Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Havearbejde

Lelia er den mest delikate blandt orkideer. Typer, pleje derhjemme. Foto

Storfarvet og elegant Lelia er en af ​​de mest spektakulære orkideer. En yndefuld fe med rige nuancer af lilla-lyserøde farver af farver, det skiller sig ud på baggrund af mere populære arter. Blandt Lelius er der store og miniatyrplanter, der giver dig mulighed for at finde din perfekte variation til enhver smag. Og plantens humørhed er ofte overdrevet. Dette er krævende, som skal være af højkvalitetspleje af orkiden, foretrækker kølighed og elsker frisk luft. Når man køber Lelius, er det værd at overveje dets funktioner, og når de forlader – deres egen oplevelse med disse specielle tropiske skønheder.

Lelia er den mest delikate blandt orkideer. Typer, pleje derhjemme. Foto

indhold:

Delicate Indoor Orchid Lelia – Beskrivelse af anlægget

Falarenopsis, Cattley og Dendrobiums er i dag repræsenteret på orkidémarkedet i sådanne mængder, at andre sorter bliver stadig sjældnere. En af planterne, uretfærdigt påvirket af væksten af ​​populariteten af ​​de enkleste i voksende indendørs orkideer, er den skønhed, Lelia. Dette er en utroligt elegant og rørende orkidé med et specielt udseende og karakter.

Lelia er meget ofte forvirret med kvægene. Delvis genereres sådan forvirring ved udvælgelse, fordi næsten alle Lelia er repræsenteret af kvægformede former. Men nogle uansvarlige katalogiseringer eller manglen på komplet information om anlægget i blomsterbutikker forårsager også ofte, at de i stedet for kvæg køber Lelia (og vice versa).

Lelia, som de fleste planter fra orkidéfamilien, der har fundet deres herlighed som drivhuse og indendørs planter – en tropisk orkidé med særlige krav til vækstforhold. I naturen lever repræsentanter for Lelia -familien (Lelia) på det område i Central- og Sydamerika.

Lelia hører til beskedne i størrelse, men spektakulært blomstrende orkideer. Dette er hovedsageligt jordede arter, der foretrækker at slå sig ned på klipper og sten i naturen, men der er epifytter blandt dem. De er følsomme over for reaktionen og sammensætningen af ​​underlaget. Lelia hører til sympodiale orkideer. Spindelformede eller cylindriske, undertiden stammeformede pseudobulber af miniatyrarter kvæg i hybrid indendørs sorter skifter til lidt større og kraftfuld. Pærerne er placeret kompakt og tæt. Normalt producerer de et eller to ark.

Dimensionerne af Lelius afhænger direkte af udsigten. Blandt planterne er der miniature orkideer kun et par centimeter høje, og der er store kraftige planter, mere end 50 cm i højden. Lelia -blade er meget hårde, læderagtige, lanceolat og lineære, med en ret stor gryde i massen ser meget dekorativ ud.

Lelia er den mest delikate blandt orkideer. Typer, pleje derhjemme. Foto

Flowering Lelius

Lelia -blomstring sammenlignes ofte med kvægene. Og hvis vi taler om hybrider, er blomsterne faktisk meget ens i form og størrelse, men stadig er det vanskeligt at forvirre disse orkideer. Selv Sorter Lelia frigiver i modsætning til Kattley lange, elegante peduncles, behageligt forskellig fra en mere populær orkidé, og formen på kronbladene og kopper er lidt anderledes.

Nåde ved denne orkidé gør den mere værdifuld med hensyn til brug i indretning og skæring. Lelia peduncles kan nå en højde på en halv meter. De bærer en multi -blomsterbørste, mindre ofte er de enkeltblomstede. Blomsterne er store, med en diameter på op til 20 cm i sorterne, erobrer de både lyse, ikke farverige kombinationer af farve og aroma.

Lelius er kendetegnet ved en tre -lobet læbe- og lanceolatkopper og kronblade med en tynd, spids, oftest bøjet med en elegant linje med et spids. Den lyse midt på læben er kombineret med bleg svagt udtrykt sideblade indpakket indad og smuk, dekoreret med en disk eller bøjning, kam og fløjlsagtig struktur.

