Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Havearbejde

Dronning af aromaterapi

Lavendel er meget uhøjtidelig i pleje, kan også vokse på fattige jordarter. Velegnet til at vokse endda begyndere. Let at dyrke det under indendørs forhold.

Lavendel – En usædvanlig dekorativ plante hører til familien til etiketterne. Dette er to- eller flerårige urter, halvbørster, buske, der når en højde på cirka 20-50 cm. En plante med en stærk aroma, blomster bruges i parfume. I industrielle plantager betjenes plantning i 20-25 år, startende fra det andet år med vækstsæsonen. Ordet “lavendel” blev sandsynligvis dannet fra den latinske “lava”, hvilket betyder “vask”. Selv de gamle romere føjede det til bade med aroma og vaskede hendes ansigt med infusion.

Dronning af aromaterapi

Der er tre mest almindelige typer lavendel: engelsk (mest populær), spansk (ofte brugt i parfume), fransk (ikke så duftende som andre arter, men meget smuk). Der er også mange af hendes hybrider

Lavendel foretrækker varme, solrige steder, overvåget kalkjord, selvom det som allerede bemærket også kan vokse på dårlig jord. Tørke og frostbestandig. Voksne planter kan modstå endda alvorlige frost. Det er vigtigt at have god dræning. Tunge lerjord med en tæt forekomst af grundvand er ikke egnet til dyrkning. Selvom det tilrådes at vande planten i tør modstand, bidrager det i tørt vejr til en længere og mere rigelig blomstring. Planten elsker også periodisk biking, hvilket bidrager til dannelsen af ​​nye grønne skud.

Dronning af aromaterapi

Formeret af Division of the Bush (fortrinsvis om foråret eller efteråret), lagdeling, stiklinger, der hurtigt rod, frø. Det forplantes let af selvudvikling. Det tilrådes at stratificere frøene for bedre spiring – hold i kulden. For at gøre dette holdes de ved en temperatur på 5 grader i 30-40 dage. Det er bedre at så frø i november, så de om vinteren har passeret naturlig stratificering.

Du kan også dyrke lavendelplanter. Når du dyrker sortering af lavendel, er det bedre at bruge de vegetative reproduktionsmetoder. For at få frøplanter, i juni – begyndelsen af ​​juli er stiklinger på 7-10 cm lang skåret fra årlige skud. Klipning er plantet i en blanding af tørv med sand (1: 1) eller sand til en dybde på 4-5 cm.

Dronning af aromaterapi

Det bedste tidspunkt for stiklinger er oktober – november. Til forplantning ved lagdeling i efteråret 2-3 halvdrunk -skud presses de til jorden med tråd og lidt drysset med kompost eller jord. Den næste forår vil disse allerede være uafhængige planter. Den optimale afstand mellem planter er deres højde. Undtagelsen er kun hække fra lavendel, derefter planter planterne tættere.

Lavendelblomstring er et usædvanligt attraktivt syn. Blomstring fortsætter i juni-juli i 25-30 dage. Blomster indsamles, så snart de åbner, så har de den mest intense lugt og farve. Frø modnes omtrent i august, i begyndelsen af ​​september. Tør lavendel på et skraveret og ganske godt ventileret sted. De allerførste 2 år efter plantning af blomsterstand til blomstring afskæres. Dette bidrager til den bedre udvikling af anlægget i fremtiden. Efter 6-7 år er planter foryngede og afskærer ovennævnte masse på et niveau på 7-8 cm fra jordoverfladen. På samme tid er det vigtigt ikke at skære planten for meget (til stilkene på stænglerne) på grund af dette kan det dø. Det er næsten ikke påvirket af sygdomme og skadedyr.

Dronning af aromaterapi

De dyrker lavendel på skråningerne, på tørre steder, i bjergbestigning, som en hæk, i områder, der er sået med steppe urter. Især avancerede lilla blomster af lavendel kombineres med gule farver. Lavendel er en uundværlig dekoration af den engelske have. Det egner sig til klipning. Kombinationen af ​​lavendel og roser betragtes som klassisk.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.