Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Havearbejde

Hvordan dyrkes citron derhjemme? Formering, transplantation, pleje. Foto

limon (citrus limon), rodfamilien (Rutaceae) – et stedsegrønt træ, der når op til 8 meter højde under passende forhold. Massen er saftig, sur, uden bitterhed med et højt indhold af citronsyre (5-7,2%) og C-vitamin (50-90 mg). Skrælet er rig på æteriske olier. Måske prøvede alle citroner mindst en gang i hans liv. Men ikke alle ved, hvordan de vokser. Og endnu mere – at denne frugt kan dyrkes ikke kun i troperne. I den midterste bane af Rusland dyrkes citroner med succes i drivhuse, drivhuse og simpelthen på balkoner eller vinduesvinduer af lejligheder. Sådan dyrkes citron derhjemme, læs i en artikel.

Hvordan dyrkes citron derhjemme? Formering, transplantation, pleje. Foto

indhold:

Botanisk beskrivelse af planten

citron – et lille stedsegrønt frugttræ op til 5-8 m højt, med en spredt eller pyramidal krone. Der er træer i alderen 45 år.

Nuværende cortex er grålig, lidt revnet på flerårige grene og grøn eller rødlig-lilla, glat på årlige skud, normalt med torner, mindre ofte uden dem.

citronblade læderagtige, grønne, 10-15 cm lange, 5-8 cm bredt, blanke på oversiden og lysegrøn og mat fra det nedre, hele formede, med husdyr, når man undersøger lyset på lyset ( Fra gennemskinnelige overgivere af essentiel olie), bredt eller aflang-ovat, peget fra begge ender, på korte (fra 1 til 1,8 cm), vingeløs eller vinger (på vækstskud) petioles, med mærkbare samlinger ved bunden af ​​bladet plade, der normalt falder ud af 3 år.

Lemonblomster, enkelt eller parret, med en uklar kop og en fem -medlemmet visp. Kronbladene er rent hvide eller let cremede, lyserøde eller lilla, stærkt bøjede, nøgne, med en tynd delikat aroma.

Frugten af ​​citron 6-9 cm lang, 4-6 cm i diameter, ovoid eller ovalt hesperidium, indsnævret til begge ender med en brystvorte øverst, lysegul, med en vanskelig at adskille tuberkulær eller hul, der indeholder en Masser af kirtler med æterisk olie. Indersiden af ​​fosteret med flere reder. Clomone-frø er ovale, gulgrønne eller hvide, grønlige i sammenhæng. Citronblomster, der starter i foråret. Frugter modnes om efteråret.

Der er en citron fra Sydøstasien. I naturen, ukendt. I Middelhavslandene blev det bragt fra Indokina. Introduktion i mange regioner i Amerika og Afrika. I Rusland, i kultur, har mere end 300 år været kendt i kultur. I øjeblikket en af ​​de førende citrusafgrøder.

er vidt brugt i rumkultur. Frugt dannes på grene, ikke lavere end 4 ordrer. Den modne frugt kan ikke plukkes i 2 år, så vil den være grøn igen og vil vokse, så bliver den gul igen. Under indendørs forhold er det muligt at opdrætte ikke kun citroner, men også orange, mandarin, grapefrugt, kinkan.

De grundlæggende krav fra citron til vækstbetingelserne

temperatur. Butonisering, blomstring og slips af frugter forekommer bedst ved en gennemsnitlig luft- og jordtemperatur på 15-18 ° C.

Om vinteren anbefales citrusfrugter at opbevares i et let koldt rum (op til +12 ° C). Manglen på kold overvintring kan føre til det faktum, at planten ikke ledes. Derudover er citroner ret følsomme over for klimaændringer. Hvis du lægger et frugttræ på gaden, på grund af en skarp ændring i dagslys og temperaturregime, kan det droppe frugterne og endda blade, kan resultatet af klimaændringer være fraværet af frugt til det næste år. P>

belysning. Det vil være godt i nærheden af ​​det østlige og vestlige vindue. Skyggen af ​​den lige sol er nødvendig i foråret og sommeren i de hotteste timer. Citron forholder sig til planteplanter, dvs. Med en for lang lysbund vokser planterne, og frugten er forsinket.

vanding. Om vinteren er det imidlertid umuligt at tillade overskyer af jordskoma, da dette fører til at dreje bladene og falde ikke kun blade, men også af citronfrugter. På den anden side skal du ikke glemme, at planterne dør af overskydende fugt. Fra oktober reduceres vanding. For at sikre vejrtrækning til rødderne og forhindre stagnation af vand i en gryde, løsnes det øverste lag af jorden i citroner med jævne mellemrum.

luftfugtighed. Når de indeholder i et rum med tør luft, angribes citronerne af skadedyr (flåter og skjoldbruskkirtel). Den optimale fugtighed for citroner er 60-70%, normalt ved en temperatur på ikke højere end 20 ° C.

transplantation. Omladningen bør ikke udføres, hvis plantens rødder endnu ikke er blevet flettet med en jordskød. I dette tilfælde er det nok at ændre dræning og øvre lag af jorden i gryden.

