Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Havearbejde

Hver grøntsag har sin egen stråle

Uden lys er fotosyntesen og normal udvikling af planter umulig. Om vinteren er der lidt lys, og dets kvalitet er slet ikke den samme som om sommeren. Derfor, for at dine grønne kæledyr skal udvikle sig normalt, blomstrer de og giver en god høst i tiden, i vinterens drivhus, loggia eller rummet bliver nødt til at sikre bedring. Hvilken lampe er velegnet til dette?

Hver grøntsag har sin egen stråle

I lyset af kuldioxid og vand dannes kulhydrater under fotosyntesen, hvorfra proteiner, fedt og biologisk aktive stoffer derefter syntetiseres. Sollys består af synlig (rød, orange, gul, grøn, blå, blå og lilla) samt usynlige ultraviolette og infrarøde stråler. Hver farve er en række bølger af en bestemt længde, der måles i nanometre (NM).

Til fotosyntesen anvendes ikke hele lysspektret, men en del med længden af ​​lysbølger 380-710 nm. Derudover absorberes blå-violet (400-450 nm), rød og fjern rød (640-710 nm) områder især intensivt. Blå stråler bidrager til dannelsen af ​​aminosyrer, stimulerer opdelingen, og takket være rødt i plantevæv ophobes kulhydrater, celler forlænges, skyder, stængler, blade vokser hurtigere.

Hver grøntsag har sin egen stråle
Hver grøntsag har sin egen stråle
Hver grøntsag har sin egen stråle

Hver type planter til normal vækst og udvikling kræver deres eget sæt stråler. For eksempel, når man dyrker en agurk, tilrådes det at begrænse andelen af ​​røde stråler, og tomater reagerer ikke på dem. I en ung alder har skud og frøplanter brug for en sammensætning af lys og voksne planter til at binde og hælde frugter – en anden.

De lamper, der bruges til kørsel, har forskellige egenskaber. Derudover kan planter dyrkes fuldstændigt i kunstigt lys, eller naturlig og kunstig belysning kan kombineres. Og jo mere korrekt lamperne er valgt, jo tættere på det optimale lys vil de være, jo bedre vil vores grønne kæledyr vokse.

Hvis du dyrker planter i let kultur (uden naturligt lys), er det vigtigt, at spektret af de anvendte lamper er så tæt på det tilsyneladende lys, men det domineres af røde, blå, lilla stråler og en lille andel af den nær infrarøde og ultraviolette lys var indeholdt.

Ved dyrkning af frøplanter skal der gives præference til lamper med et højere indhold af blå og lilla stråler, der forsinker strækningen af ​​celler, og frøplanterne strækker sig ikke. Planter dyrket under sådanne lamper, for eksempel fluorescerende, mere kompakt, med forkortede internoder. På grund af forekomsten af ​​blue-violet lys i højbjerget enge er der mange stuntet og afsætningsmuligheder.

Ud over lysets kvalitet påvirkes dens beløb af dens beløb (lysende flux måles i lumen, LM), og intensiteten af ​​lysstrømmen (belysning – mængden af ​​lys pr. Enhedsareal måles i luksus, LCS). For eksempel, når du dyrker en tomat, skal belysning være på niveauet 10-15, agurk-15-20, roser og urter-5-8, og krysantemum vil være nok 4-5 tusind lux. Hvis du ikke har specielle sensorer til rådighed for at bestemme lyset, skal du bruge den sædvanlige Lucmeter eller Photo Exposure Meter.

lampetypew, vtjoint venture, lmosram361400master refleks585200master agro40055000master hpi-t40038000master son-t grøn kraft60088000reflux (DNAZ) 40040046000reflux (dnaz) 400 super40052000reflux (dnaz) 60060086000dri 2000-6200053000dnat 40040074000 meget , det er ufuldstændigt i sammensætning, og elektricitet forbruger sådanne lamper. Derudover er de vanskelige at betjene.

Oak Mercury-Luminescent Lamps (DRLF) bruges som en kilde til blå-violet stråling, når man forbedrer frøplanterne af grøntsagsafgrøder om vinteren og tidligt på foråret. Under sådanne lamper er planter mere kompakte med forkortede internoder. Men i spektret af disse lamper er det røde lysområde (640-680 nm) meget begrænset, og hvis planterne konstant bliver oplyst af dem, så er afgrøden (antal og massen af ​​frugter), især tomater, ægplantat og peberfrugter, vil blive meget reduceret.

Sodiumlamper med højt tryk (NLVD, for eksempel DNAT-400) har en høj effektivitet, men ligesom de foregående er underordnet spektret (det røde lysområde er begrænset).

Metriculogue-lamper (DM4-6000, DRF-1000, DRI-2000-6) Sammenlignet med ovennævnte kilder mere økonomiske, mere effektive, holdbare i drift og har et spektrum tættest på sollys. Desuden kan DRI-20-B-lamperen bruges til at dræne frøplanterne og opnå en fuldgyldig afgrøde med konstant kunstig belysning af planter. Og lamperne fra HPI-T-mesteren og masterrefleksen er praktisk at bruge, hvor der ikke er noget naturligt lys, for eksempel når de dyrker grøntsager på stativer i lukkede rum.

I sammenligning med de neonestente DRLF og DR-LAMPS øger Neon, Mercury og Mercury-Wolframa-lamper luftvejsintensitet, reducerer fotosyntetisk aktivitet og produktivitet af planter. Derfor skal du kombinere disse kilder (normalt i et forhold på 3: 1) for at få en god høst.

Parametrene for nogle af de mest almindeligt anvendte lamper er angivet i tabellen (vi bemærker, at lampens levetid reduceres med væksten af ​​deres energikraft).

Et vigtigt træk ved lampens effektivitet er lysudgangen – størrelsen på lysfluxen pr. Enhedseffekt (LM/W). I moderne meget økonomiske lamper overstiger det 110-120 lm/w.

Hver grøntsag har sin egen stråle

M , og ikke suspendere noget på vinduet eller over sengen i drivhuset, men på samme tid bør lampen ikke udstråle meget varme, hvilket forårsager for tidlig aldring, blomstrer, fremskynder frugt og reducerer størrelsen på afgrøden /p>

For familiebudgettet er det vigtigt, at kilden til kunstigt lys er holdbar og økonomisk. Faktisk er varigheden af ​​belysningen, dvs. driftstiden for lamperne, 16-18 timer for en agurk, i tomat-14-16 timer, i peber-20 timer. , da det forårsager i planter, især tomaten, adskillige fysiologiske lidelser, primært chlorose.

Læs endnu en interessant artikel om havearbejde: Diathomitis, of Kieselgur is een organisch pesticide om ongedierte te bestrijden. Hoe te gebruiken? Foto

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.