Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Havearbejde

Lantana – Sjove blomsterstande. Voksende Lantana Kamara. Plantning og pleje. Foto

Dette er en storslået plante – Lantana – tiltrækker med smukke flerfarvede sfæriske blomsterstande, der gradvist ændrer deres farvelægning i blomstringsperioden. De kan være røde, gule, hvide, orange. Lantana-blomstring er rigelig og forlænget i maj-oktober. Lantana -blomster indsamles i de apikale paraplyblomsterstande. Denne krøllede busk har pigget grene og pubescent blade.

Lantana - Sjove blomsterstande. Voksende Lantana Kamara. Plantning og pleje. Foto

indhold:

Plant beskrivelse

Lantanas slægt ( lantana ) kombinerer mere end 150 arter af stedsegrønne buske, hvoraf to normalt dyrkes til dekorative formål. Planter har modsatte hårde blade, pubescent, undertiden stikkende skud. Blomsterne er små, duftende, samlet i paraplyer eller tæt apikale eller aksillære skjolde. Koppen er lille, korollaen er rørformet, perianten er opdelt i fraktionen af ​​perianth lidt ujævnt. Frugten er kødfuld i Pulp 2 -frøene.

Den mest almindelige type er lantana kamara ( lantana camara ) eller lantana hvælvet med stikkende stængler og mørkegrøn oval eller hjerteformet Blade på lange petioles, på kanten af ​​gearet. På oversiden er de uslebne, pubescent fra bunden, med en ubehagelig lugt.

Lantan kamara blomster indsamlet i axillært skjoldformede blomsterstande, rørformet, hvilket gradvist ændrer farven fra gul eller lyserød til rød eller orange. I en bestemt periode males blomsterstand i alle farver på én gang. Blomstring fra maj til august. Af sorterne er de mest spektakulære:

  • guldsky med gule blomster af intens farvelægning;
  • lyserød dronning med lakse-gul i knopper og derefter lyserøde blomster;
  • Snow Queen og sne med hvide blomster;
  • Spredning af solnedgang – En krybende form med blomster malet i toner fra gul til rødlig.

Lantana Montevidekaya ( Lantana Montevidensis ), hun er Lantana Lilovian ( lantana sellloviana ) – En piskartikler Fra ægformede blade dækket med delikat pubescens langs kanten af ​​gearet. Blomsterne er små rørformede syrinrosa med en gul kerne, opsamlet i kompakt sfæriske blomsterstande; De blomstrer i lang tid: fra juni til oktober-november

Growing Lantana

placering : Planter foretrækker en varm solplacering beskyttet fra vinden.

Jord : Lantana kræver nærende, luft- og vandpermeabel jord.

Care : Vand Lantana regelmæssigt og undgår jordforhold. For at stimulere gentagen blomstring fjernes visne blomster i tide, hvilket forhindrer dannelse af frugter. Det er nødvendigt at fodre planter med en løsning af komplet mineralgødning hver 4. uge og på dårlig jord – hver 2. uge.

brug : Lantan -blomstrende buske vil i høj grad dekorere balkonen og terrassen fra maj til oktober. Men på en betingelse: Giv hende et maksimum af lys. På den lyse sol vil bushen vokse mere kompakt og blomstre rigeligt og lang.

Lantana ser godt ud på baggrund af Fuchsia, Pelargonium, Geraniums og Heliotropes, men jeg kan godt lide det, når hun løser, og intet distraherer fra nedsænkning i sin solmagi. Lantana kan opbevares som et sommersæsonanlæg, så vil det være glade for at opdatere din blomsterhave, som selvfølgelig skal være i solen.

Med metoderne til dannelse af lanthana kan du sikkert eksperimentere: en fluffy bush, et standardtræ og et AMPEL -anlæg er muligt.

Elskere af vinterhaver i efteråret bringer en plante fra gaden til drivhuset og installerer den på et lyst sted med en temperatur på ca. 6-10 ° C På dette tidspunkt vandes planten meget moderat. Under sådanne forhold slipper Lantan ikke bladene. I foråret er skuddet skåret i 1/3, og Lantana begynder at danne nye skud og blomstrer snart.

