Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Havearbejde

Leperusia er en elegant indendørs iris. Foto

laperusia er vanskelig ikke at lægge mærke til i blomsterkollektionen. Usædvanlige blade i symmetriske buske, smuk farve, kraftfulde pedunkler og elegante blomster, der minder noget om Iris og noget om frreshes, synes udlandsk. Afrikansk plante med lys blomstring kræver Laperia en meget lang hvileperiode og korrekt stimulering af blomstring. Hun ved ikke lige blandt elegante og godt -rope -pærer. Og på trods af nogle vanskeligheder kan det overhovedet ikke kaldes den mest lunefulde overskridelse blandt corms.

Leperusia er en elegant indendørs iris. Foto

indhold:

Leperusia – en beskeden slægtning til Irisa med umodreste blomster

Iriserne i værelserne ser ud til at være noget utroligt. Hvis vi taler om de sædvanlige og elskede iris af skæggede, sibirske, gule eller andre havearter, er de virkelig vanskelige at vokse i et rumformat. Men i en enorm og meget forskelligartet iris -familie er der planter, der føles godt i en potte kultur.

Selvom eksklusive, ikke desto mindre, er landskaber stadig Freesia, Gladioli og Montbreign. Leperusia er ikke den mest berømte, men langt fra iøjnefaldende repræsentant for Iris -familien (Iridaceae). Hun er lige ved at starte sin værelse -karriere, og i haven er det ekstremt sjældent med os. Men blandt eksoterne betragtes Laperusia med rette som en af ​​de mest lovende.

Oprindelsen af ​​Laperusi bestemmer sin status for eksot og ganske lunefuld. Leperusias findes hovedsageligt i det tropiske klima og distribueres gennem det afrikanske kontinent territorium. Anlægget modtog sit navn til ære for den rejsende (den berømte navigator, se Laperuse Strait mellem Sakhalin og Japan), der åbnede mange udlandske planter i Afrika for europæiske samlinger – franskmanden de Laperuz. Leperusia er hovedsageligt bjergrige planter, der findes på skråningerne og i klyngen.

leperusia (lopeirusia) -knold, små fler -årige af foråret blomstring. Clubberlumovitsa ændrer formen med ovoid i unge planter til mere og mere flad efterfølgende. Fibrøs, mesh -skalaer modnes også kun fra det andet år. I denne løg er både blade og blomsterstande lige så gode. I modsætning til mange indendørs tuberkuloseafgrøder frigiver Lapirusia adskillige og spektakulære blade, der dekorerer planten ud over blomstringsperioden. Leperusia erobret af nåde, dette er ædle, lyse og tilsyneladende meget delikate planter, hvor alle detaljer er i harmoni med hinanden.

Blade af laperusias er slimhinder, ganske stive, foldede, med et smukt medium trug. De vokser fra pæren symmetrisk, i to rækker, fan, i mange arter er strengt og næsten flisebelagt. Løvet, på trods af at pæren selv virker meget kompakt, er overraskende både størrelse og farve. Bladene strækkes til en længde på 15 til 30 cm og males i en rig skovskygge af mørkegrøn farve. I modsætning til de sædvanlige indendørs pærer vokser Leperusia med en frodig og pæn busk.

Leperus blomstring fortjener særlig opmærksomhed. Anlægget på store, stærke peduncles producerer blomsterstande-collages på 6, 8 eller 12 blomster. De blomstrer ikke på sin side, men i “fester” 3-4 blomster varer hver blomst længere end de fleste iris-tre dage eller lidt mere.

Blomstens struktur er meget smuk. Corollaen er næsten underkopformet, flad, som kun understreger det lige rør. Tre nederste kronblade på blomsterflare mørke pletter i bunden af ​​kronbladene, hvilket forårsager foreninger med iris. Korte stamens er kronet med usædvanligt lange anthers, stod lyst ud i svelget af blomster. I gennemsnit vil diameteren af ​​blomsterne i Laperusia ikke overstige selv 2 cm, men de synes store, iørefaldende og spektakulære.

Housing Laperosia kan udvises, men oftest dyrkes planter med bevarelse af den sædvanlige udviklingscyklus – med blomstring gennem forår I kulden – i en kalender vinter. Leperusia hører til knolde, der oplever en fuld periode med hvile og falder blade. Efter blomstring tørrer plantens grønne gradvist ud, og planten går ind i fasen af ​​tør hvile.