Den lyse farve på kronblade og kopper er kombineret med farve, ofte kontrasterende, dekoreret med læbemønstre. Farvepaletten af ​​Lelius er nuancer af blød syrin-lyserød og varme-violet nuancer med delikat ispedd hvidt, gult og mørkt kirsebær.

Alle, uden undtagelse, hører Lelia til vinterrelaterede orkideer. For dem betragtes blomstring som naturlig fra december til slutningen af ​​februar, selvom hver orkidé kan variere afhængigt af egenskaberne ved de skabte forhold.

Lelia er den mest delikate blandt orkideer. Typer, pleje derhjemme. Foto
Lelia er den mest delikate blandt orkideer. Typer, pleje derhjemme. Foto

Types af Lelius for at vokse i værelser

De forskellige basale arter (og deres antal forskere i dag bestemmer mere end syv dusin) giver dig mulighed for at vælge anlægget til deres smag – med forskellige blomster og størrelser. Lelia er opdelt i epifytisk og jordbaserede arter, mexicansk, brasiliansk og miniature, der adskiller sig i deres behov i kølig overvintring og tolerance af mere tør luft.

Næsten alle Lelia kan dyrkes i drivhuse. Sortimentet af indendørs arter er meget mere beskedent, planterne er repræsenteret af de fem mest spektakulære og mindst lunefulde arter.

lelia Gulda ( laelia Gouldiana )-En epifytisk art med korte rødder og langstrakte ribbede pseudobulber, der er i stand til at frigive op til 3 blade op til 20 cm lang. Blomsterblomster op til 75 cm høje er kronet med en børste med 3-x-9 blomster med en diameter på op til 10 cm med en elegant form og en stærk aroma. En tre -lobet læbe med et lyst midterste blad skelnes mærkbart på baggrund af lanceolatblade. Lilac-Violet-farven er meget lys på kronbladene med hvidlige sider på læben og smukke slagtilfælde og svelget linjer. Denne Lelia blomstrer normalt midt i vinteren.

lelia gensidig ( laelia anceps ) – epifyt med tetrahedrale flade pseudobulber, der producerer ensomme, temmelig brede blade. Den delikate lyserøde-lilla farve på kronbladene og kopperen er kombineret med en læbe indpakket på siderne med en gul indre farve, en langstrakt medium-rød tone med kamme og mørke slagtilfælde. Tre nederste kopper er smalle og lanceolate, to laterale kronblade er lidt bredere, bølget, tekstur. Denne plante blomstrer også midt i vinteren.

lelia er lilla ( laelia purpurata ) – En stor udsigt med pin -formede lange stængler, knust med hårde sproglige blade op til 30 cm lang med en kloak. Stallows er lige med et dæksel, er gift med en børste af meget store blomster. Med en diameter på op til 20 cm og en stærk behagelig lugt skiller de sig ud med hvid-lilac, lys farve med smukke årer, en typisk adskillelse i smalle kopper og har større rhomboid brede kronblade med et mere intenst mønster. Voronkovid læbe fløjlsagtig, lilla, med striber og let bølgepap.

lelia Tiny ( laelia pumila ) – Et miniature look med krybende rødder og en -bladspleudobulber. Det skiller sig kun ud ti -centimeter, kødfulde og stive ovale blade med en spids top. Pedunklerne er korte, ikke længere end bladene, er kronet med en duftende blomst med lyserøde syrinblade af en lineær-ovatform med en bølget kant og aflange kopper. Læbernes læber udtrykkes ikke, de laterale dele er næsten indpakket i røret, og den lilla farve med et lyserødt sted og næsten en hvid base virker meget delikat.

Men stadig, oftere på salg er der hybridvarianter af Lelia, kaldet kvægformede formularer og nogle gange endda i kataloger, der sælges i Kattley -sektionen.

Lelia er den mest delikate blandt orkideer. Typer, pleje derhjemme. Foto
Lelia er den mest delikate blandt orkideer. Typer, pleje derhjemme. Foto

Conditions til voksende indendørs lelius

Blandt de populære arter af indendørs orkideer møder du ikke navnet Lelia. Denne orkidé er ikke fra det “grundlæggende niveau”, som normalt kun anbefales til erfarne blomsteravlere og fans af disse fantastiske planter. Omdømmet til den lunefulde tropiske prinsesse Lelia retfærdiggør praktisk talt ikke. Men det er stadig bedre at starte det efter oplevelsen af ​​at vokse ikke kun phalaenopsis vises, men også andre mere populære repræsentanter for orkidéfamilien.

