Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Havearbejde

Lavendel er aromaen af ​​bjerge. Plantning, pleje, reproduktion. Sygdomme, skadedyr. Foto.

Lavendel er en dekorativ stedsegrøn semi -bush. Smalle blade af lavendel er smukke sølv. Spikelets af lavendelblomster, usædvanligt attraktive for bier og sommerfugle, er lilla, syrin, lyserød, blå og hvid. Når man ser lavendel en gang på toppen af ​​sin blomstring og føler sin kolde udsøgte aroma, er det umuligt ikke at blive forelsket i denne plante. På funktionerne i voksende lavendel i haven – denne artikel.

Lavendel er aromaen af ​​bjerge. Plantning, pleje, reproduktion. Sygdomme, skadedyr. Foto.

indhold:

Botanisk beskrivelse af planten

lavendel ( Lavandula ) – Slægten for planterne i Clear -familien ( Lamiaceae eller Labiatae ). Inkluderer cirka 25-30 arter. Den vokser på De Kanariske Øer, i Nord- og Østafrika, i det sydlige Europa, i Arabien og Indien. Kulturelle former dyrkes i haver rundt om i verden.

Lavanda rod, lignificeret, forgrenet, tykbestandig, trænger ind i en dybde på 4 m. krone af en sfærisk form. Bladene er modsat, stillesiddende, lineær eller lancetolin, med faste kanter bøjet udad.

Lavendelblomster er boltet, placeret i enderne af grenene og opsamles i spikeformede blomsterstande bestående af 4-11 mutationer. Farven på Corolla fra hvid til mørk lilla. Masse på 1000 frø 0,8-1 g.

Lavendel er ægte – et bjerg, fotofil, tørke -resistent plante. Hører til gruppen af ​​termofile kulturer. På samme tid er det kendetegnet ved høj frostbestandighed. Voksne planter tager temperaturen ud til minus 26 ° C. Ved -5 ° C passerer planterne af lavendel til en hviletilstand. For det normale forløb af den årlige vegetationscyklus kræves summen af ​​aktive temperaturer lidt mere end 3600 °.

Lavender Care

jordbehov . Lavendelkulturen er god på lys, tilstrækkelig luftret jord med en neutral og alkalisk reaktion. Under forhold med normal og utilstrækkelig fugt er det bedste til det sandede og loamy jordarter. Lavendel vokser dårligt på saltet, sumpet, sur og tung lerjord med en tæt forekomst af grundvand.

såning/landing. Stringninger høstes på 1-2-årige skud. De er plantet i drivhuse i henhold til et 5 × 5 eller 6 × 4 cm -skema. I efteråret er frøplanter klar til plantning.

pre -time begivenheder . Jorden under lavendel pløjer til en dybde på 60 cm og dyrkede derefter flere gange. I europæiske lande udføres layout af plantager i efteråret. Planteplaceringsskema 120-140 x 35-40 cm. Planter bruges 20-25 år, høsten begynder i det andet år.

lavendel såning/plantninger . I det første leveår reduceres plejen af ​​plantager til fjernelse af blomsterstande, multiple behandling af rækken og restaurering af døde planter. Hvert år anbefales det at fodre nitrogengødning. Med et fald i planternes produktivitet forynges de ved at skære busken i en højde på 4-5 cm fra jordens overflade. I Bulgarien udføres dette arbejde på 10-12-årige plantager.

Lavendel er aromaen af ​​bjerge. Plantning, pleje, reproduktion. Sygdomme, skadedyr. Foto.

Om foråret skal lavendel regelmæssigt klippes. I tørt vejr, vand rigeligt. Under betingelserne i det centrale Rusland skal det være pålideligt dækket til vinteren (en gran, fyrrente er egnede). Hvis det ikke desto mindre er frosset over jorden, er den afskåret, og planten er som regel gendannet. Buskene forynges regelmæssigt af den samme beskæring, så de ikke udsættes nedenfra. Det er vigtigt at aldrig skære for meget, til stænglerne, da planten kan dø.

Propagation of Lavendel

Udbreder lavendel med frø, stiklinger, opdeling af bushen og lagdeling. Frø kræver stratificering inden for 30-40 dage ved en temperatur på +5 ° C Sår til frøplanter i slutningen af ​​februar og begyndelsen af ​​marts til en dybde på 3 mm. Frø spirer i lyset ved en temperatur på 15-21 ° C.