Farveskemaet med lapirus er begrænset til kun et par farvemuligheder. Leperusia er normalt forbundet med karminblomster dekoreret med mørke pletter, men individuelle arter er kendetegnet ved hvide, blå eller fløde blomster

Selv i værelserne i Leperusia Fruit. Efter de blomstrende er afrundede kasser med frugter bundet, hvor usædvanlige skinnende frø af mørk kirsebærfarve modnes i begyndelsen af ​​sommeren. Laperus frø er ret store, ca. 3 mm i diameter.

Leperusia er en elegant indendørs iris. Foto
Leperusia er en elegant indendørs iris. Foto
Leperusia er en elegant indendørs iris. Foto

Types af indendørs laperusia

dekorative, kultiverede lapirusia kan næppe kaldes en række planter. Cirka 60 arter af disse fantastiske tuberkler skelnes i slægten i Laperusia. 5 typer bruges i have- og rumkultur.

pyramidal laperosia (Lopeirusia pyramidalis) er en beskeden, men meget dekorativ og usædvanlig plante, hvis skønhed kun kan evalueres fuldt ud over tid. Fantastiske blade med en meget langstrakt nålformet spids og ribben overflade omfavner kraftfulde skud. Peduncle og blade er malet det samme, som kun understreger den eksotiske eksotisme af Laperpia.

De spidsformede blomsterstande overraskelse med ovale bract blade af den grønne farve, fra de bihuler, som elegante blomster stiger på en tynd peduncle. Blomsterne er delikate, cremet-creme-hvide og meget duftende, med elegante spidse kronblade og et konveks rør. Tynde stamens med en blålig farvetone understreger, hvor massiv en peduncle ser ud til at være sammenlignet med blomsterne selv.

Bagryan Laperusia (Lopeirusia Cruenta) forbliver stadig den mest almindelige af indendørs lapirusia, og oftest findes i katalogerne under dette navn, selvom det for nylig har været Omforringet i familien af ​​Freziy. freesia løs (Freesia Laxa) -The-synonym for Bagryana Laperias, der betragtes som det officielle navn på planten. Bladene på planten i dobbeltrækstykker kan begrænses til 15 cm og vokse op til 30 cm i længden. Blomsterblomster op til 30 cm høje bærer ensidige og tykke smække blomsterstande, hvor op til 12 to centimeter, lyserosa, med en to-række kornblomst af blomster indsamles.

smolformet lapuria (Lopeirusia silenoides) -En meget smuk udsigt med mørke, lyserøde blomster. Bladene er placeret i en flisebelagt ordre, vikle dem rundt om stilken og minder med noget pyramidal lapeirus. Blomsterblomster er gift med unikke enkeltblomster med et stilkformet rør og seks kronblade af korollaen af ​​en ideel mandelformet form placeret i to rækker. Ved bunden af ​​de nederste kronblade skelnes mørke pletter og på den øverste – hvide.

Mountain Lapuria (Lopeirusia Montana) – Et syn på pushkinia eller hyacinter af blomster. Med en højde af peduncle op til 45 cm, er denne Laperus fra meget lille, kun 1,5 cm i diameter, frigiver pærerne op til fire meget store blade. Lineære basale blade er kombineret med stamme små. Komprimerede peduncles er kronet med panikler eller paraplyer af blomsterstande med meget elegante blomster. Røret er tyndt, og Corolla er opdelt i skarpe, elegante andele af en delikat syrinfarve med en hvid plet i midten af ​​kronbladene.

oreogen lapirus (lopeirusia oreogena) er en meget sjældent opstået, samling og over en sjælden art, der i stigende Værdifulde afgrøder. Denne plante overrasker den ultramarin, mørkeblå farve på de kulinariske kronblade med mørke trekantede slagtilfælde i midten og en elegant “gåsepaw” af cremefarve. Den sproglige form på kronbladene tillader ikke, at hayogen laperuses bliver ligner iris, men farveskemaet ligner dem. Bladene er smukke, smalere, næsten lanceolate, dobbelt række, op til 20 cm lange.