Frugt citrontræer transplanterer ikke mere end én gang hvert 2-3 år. Plante inden vækst. Ved afslutningen af ​​plantens vækst anbefales det ikke at transplantere. Under transplantationer bør den jordiske klump ikke ødelægges meget. Det er nødvendigt at give citronen god dræning. Rodhalsen i den nye skål skal være på samme niveau, som den var i de gamle redskaber.

Jord for unge citroner.

Jord for voksne citroner. 

citrongødning. Det øger frugternes sukker og reducerer den bitre smag, der er karakteristisk for citrusfrugter i rumkultur. Planten har mere brug for gødning, jo ældre er den, og jo længere er det i en skål. Gødning påføres efter vanding med vand. Med yderligere kunstig belysning af citrusfrugter om vinteren skal de også befrugtes.

Propagation of Lemons

Formering af citroner er mulig både frø og stiklinger. Seminalformeringsmetoden giver de mest kraftfulde træer, men de begynder at bære frugt senere (7-8 år) end ved skæring (3-4 år).

Hvordan dyrkes citron derhjemme? Formering, transplantation, pleje. Foto

På den anden side er citronplanter, der dyrkes i rummet, signifikant overlegne drivhusplanter i tilpasningsevne til indendørs forhold. Derudover er citronplanter, der dyrkes fra frø, helt nye former for planter. Kvaliteten af ​​frugten afhænger af indholdets arvelighed og betingelser. Hvis frøplanterne vokser voldsomt, skubbes frugtperioden væk. I dette tilfælde bruges beskæring, men tilbageholdelsesbetingelserne forværres ikke. Frøplanter, der gav rigelig blomstring og gode frugter, kan være en lovende ny række indendørs citroner.

Seed forplantning af citron

Til såning tages citronfrø fra citrusfrugter af god kvalitet. Sidder i jorden (blød humus med tilsætning af flodsand) senest få dage efter at have spist fosteret – ellers vil frøene tørre ud. Sår til en dybde på 1 cm og straks vand.

Normalt bevæger citronfrø sig om 30-40 dage. Meget unge frøplanter tolererer ikke dykning. De danner en lang kerne rod, som bedst skæres uden at grave en frøplante fra en gryde. Uden beskæring eller klemme vil roden ikke grene, men vil vokse i længden og dreje ringene i bunden af ​​gryden.

Trimmen af ​​stangroden på citronen udføres med en skarp kniv. For at gøre dette indsættes kniven i jorden i en afstand af 8-10 cm fra frøplanterne i en vinkel på 40-45 grader til jorden. Kniven skal ledes væk fra frøplanterne, stangroden skæres af en cirkulær bevægelse. Hvis der ikke er nogen sikkerhed for, at roden er skåret, skal du gentage operationen og introducere en kniv 2-3 cm tættere på frøplanten.

Multiplikation af citron med stiklinger

Cherishing er den hurtigste og mest enkle reproduktionsmetode. For at rodfæste stiklingerne er der behov for en temperatur på 20-25 ° C (men ikke højere end 30 ° C). Cherling af citroner forekommer mest med succes i april – juni. For rodfæstning skal du tage en gryde med størrelse 7-9 cm og lægge 4-5 stiklinger i den.

Følgende blanding kan bruges til at rodfæste citron: dræning fra udvidet ler eller små småsten med stykker kul hældes i den nedre del af beholderen, et jordlag i midten og sand 4-5 cm på toppen . Nogle gartnere rådes til at lægge et lag mos (ca. 1 cm) på toppen af ​​dræningslaget, hvorpå jord allerede er hældt – haven jord og flodsand.

Chines af citron er taget fra en sund frugtplante. Unge, intensivt voksende autonome skud, afskåret med en hæl (et stykke sidste års stof) efter afslutningen af ​​den første bruttobølge og modne, danner ofte et mere kraftfuldt rodsystem.

citron stiklinger er afskåret fra årlige skud (kviste, der let bøjes, fordi træet endnu ikke har været groft). Læringer af meget unge skud, noget fladt på begge sider, rod værre. I løbet af foråret stiklinger er stiklingerne taget fra kviste af efterårsvækst med efterår – fra foråret.

