andre containere i et tørt rum op til tre år.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.