Leperusia er en elegant indendørs iris. Foto

Conditions til voksende indendørs laperusia

Denne sjældne indendørs plante er ikke overraskende med så strenge krav til forhold. Alt, hvad der er nødvendigt for at vokse Laperpia, er en kold sovende periode og tilstrækkelig belysning. Dette er en friheds -elskede kultur, der er bange for udkast og ikke vil være i stand til at vokse uden frisk luft.

Som de fleste afrikanske tubercle -eksoter kan Laperzia med rette betragtes som både et drivhus og indendørs plante. I vinterhaver for Laperpia er det meget lettere at skabe passende forhold, men i værelserne er det også muligt at dyrke denne afrikanske, det er nok at gøre nogle bestræbelser og være mere tæt i pleje.

Lighting og placering af lapirus

God belysning for Laperusia er ikke kun nødvendig i perioden fra begyndelsen af ​​tørring af bladene til transplantationen. Når planten er i en fuldstændig hvile i et tørt miljø, kan gryder med Laperusia placeres selv på et mørkt sted. Men efter transplantationen, på trods af det kolde indhold, udsættes Laperusia nødvendigvis på et lyst sted med beskyttelse mod direkte sollys. Lyst lys er nødvendigt, indtil bladene ikke dør.

Lapuria er en plante til at vokse på vindueskarmen. Hun er god i soveværelser, stuer og store værelser. Ikke bange for store samlinger og nogen naboer.

Temperatur og ventilation

For Laperusia er indendørs temperaturer perfekte i fasen af ​​aktiv vækst, det optimale temperaturområde er fra +18 til +23 grader, men det vil ikke lide i et varmere miljø. Alle vanskeligheder med at skabe komfortable forhold er forbundet med plantens hvileperiode.

Efter at blomstring er afsluttet, holdes Lapirusia i varme, hvilket gør det muligt at tørre ud med blade. Betingelserne for tilbageholdelse ændres ikke, selv efter deres fulde gulning og død, hvilket skaber et tørt varmt miljø i en hvileperiode. I efteråret, i oktober, efter transplantation, overføres gryder med pærer til en radikalt andre forhold – til afkøling, temperatur fra +5 til +8 grader.

I kold overvintringstilstand er Laperusia indeholdt, indtil der vises tegn på bladevækst. Udvikling af Laperosia returneres til indendørs temperaturer og gentager hele cyklussen. Planter kan også dyrkes med en grave fra jorden, men i dette tilfælde betragtes en meget større risiko for at miste pærer fra at tørre ud, og strategien for at dyrke Laperusia med en tør sovende periode i underlaget betragtes som mere sikker.

Leperusia har brug for regelmæssig ventilation. Planter reagerer ikke særlig godt på skarpe ændringer i forholdene i stadiet af aktiv vækst (mens køligheden overhovedet ikke vil skade dem). Når du holder i kulden efter en transplantation, skal du bestemt tage sig af regelmæssig ventilation af rummet.

Leperusia er en elegant indendørs iris. Foto

Laperus Care derhjemme

Takket være den lange hvileperiode er det slet ikke svært at pleje Lapirusia. Anlægget kræver pæn vanding og hyppig topdressing, og plejen af ​​denne løg ville være under kraften af ​​jævn nybegynder blomsteravlere, hvis ikke for kravet om omhyggelig korrektion af vanding og særlig stimulering af blomstring. I det meste af året behøver du ikke at gøre engang minimal indsats. Det centrale punkt i dyrkningen af ​​lapirus er en jævn ændring i at forlade den aktive udviklingsperiode til den sovende fase og vice versa.

Watering og luftfugtighed

I perioden med aktiv udvikling og blomstring for Laperia er det let at vælge den rigtige vandingsstrategi. For ikke at tillade fugtighed, for denne løg understøtter de den stabile fugtighed af underlaget, hvilket tillader at tørre det øverste lag og dræne vand fra pallerne umiddelbart efter denne procedure.