Lemon stiklinger skal have 3-5 blade med en længde på 8-12 cm. . Det er nødvendigt at fjerne kun den nedre arkplade, fordi Det kan bøjes, resten behøver ikke at blive rørt. Hæld de nederste sektioner af stiklingerne med knust træ kul og nedsænket 1,5-2 cm i fugtigt sand, dæmp det rundt om stiklingerne.

Nogle gartnere, før de plantes citronstiklinger, blødgør dem i 12 timer i en 0,001% opløsning af heteroauxin eller anden roddannelsesstimulerende middel. Sprøjt stiklingerne efter plantning med vand og luk med en krukke. Vandtemperaturen til sprøjtning skal være 4-5 grader over stuetemperatur.

I fremtiden er det nødvendigt at sprøjte citronstik om morgenen og aftenen, vandet på samme tid falder på sandet, og det kan ikke vandes. Rynke udføres i gryder dækket med en krukke, i drivhuse eller bare i vand. For rodfæstelse er god belysning nødvendig, men direkte sollys er kontraindiceret.

Efter 2-3 uger dannes en tumorformet tilstrømning på den nedre klip af citronstiklinger, og derefter vises hvide tykke rødder fra den. Det anbefales at transplantere en frøplante i en gryde med jorden ikke tidligere end efter 1-1,5 måneder. Før plantning er frøplanten vant til indendørs luft. For at gøre dette løftes banken først i flere dage først med 2-3 timer og derefter ved 3-4. Efter 2 uger kan husly fjernes fuldstændigt.

Et tegn på citronroting er udseendet på nye blade og rødder.

Efter at have rodfæstet citronstikket omhyggeligt, for ikke at skade unge rødder, transplanteres de i gryder på 10-12 cm i størrelse.

jordblanding til citrontransplantation fremstilles fra 2 dele sodland, 1 del af bladjord, 1 del af den rådne gødning og 1/2 af flodsandet. I løbet af det første år overskrides unge planter 3 gange – om foråret, i begyndelsen af ​​juli og i anden halvdel af august. Den jordiske klump skal bevares intakt. Planter fra fruiting citron stiklinger kan bære de første frugter i 2-3 år.

Når brølen vises, bidrager den gode udvikling af citronfrøplanten til topforbindelsen med en svag opløsning af ammoniaknitrat (0,25%) og møkkeskærm (1:15).

Transplant limonov

Til transplantation af citroner er alle retter egnede – ler, træ, plast, hvis der kun var en god dræning. For voksne citrusfrugter er træbeholdere ønskelige – kegleformede karbad. Det skal huskes, at transplantationen skal fremstilles, hvis plantens rødder har sammenfiltret hele jordsklumpen. Du kan bemærke dette ved enderne af rødderne, der dukkede op fra dræningshullet. Hvis de ikke er synlige, er det bedre at udsætte omladningen.

Hvordan dyrkes citron derhjemme? Formering, transplantation, pleje. Foto

M .Ved transplantation af citron skal hver ny gryde overstige diameteren på det gamle med 2-4 cm, og det karbad 4-8 cm.

Hyppige omladninger gør det muligt at danne et stærkt træ, så unge planter er ønskelige at oversætte 2-3 gange om året og voksne-alle 3-4 år.

jordblanding til citrontransplantation fremstilles fra 2 dele sodland, 1 del af bladjord, 1 del af den rådne gødning og 1/2 af flodsandet. For voksne planter erstattes sand i jordblandingen af ​​orgate jord og tilsættes superfosfat med aske (100 g pr. 1 spand jord).

Forårstransplantationen af ​​citron anbefales at udføre i anden halvdel af februar (før væksten af ​​nye skud). Citrusfrugter vokser bedst på neutral jord (pH 5,5-7,5). Om nødvendigt er transplantation mulig på ethvert tidspunkt af året, selvom det er bedre at undgå det under spirende, blomstring og frugt.

Hvis du med transplantation af citron ufrivilligt forstyrrer rødderne, er det nyttigt at dække planten med en plastikpose i 2-3 uger.

Plant planten som følger: På dræningshullet lægger de kirsebærene med en konveks side op, derefter et lag af dræning og stort sand, et lag små småsten eller trækul (1-2 cm.). En lille tør gødning anbringes på dræningen, derefter hældes flere håndfulde af jordblandingen. De sænker klumpen med planten og hælder jorden mellem klumpen og væggen. Rodhalsen skal være på niveau med de øverste kanter af gryden eller lidt lavere, men ikke drysset med Jorden. Ellers kan det efterfølgende bøjes. Nye lerpotter inden transplantationen kan modstå i flere timer i vand, og de gamle rengøres af snavs og skimmel og desinficerer med kogning.