Lelia bliver nødt til at kontrollere vækstbetingelserne strengt. Oftest kræver en orkidé yderligere dosering, hvilket komplicerer udvælgelsen af ​​et behageligt miljø. Ideelle forhold for denne orkidé genskabes kun i Florariums, blomstervinduer, orkidarier og tropiske drivhuse. Når man vokser som en almindelig indendørs plante, er Lelia helt afhængig af at forlade.

Lighting and Placement

Dette er et fotofilligt udseende af orkideer, som ikke kan stå skygge, men skal sprede den direkte sol. Den traditionelle periode med blomstrende Lelia kræver behovet for vinterfortynding, og denne orkidé anbefales ikke at dyrke denne orkidé uden phytolamps.

En undtagelse er en situation, hvor der er en mulighed for at omarrangere anlægget i et lysere vindue og kompensere for de sædvanlige sæsonbestemte funktioner. Men da selv i det sydlige vindue vil varigheden af ​​dagslys ikke stige om vinteren, foretrækkes det stadig at bruge yderligere forsyninger til Lelia.

Intensiteten og varigheden af ​​belysning er kritisk over for vækst og modning af skud. For Lelia betragtes en ti -timers dagslys dag som standarden.

Hvis Lelia dyrkes i værelserne, vælger de boliger med stabile lufttemperaturer, der ikke overophedes efter middagen under den sydlige sol. Den østlige eller vestlige vindueskarme betragtes som ideel til denne orkidé.

Temperatur og ventilation

Komfortable temperaturer for Lelia bestemmes af plantens type. Der er to typer Lelia, der elsker høje temperaturer og har brug for indikatorer over 21 grader (med den ønskede begrænsning af højst 28 graders varme). Dette er Lelia Purple og Tiny. Alle andre arter og hybridformer af Lelius er planter, der elsker cool.

I perioden med aktiv udvikling er de indeholdt i værelser, hvor temperaturen i det mindste om natten forbliver inden for området 16 til 18 grader. Om vinteren foretrækker sådanne Lelia at være i værelser med indikatorer på ca. 16 grader om eftermiddagen og 12-15 grader om natten. Temperaturforskellen mellem dag- og natindikatorer er ikke kun velkommen, men bør også være så stærk som muligt under resten.

Den mest uventede (og ofte ignorerede) linje af Lelia er dens behov for konstant tilstrømning af frisk luft. Anlægget kan ikke tåle det stillestående miljø, mere end andre orkideer, det har brug for ventilation. Lelia føles stor i værelser med konstant ajar -vinduer, i den varme sæson kan de endda tages ud i den friske luft på beskyttede steder.

Når du køber denne orkidé, er det nødvendigt at afklare alle oplysninger om de temperaturer, der er kendt for den. Selv arter, oprindeligt koldt -resistent eller varme -kærlig, afhængigt af landbrugsundersøgelser i blomstercentret, kan kræve mere specifikke forhold. Afklaring af oplysninger giver anlægget mulighed for at yde korrekt individuel pleje.

Lelia er den mest delikate blandt orkideer. Typer, pleje derhjemme. Foto

Leelia Care derhjemme

Pleje af denne orkidé betragtes ikke ved et uheld som mere kompliceret end for Phalaenopsis. Lelia skal sikre ikke kun mindst den gennemsnitlige fugtighed, men også den rigtige topdressing og kunstvanding, der afhænger af stadiet i dens udvikling. Opmærksomme undersøgelser af anlægget er den vigtigste del af det generelle plejeprogram, som giver dig mulighed for at bemærke problemerne i tide.

Watering og luftfugtighed

Disse orkideer er fugt -kærlige og retfærdiggør fuldt ud omdømmet for et eksemplarisk tropisk anlæg. For dem skal både vanding og luftfugtighed være så mættet som mættet som muligt. Graden af ​​fugt af underlaget bestemmes af udviklingsstadiet. I den aktive fase af væksten af ​​blade og peduncles vandes Lelia rigeligt, hvilket ikke giver underlag og rødderne til at tørre.