Den stærkere effekt gives ved Gibbelline-behandling (100-200 mg/L). Når lavendelfrøplanter vokser op, plantes de med et trin på 5 cm. Du kan så frøene på ryggen i efteråret i slutningen af ​​oktober. Optagelserne vises i foråret i slutningen af ​​maj.

For stiklinger tager de lignificerede årlige skud, skærer dem i stiklinger 8-10 cm lang og rod.

Til forplantning ved at dele bushen om efteråret skæres planterne til en højde på 8-10 cm og bakkes med jorden, hvilket omhyggeligt fylder mellemrummet mellem stænglerne. I foråret hældes jorden stadig til buskene. I løbet af sommeren giver lavendel rigelige skud, hvilket er godt forankret. I efteråret graves bushen op og deles op.

En anden enkel måde at udbrede lavendel er lagdeling. For at gøre dette, i foråret, er 2-3 skud omhyggeligt bøjet, og de er lagt i en lav (3-5 cm) rille, pløjet, fyldt med jord og vandet. I løbet af sommeren skal jorden her være lidt våd. Typisk kan den næste forår flugt allerede leve uafhængigt, og det er afskåret fra morens busk.

Disases og skadedyr af lavendel

Fra lavendelsygdomme kan det påvirkes af grå råd ( Botrytis cinerea ), og fra haven skadedyr udsættes for en dominans af skum ( Philaenus spumarius ). De planter, der er berørt af plantens grå råd, skal fjernes og brændes. Foamnets elsker at lægge larver på lavendelbuske. For at beskytte dem mod rovdyr dækker de larverne med et lag skum, der ligner spyt. Dette forkæler naturligvis plantens generelle udseende, selvom det ikke forårsager det nøjagtigt nogen skade. Dråber hvidt skum kan vaskes ud af planten med en strøm af vand.

Fransk og tandet lavendel kan spise en regnbuebille (Chrysolina Americana), det skal indsamles manuelt fra planter.

Lavender i landskabsdesign

Ideelle partnere til lavendel er buske eller halvbrusser, der foretrækker tør jord. Det vokser godt med roser. En række planter med aromatiske haver og mange planter med gule farver (de skygger perfekt dybblå og lilla lavendelfarver) går også meget godt med lavendel.

Lavendel er aromaen af ​​bjerge. Plantning, pleje, reproduktion. Sygdomme, skadedyr. Foto.

I mange år betragtes forskellige typer og sorter af duftende Santolina (Santolina), der også kaldes “bomuld lavendel”, med hendes gule sfæriske farver, som traditionelle partnere.

Lavendel er en storslået plante til landskabslandskabsarkitektur. Det kan bruges både i formelle og uformelle design. Lav hække er skabt af lavendel, der bruges til urbane landskabsarkitektur og grushaver, de styrker dæmningerne og skråningerne. Lavendel ser godt ud på de forreste og midterste rækker af en mixborder, i rockere, i haven af ​​aromatiske planter såvel som i gryder og karbad.

Enhver lavendel er en fremragende honningplante og tiltrækker et stort antal bier og sommerfugle i haven, der krøller sig rundt om busken med hele horder. Flyver fra en blomst til en blomst, svinger de og bøjer pedunclerne med deres tyngde.

Plante Lavendel langs haven stier eller nær indgangen til huset: Fra berøring udstråler bushen de forbedrede bølger af den udsøgte aroma.

Hollandsk og fransk lavendel er ikke kun gode under blomstring, men hele året: Disse stedsegrønne planter tilføjer charmerende sølvskygger til vinterhaven.

Den stærke lugt af lavendel forvirrer insektskadedyrene, så det giver mening at plante planten i haven ved siden af ​​grøntsagsafgrøder.

Den storslåede lugt med smukke blomsterstande og et eksternt udseende vil uden tvivl blive en dekoration af enhver have. Har du lavendel? Del din oplevelse af at vokse det i kommentarerne.

Læs endnu en interessant artikel om havearbejde:10 geweldige dingen over aloë die je niet wist. Foto

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.