Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Havearbejde

Hvor kan man plante lavendel – ideer til landskabsdesign

Hvor kan man plante lavendel - ideer til landskabsdesign

Artikelindhold

Lavendel er en velduftende og smukt blomstrende plante, som med lidt snilde kan blive en spektakulær havepynt. Vi foreslår, at du finder ud af, hvor du skal plante lavendel, så den ikke forsvinder blandt andre blomster og viser sig i al sin pragt.

Den smukke repræsentant for Jasnotaceae-familien er en favorit blandt gartnere og professionelle landskabsdesignere. Årsagen til dens voksende popularitet hvert år er ikke kun dens vidunderlige skønhed, men også dens andre værdifulde fordele.

Lavendel i haven – fordelene ved dyrkning

Den delikate duft og de spidse blomsterstandes lysstyrke er de vigtigste, men ikke de eneste, fordele ved at dyrke lavendel. Denne stedsegrønne busk har følgende fordele:

  • alsidighed – velegnet til at skabe en række forskellige landskabskompositioner;
  • frostbestandighed – mange sorter kan modstå temperaturer helt ned til -30 °C;
  • mange forskellige farver – lavendelblomster kan være lilla, pink, hvide og blå;
  • terapeutiske egenskaber – lavendelte eliminerer irritation og træthed, normaliserer søvnen og lindrer hovedpine.

Som du kan se, er der mange grunde til at plante denne luksuriøse plante. Men først skal du beslutte, hvordan du vil bruge lavendel i dit havedesign.

Lavendel i havedesign – stilfulde ideer

Lavendelens alsidighed åbner op for store muligheder for havedesign. Når du ved, hvor og med hvilke blomster det er bedst at plante lavendel, kan du dekorere stedet i overensstemmelse med de nyeste trends inden for blomster.

Lilla tåge over en alpin rutschebane

Under naturlige forhold vokser lavendel oftest på stenede bjergskråninger. Hvis du prøver at genskabe lignende forhold, vil den takke dig. Plant stauden omgivet af uregelmæssigt formede klipper – kombinationen af sarte blomsterstande og kolde, hårde klipper ser naturlig og meget attraktiv ud. Gode naboer i dette tilfælde vil være krydrede planter – mynte, basilikum, salvie, melissa.

Den centrale komponent i mixboardet

Hvor skal du plante lavendel for at gøre den til midtpunktet i en sammensætning af flere rækker? I et mix-board! Busken kan kombineres med alle lavt- til middelvoksende planter. Cosmea, stachys, alyssum, astrantia, klematis, valmuer og sedum kan fremhæve skønheden i de lilla aks. Hvide, rosa, røde og gule farver vil være et fremragende supplement til de gennembrudte lilla lavendelblomster.

Fluffy kant af lavendel

Lavendelbuske plantet langs lige og snoede havestier ser fantastiske ud. Sig ikke nej til muligheden for at forvandle din have til et magisk rige. Plant lavendel langs stierne, så bliver dine havevandringer endnu mere behagelige.

Levende kanter kan bruges til zoneinddeling. Duften af denne plante beroliger og lindrer spændinger efter en hård arbejdsdag, hvilket betyder, at et lavendelhegn kan bruges til at skabe en afslappende zone.

Lavendel + roser = den perfekte duo

Lavendel kan kombineres med mange stauder i landskabsdesign, men modetrends anbefaler på det kraftigste at introducere den indfødte middelhavsbjergplante til sofistikerede roser. Lavendel mod de store, lyse rosenknopper bliver endnu mere iøjnefaldende, og blandingen af fortryllende aromaer sætter stemningen for romantik.

En strålende kabale

Den venlige lavendel kan plantes alene. I solitærplantninger mister den ikke sin oprindelige skønhed og fordobler den endda. En græsplæne prydet med lavendeløer vil tiltrække alles opmærksomhed. Hvis der er plads, kan du plante alt med duftende stauder og skabe et beundringsværdigt lavendelfelt.

Den bedste altandekoration

Hvor skal man plante lavendel, hvis man ikke har en stor grund? Den klarer sig næsten lige så godt i en rummelig krukke som i haven. Lavender Lady, Mansteed Strain, Aroma de Provence og andre dværgsorter er ideelle til dyrkning i krukker. Hvis du vil gøre buskene til et mindeværdigt kunstobjekt, kan du plante dem i en original kande, en malet vase eller en vandkande af tin.

En farverig hæk

At dyrke lavendel i haven har både dekorative og praktiske fordele. De højtvoksende Tenderness-sorter er perfekte til at skabe en hæk. Det tætte planteslør skaber en barriere for nysgerrige nabodrenge og insekter, der ikke kan tåle lavendelaromaen. I øvrigt plantes lavendel ofte i grøntsagsbede af samme grund.

Helbredende bed

De, der sætter pris på lavendelens gavnlige egenskaber, bør indrette et naturligt grønt »medicinskab«. Plant et bed med lavendel, salvie, røllike, rosmarin, timian, mynte, og du behøver ikke lede efter kure mod søvnløshed, hovedpine, anæmi, hypotension og andre almindelige sygdomme. Derudover kan de nævnte planter bruges til tilberedning af salater og varme retter.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.