For resten af ​​vanding af Laperusia stopper de helt. Planter overføres til tørtilstand gradvist, hvilket begynder at reducere vanding og øge intervallerne mellem dem, så snart bladene begynder at tørre ud. Efter fuldstændigt udtørring af løvet overføres planter med et tørt underlag til behagelige forhold, hvilket stopper alle vandprocedurer. Vandingen genoptages gradvist og langsomt efter transplantationen, kun lidt fugtgivet jorden, når den er tilfreds i kulden. Vanding øges kun med begyndelsen af ​​væksten af ​​blade, og efter fjernelse begynder planter at udføre almindelig kunstvanding og lade det øverste lag af underlaget og understøtte stabil lysfugtighed.

Fertilisering og gødningssammensætning

laperusia, som alle knold, fodres kun i perioden med aktiv vækst. Topdressing begynder at blive udført, efter at bladene vises, og normal vanding begynder. Det tilrådes at øge hyppigheden af ​​topdressing til denne afgrøde sammenlignet med den standard, og at gøre gødning 1 gang hver 10. dag før blomstring er afsluttet.

For Laperpia er der ingen grund til at vælge speciel gødning til pære eller tuberøs. Standard fuld mineralgødning med et afbalanceret forhold på tre hovedmakroelementer er ret velegnet til hende.

Pruning og dannelsen af ​​lepruzia

Eventuelle beskæringsprocedurer for denne plante reduceres til enkle mål:

  • Fjernelse af peduncle efter blomstring;
  • Fjernelse af tørre blade.

Transplant og substrat

Leperusia -transplantation mellem fase af hvile og forberedelse til blomstring i kølighed. Planter transplanteres i oktober eller november. For Laperia anbefales det at bruge små størrelser med en bredde, der overstiger dybden.

Nøglen i valget af et substrat til Laperusia er dets ernæring. Denne knold er plantet i løse, lette jordmer. Du kan bruge et klar -lavt universelt underlag eller jord til bulbøs eller den enkleste jordblanding af de samme dele af sand, humus og tørv.

I bunden af ​​gryderne må de ikke lægges ikke kun høje, men også en ru, med en stor brøkdel af dræning. Hvis jorden ikke synes at være løs nok i tekstur, kan løsne tilsætningsstoffer tilsættes – fra sand til perlit eller inert jord.

Leperusia planter aldrig en pære. Anlægget er placeret i grupper fra 6 til 8 stk i en gryde. Efter at have gravet ud af det gamle underlag, undersøges pærerne, adskilles, kun tørre eller beskadigede rødder fjernes, prøver ikke at skade resten, behandle steder med tegn på rådne og nødvendigvis blødgøre hele plantematerialet i en mild opløsning af fungicid i 1 time til desinfektion. Før lapen plantes, skal laperus tørres. Klubber er placeret, så der er flere centimeter af jorden mellem dem. Anlægget kan ikke stå stærk uddybning: pærerne er installeret vandret, væksten peger op, så plantens dybde forbliver på niveauet 3 cm.

Leperusia er en elegant indendørs iris. Foto

Disases, skadedyr og problemer i voksende

I rumkulturen i Laperosia kan de kun lide af dårlig pleje og manglende overholdelse af forhold under resten. Skadedyr og sygdomme på en plante, der ikke lider af fugtighed, findes ikke. Med et overskud af fugt kan Laperus dø af rådne. Du kan kun kæmpe med tegn på visne og læsioner af pærer med nødtransplantation.

Propagation of laperusi

Den nemmeste måde for Laperusa er adskillelse af børn. Dummer af corms adskilles årligt under transplantation. Typisk danner planter dem ganske aktivt, du kan adskille årlige pærer uden frygt. Det eneste, du har brug for at passe på, er en pæn håndtering af børn, der endnu ikke har vokset skalaer. Reglerne for landing og dyrkning for lille laparuzia er ikke forskellig fra landbrugsteknologi, der er anbefalet til voksne planter.

Aktivt frugtning af Laperosia er let at dyrke fra frø. Dette er den eneste knold, der allerede er i stand til at blomstre i året for såning. De indsamlede frø bevares i kølighed og mørke indtil foråret, så sammen med de første frøplanter. Såning udføres i et tørv-sandsubstrat med et lys dækning af jorden. For Laperusia oprettes standardbetingelserne for dyrkning af frøplanter. Dykning udføres efter udseendet af to blade. Frøplanter er placeret af de samme grupper som når de dyrker voksne planter.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.