Alle transplanterede planter såvel som disse containere med citrusfrugter, hvor jorden hældes, skal nødvendigvis hælde rigeligt med varmt vand og dække for første gang fra direkte sollys.

Citrus -arthen -samliv med regnorme betragtes som nyttige – orme løsner jorden, spiser forkælet rødder og beriger jorden. For at fodre ormene kan du tilføje en sovende te -svejsning til jorden. Dette betyder ikke, at teblade bare skal hælde over jorden. Den rigtige måde er at rive det øverste jordlag, hælde brygning og drys det med jord. Ellers kan skimmel begynde at udvikle sig på tebladene.

Pest Fighting

De vigtigste skadedyr af citrusfrugter er en edderkopmide, coccider (skjolde eller falske kærlige, orme) og bladlus.

af citronsygdomme, den mest almindelige er homoseksuel (tyggegummi). På samme tid, på stammen, i den nedre del, vises langsgående brun-røde pletter. Bark dør på disse steder. Årsagen til homoseksuel er i de fleste tilfælde fejl i plejen af ​​planten: for dyb plantning, dårlig dræning i gryden, for lille størrelse af gryden, overdreven anvendelse af nitrogen og utilstrækkelig-fosfor-kaliumgødning >

For at beskytte citron og andre citrusfrugter mod skadedyr er der behov for regelmæssig sprøjtning. Badning i et brusebad er ønskeligt (2 gange om måneden). Det er stadig meget godt mindst en gang hver 2. måned at tørre bladene forsigtigt, især nedenfra, svamp, blød klud eller bomuldspinde fugtet i en svag opløsning af grøn sæbe. Derefter skal planterne skylle.

For at beskytte citronen mod skadedyr kan du omhyggeligt tørre alle skud og blade på begge sider af en af ​​følgende løsninger:

 • Sæbeolie emulsion i en liter varmt vand, omrør 1 spsk grundigt. En skefuld af ethvert sæbepulver og et halvt bord med husholdningsmotorolie (du kan bruge transformer eller burdockolie). 3-4 timer efter tørring, skyl planten grundigt i bruser. Tørring gentages flere gange med et interval på 7-10 dage.
 • En let transformerolie (med eller uden sæbe) eller sæbe-carosinemulsion anbefales mod scenerne-5 g. Vaskeri sæbe eller vaskepulver og 10 gr. Parafin pr. 1 liter varmt vand.
 • Kobber-SOAP-opløsning-25 gr. Kobbersulfat og 75 gr. Vaskpulver eller 200 gr. Vaskeri sæbe. Rør grundigt i 10 liter. Vand.
 • Mustard-soap emulsion-in 9 liter. Vand til at fortynde 200 gr. Vaskeri sæbe og 20 gr. Sennepspulver. Hæld derefter med konstant omrøring ind i blandingen i en tynd strøm af en opløsning af kobbersulfat (20 g. 1 liter).
 • Tør planterne med en blød svamp eller børste fugtet i en svag opløsning af hvælvinger.
 • Tromme af terpentin – Den indre overflade af en almindelig tinspand smøres med terpentin, den berørte plante er dækket med en spand i flere timer. Efter “morderen”, vask i bruser med varmt vand.
 • Sprøjtning fra en spraypistol med en ufortyndet acetone (dette er ikke kun til kampen med skjold , men med flåter ).Når bladlus vises, sprøjtes citrusfrugter med en opløsning af tjæresæbe (10 gr. Per 1 liter) eller en forsvaret, filtreret afkogning af træaske. For sin fremstilling 300 gr. Den sigtede aske hældes med kogende vand og lægger på ilden i 30 minutter. Før brug tilføjer de op til 10 l.

  Old opskrifter til afkog mod skadedyr

  Det skal huskes, at det tager 2 gange mindre end friske til fremstilling af infusioner og afkog af græs af tørre planter. Det tilrådes at tilføje grøn eller vaskeri sæbe til opløsningerne (4 gr. Per 1 l.).

  Til allerede kendte planter mod skadedyr (nogle af dem er anført nedenfor), kan du tilføje valnødblade, ringblomster og dopeblade. Det skal huskes, at kun flere sprøjtning fører til det ønskede resultat.