I perioden med forberedelse til blomstring og efter dens afslutning er vanding begrænset, hvilket giver jorden til at tørre stærkere. For Lelia, en foretrukken typisk metode til jorddrenering ved nedsænkning i vand. Når man vokser på blokke og snags om sommeren, skal vanding til en orkidé være dagligt.

Luftfugtighed for denne type orkideer skal være mellemstore eller høje, uanset tid på året og udviklingsstadiet. Hyppig sprøjtning er fantastisk til Lelia, selvom planten, når man vokser i vinduer eller installerer fugtighedscreme, blomstrer meget mere rigeligt. På samme tid kræver Lelia ikke for høj luftfugtighed: det blomstrer perfekt med mellemstore indikatorer, hvis kun planten er beskyttet mod ekstremt tør luft, og mediet var stabilt.

Vandkvaliteten for denne orkidé er meget vigtig. Vand det kun med vand med bløde egenskaber og høj kvalitet, ved hjælp af fortidens filtrering, regn eller smelte vand og ikke kun godt affenderet.

Fertilisering og gødningssammensætning

Fodring er måske det eneste standardpunkt for plejen af ​​denne orkidé. Gødning påføres under vækst, hvilket fuldt ud observerer producentens instruktioner til koncentrationen af ​​lægemidlet. For Lelia kan du bruge brændstoffodringsmetoder, men gødning er nødvendigvis opdelt i vand i en reduceret koncentration.

For denne orkidé tilrådes det kun at bruge specielle præparater til orkideer, da det er følsomt over for forholdet mellem makro- og sporstoffer i sammensætningen af ​​gødning og reagerer følsomt til at ændre jordens reaktion.

Lelia er den mest delikate blandt orkideer. Typer, pleje derhjemme. Foto

Transplant og substrat

Lelia er kendetegnet ved specielle, ganske magtfulde, specifikt udviklende rødder. Når man vokser i klassiske containere og endda specielle gryder til orkideer, kan Lelia overraske udseendet af rødder i hullerne og deres ujævne udvikling. Det enkle udseende af rødder fra gryden er ikke et tegn på behovet for en ændring i containeren: de transplanterer kun Lelia, når rødderne virkelig ophører med at passe ind i gryden, og i deres masse vil der praktisk talt ikke være noget underlag.

Med pleje af høj kvalitet udvikler Lelia sig hurtigt og kan kræve transplantationer hvert andet år. Anlægget kan kun transplanteres, før den aktive vegetation begyndte i perioden med fuldstændig hvile.

Det er let at vælge jorden til Lelia: Kun specielle underlag til orkideer bruges til denne orkidé. Købte færdige jordarter foretrækkes. Hvis der er erfaring med dyrkning af orkideer, kan jorden bestå af fyrbark og bregne rødder med tilsætning af kul og inert materiale. Epifytiske arter af Lelius såvel som miniatyrsorter kan dyrkes på blokke, snags, sten, fikserer planterne på den sædvanlige måde ved hjælp af mos.

Lelia -transplantation udføres omhyggeligt, blot krydser orkidéen (kun hvis en nødtransplantation udføres, og rødderne er beskadiget, jorden fjernes, beskadiges, beskadiges og behandles med fungicider). Planten umiddelbart efter transplantation er udsat på steder med høj luftfugtighed og blød belysning uden vanding fra 5 til 7 dage for at tilpasse sig og forhindre sygdomme.

Disases, skadedyr og problemer i voksende

Lelia lider ofte af pulveriseret meldug tortur, som irriterer dem mere end andre indendørs orkideer. Hvis der er spor af sygdomme og skader på rødderne eller tegn på skadedyr, skal kampen straks starte med højt specialiserede fungicidale og insekticidale stoffer.

Propagation lelius

lelia derhjemme forplantet kun ved at adskille voksne planter. Store buske, der ikke er placeret i standardbeholdere, kan adskilles, hvis planten har mindst 7 pseudobulb. Den mindste størrelse af delenka for Lelia er 3 spirer. Separate skud af denne orkidé slår ikke rod.

Frøindstillingen til denne orkidé bruges kun på et professionelt niveau.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.