Efter en hvileperiode udvikler planten sig meget hurtigt. Når de første efterårsfrost begynder, er Lantana stadig strødd med farverige blomsterstande. På dette tidspunkt kan du skære sine grene i stiklinger eller lægge den til rummet, men de fleste blomsterproducenter foretrækker at købe nyt plantemateriale til den næste sæson.

Lantana har kun en minus – hvidfluer elsker det meget (en edderkopmide, bladlus, den pulveragtige orm påvirker sjældent planten). Imidlertid er foråret og efterårets behandling af et bredt spektrum insekticid nok til at beskytte Lantan mod denne ulykke for hele sæsonen.

Partnere : Det går godt med heliotrope, negle og kamille.

Lantana - Sjove blomsterstande. Voksende Lantana Kamara. Plantning og pleje. Foto

Propagation of Lantana

Forplantning af Lantan med vinterstiklinger og undertiden frø.

Sowing lantana frø

Lantanfrø sælges hovedsageligt i form af blandinger, men ikke alle sorter. Såning udføres fra januar til marts i kasser med et løst underlag, der anbringes i et lyst rum med en temperatur på mindst 20 grader. Lantana-frøplanter vises efter 1-2 uger. Når de når frøplanter på 10 cm højde, dykker de og reducerer gradvist lufttemperaturen.

Cherry lantana

Til vegetativ forplantning fra februar til marts, fra overvillige mødreplanter, er de apikale stiklinger skåret ca. 10 cm lange. Efter 3-4 uger sænkes temperaturen glat til 12 grader.

For at få kompakte planter klemmes de mange gange. Toppen af ​​skud, der er tilbage efter klemme, kan bruges som stiklinger.

Unge prøver af Lantana ligner græsklædte planter. De vokser bedre og blomstrer hurtigere end gamle flerårige buske. Erhvervede unge planter skal transplanteres til store gryder eller blomsterbed i en afstand af 30 cm fra hinanden, hvor de snart danner små buske omkring 50 cm høje.

Lantana - Sjove blomsterstande. Voksende Lantana Kamara. Plantning og pleje. Foto

Types af Lantana

Lantana kamara (lantana camara)

Denne plante er hjemmehørende i Sydamerika, akklimatiseret i mange tropiske og subtropiske regioner på vores planet. Nogle steder giver det endda folk stor ulejlighed. I lande med et tempereret klima fryser denne varme -kærlig busk om vinteren.

De smukke blomsterstande af Lantan Kamara er slående i flere farver: individuelle blomster, hvoraf de består, ændrer farven afhængigt af graden af ​​modning. Først er de orange eller gule og bliver derefter mørkerød eller lyserød. Haveformularen “Aloha” er for nylig blevet mere og mere populær.

Hun har bløde hængende skud, så hun ser meget godt ud i containere og hængende kurve. Det kan også plantes på blomsterbed, især i kombination med planter med grålig-sølv eller blåligt løv. Dens blomster har lysegul, og bladene er farverige i farve. Haveformularen ‘Goldsonne’ skyder krybende, og blomsterne er citrongul.

Lantana Montevidekaya (Lantana Montevidensis)

Lejlighedsvis til salg, ikke kun den velkendte Lantana Kamara, men også andre eksotiske arter kan findes. Blandt dem er der Lantana Montevidekaya ( Lantana Montevidensis ), som ser ud til at være specielt designet til at rumme i containere og hængende kurve. Hun har meget fleksible krybende skud, som næsten umiddelbart efter plantning erhverver en AMPEL -form.

Denne type Lantana er mindre, og Petioles er kortere end Lantana Kamara. Blomsterstande med en diameter på nogle få centimeter males normalt i syrinosa og lilla farver. For nylig er der vist nye interessante kulturelle former med hvide og gule blomster.

Lantana - Sjove blomsterstande. Voksende Lantana Kamara. Plantning og pleje. Foto

Disases og skadedyr af Lantana

Typer og sorter af lantaner er underlagt nogle svampesygdomme, som et resultat af, at plet, rust, blade falder. Men disse sygdomme er for det meste lokal og kemisk behandling. På bjergkopierne af Lantana er bladlus og pulverformig orm ikke ualmindelig, mod hvilke planter behandles med passende lægemidler.

Den mest skade er forårsaget af hvidfluer, der suger saften fra bladene. I dette tilfælde behandles planten gennem små tidsintervaller sekventielt med et passende insekticid (en gang hver 2-3 dage i 1-2 uger).

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.