  Recipes of Decoctions fra bladlus

 • Skarp peberfrugter – 100 gr. Hakkede frugter pr. 1 liter. vand. Kog i mindst en time i en lukket emaljeret skål. Afkogningen insisteres i to dage, derefter gnides bælterne, og koncentratet filtreres. Fortynd med vand, før du sprøjter 1:10.
 • Nåle af en en -årig fyr eller granstigning -200 gr. Hæld 3 kopper regn eller destilleret vand, og insister en uge på et mørkt sted, blandes dagligt, og tøm derefter infusionen. Fortynd med vand, før du sprøjter 1:10.
 • Tør sennep – 60 gr. Pulveret brygges i 1 liter. Vand og insisterer på tre dage i en tæt lukket beholder. Før sprøjtning, fortynd infusionen med 3 liter vand.
 • Groce Ordinary – 80 g tørt græs brygges med kogende vand, efter 30 minutter tilsættes det med vand til 1 liter og insisterede på to dage.
  Hvordan dyrkes citron derhjemme? Formering, transplantation, pleje. Foto

  Recipes fra en edderkopmide og bladlus på samme tid

 • Løg – 100 g løgglas hælder 5 liter vand og insisterer på to dage.
 • Hvidløg – 50 g nelliker, der er savnet gennem en kødslibemiddel, hældes med varmt vand (300 g) og insisterede på fem dage i mørke. Filtrer derefter. Til hver 50 g infusion tilsættes 50 g sæbe og fortynd 10 liter vand.
 • Hvidløg, løgskaller, tobak – 200 gram af hver komponenter koges i lang tid i en stor gryde med vand. Afkogningen afkøles og tilsættes med vand til 10 l.
 • Mælkebøtter og hestesorrel – 300 g hakkede mælkebøtterødder eller 400 g mælkebøtter eller sorrelblade på 3 timer insisterer på 10 liter varmt vand, filter og bruger straks.
 • Kartoffel toppe – En bouillon er forberedt på lignende måde som et afkog af mælkebøtter. 1,5 kg grønne toppe tages i 10 liter vand (hvis toppe er tørre – 2 gange mindre).
 • Tomatop – 500 g hakket eller 250 g tørt toppe kogt i 1 liter. Vand i mindst 30 minutter. Afkogningen forsvares og filtreres, fortyndet med vand i et forhold på 1: 3.
 • før sprøjtning.
 • Camomile -apotek – 100 g blade og blomster insisterer på 1 liter varmt vand i 12 timer. Derefter filter og fortyndet med vand 1: 3.
 • Blane Black-200 g af toppen af ​​blomstrende planter insisterer på vand i 12 timer eller koges i 2-3 timer i en lille mængde vand, tilsæt derefter op til 1 liter og filtreret.
 • Tobaksafkogning – 40 g flammer insisterer en dag i 1 liter vand, koger i 2 timer, køligt og tilsættes derefter 1 liter vand. Før sprøjtning tilsættes lidt vaskepulver eller sæbe til bouillon.
 • Lime-Gray Decoction (ISO) -1,5 liter vand 100 gram kalk (pels) eller kalkmælk og 200 g jordsvovl. Alt blandes godt og koges over lav varme i cirka en time. Den færdige afkogning har farven på jod. Det afkøles, hældes i en lukket skål og får lov til at stå. Væsken skal blive gennemsigtig og erhverve en ravfarve. Efter forsvar drænes væsken fra sedimentet. Før sprøjtning fortyndes det med vand i et forhold på 1: 15-20. Et koncentrat kan opbevares i en tæt lukket beholder på et mørkt sted i lang tid (op til et år). Et tegn på dets skelne er tabet af farve.af pesticider til citroner foretrækkes frem for karbofos eller deltaphos-de opdrættes med en hastighed på 3-9 g koncentrat pr. 1 liter vand. Tre til fire gange behandlingen hjælper med at slippe af med bladlus, flåter, skjolde og coccid. I kampen mod skadedyr i det indledende trin af skader er det ikke nødvendigt at sprøjte planten med giftige kemikalier – bare lægge den i flere timer i en stor cellofanpakke, efter at han tidligere har lagt en bomuldspind gennemvædet i carbophos der. Operationen skal gentages 2-3 gange med et interval på 7-10 dage.

  På trods af det faktum, at de første foreninger af denne plante er ret “sure”, er citron et lager med askorbinsyre og andre vitaminer. Ved at dyrke citron derhjemme vil du give hele din familie den nødvendige vitaminer. Tilføjelse af citron til te og endda til søde tærter giver dig mulighed for at give det yderligere utvivlsomt attraktivitet og ønsket om at vokse det hjemme!

  Vi venter på dine råd og kommentarer!

  Læs endnu en interessant artikel om havearbejde:10 belangrijke regels voor het groeien van komkommers op open terrein. Zaaiende datums, zorg. Foto

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.