Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Havearbejde

Lagenaria eller Gorlyanka – en grøntsag med alle hænder. Kalabas. Pleje, voksende, reproduktion. Foto

Hvor mange navne på denne grøntsag har Lagenaria, Gorlyanka, Kalabas, indisk agurk og vietnamesisk zucchini. Fødestedet for denne interessante kultur er Indien. Selv de gamle romere lavede forskellige retter fra frugterne af Lagenaria. Beboere i Afrika, Asien, Latinamerika og Stillehavsøerne bruger dem i dag om fremstilling af rygrør, tallerkener, musikinstrumenter og legetøj. Lange fleksible stængler af lagenariet bruges til vævning. Olie opnås fra Lagenaria -frø. Umodne frugter spises.

Vi har ingen udbredt Lagenaria blandt gartnere, selvom der er elskere, der bruges af unge frugter, der er dyrket, og godt modne frugter bruges til fremstilling af kasser, askebægter, vaser.

Lagenaria eller Gorlyanka - en grøntsag med alle hænder. Kalabas. Pleje, voksende, reproduktion. Foto

Nutritional værdi af Lagenaria

Unge langfrugtede frugter med tynd hud, når man laver mad i gryderet, kogt, stegt form har en delikat smag (som zucchini). Derudover er de syltede, dåse, de er meget velsmagende kaviar fra dem. Unge frugter 50 – 60 cm lang spises til mad.

Lagenaria har også helende egenskaber, for eksempel anbefales Lagenaria -papirmasse til mave -katarrier, unge petioles og frugter bruges i folkemedicin til kardiovaskulære sygdomme.

Lagenaria er kendetegnet ved stærk vækst: op til 12 – 15 eller flere meter. Frugterne vokser til 1,2 m og i syd – op til 3 m, der vejer 4 til 15 kg. Stammen kryber, har sidevæv og bart, kvindelige og mandlige blomster

Lagenaria eller Gorlyanka - en grøntsag med alle hænder. Kalabas. Pleje, voksende, reproduktion. Foto

Growing Lagenaria

Frugterne af Lagenaria er forskellige: cylindriske, pæreformede, sfæriske osv. Ældre frugter er ikke spiselige, fordi frugterne danner en stærk træskal. Lagenaria er en varme -elskende plante, som en agurk, derfor foretrækker den varme, rolige områder. For eksempel langs hegnet, nær husets væg osv.

Vigtig afklaring: Lagenaria blomstrer fra aften til nat, så pollinering af blomster skal være manuelt.

Planting Seeds

Tiden fra såning af lagenariafrø til blomster er 110-120 dage. Vækstsæsonen (før modning af frø) – 200-210 dage. For at opnå frugt er det derfor nødvendigt at dyrke frøplanter. Frø sås i store gryder på 10 × 10, 12 × 12 cm.

Frøene er store og meget tætte, så det tilrådes at blødgøre dem i stimulanter i 24 timer og 5 til 6 dage for at spire i savsmuld eller på iars ved en temperatur på 23 – 25 ° C. Når frøene sidder fast, så de en i en gryde til en dybde på 3 – 4 cm.

Lagenaria eller Gorlyanka - en grøntsag med alle hænder. Kalabas. Pleje, voksende, reproduktion. Foto

Planting frøplanter af Lagenaria

Jorden for Lagenaria skal være frugtbar, den graves til en dybde på 40 cm.

Lagenaria -frøplanter plantes i slutningen af ​​maj – begyndelsen af ​​juni. Hvis planter plantes i nærheden, er den anbefalede afstand mellem dem 1 m.

Pleje af Lagenaria

Efter plantning skal en gryde med planter let tampes og vandes igen. Først er koden stadig kølige nætter, planten kan dækkes med dækningsmateriale. Når hovedstammen når en højde på 1 m, støtter eller rettes langs hegnet, fordi Lagenaria klæber sig godt med en bart. Når hovedstammen når den største højde, klemmes toppen, og toppen af ​​sideskuddet er også fastgjort, som det gøres af agurk.

Lagenaria eller Gorlyanka - en grøntsag med alle hænder. Kalabas. Pleje, voksende, reproduktion. Foto

Frugter efterlades højst 5, og hvis frugterne er nødvendige, forlader de dem endnu mindre, op til 2 – 3.

Nogle gartnere dyrkes som en eksotisk plante af hensyn til interessen, fordi Frugterne af Lagenaria kan ikke plukkes, men afskåret i dele. Det afskårne sted går igennem, og fosteret vokser igen.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.