Nordborg

Havearbejde og grøntsagsdyrkning. Lækre, enkle opskrifter og opskrifter, der er nemme at følge, til hver dag.

Havearbejde

Bladlus på roser, agurker, ribs og andre afgrøder: Sådan bekæmper du skadedyr

Bladlus på roser, agurker, ribs og andre afgrøder: Sådan bekæmper du skadedyr

Bladlus lever af plantesaft. Det ødelægger mange afgrøder. Hvad er bladlusenes særlige kendetegn, og hvordan bekæmper man dem?

Bladlus på rosen

Forårets største skadedyr på roser er bladlusen. Den lever af deres saft. Hvordan ser en bladlus ud? Insektet har en spindelformet krop, der er 1-3 mm lang med et blødt kitinagtigt dække dækket af fine hår. Farven varierer fra lysegrøn til rødbrun.

Bladlusene formerer sig partenogenetisk med ufuldstændig forvandling. I den varme årstid udklækker hunnerne straks larver, som bliver til vingeløse, levende hunner. I tredje generation dukker der spredte hunner med vinger op. De er i stand til at migrere fra en plante til en anden.

Hvordan bekæmper man bladlus på roser? Hjemmesiden kaleyard.org anbefaler at sprøjte planter med en kraftig vandstråle fra en haveslange. Når bladlusene først er slået af planten, klatrer de sjældent op igen. Når bladene på rosenbuskene begynder at krølle, skal du sprøjte de unge skud med insekticider eller biopræparater. En sådan behandling vil beskytte buskene i 14-30 dage. Derefter skal sprøjtningen gentages.

Fjern havemyrer på grunden. Myrer lever af honningdug, som udskilles af bladlus. Derfor beskytter de bladluskolonier mod naturlige fjender og forsøger at sprede dem til nye planter.

Græskarbladlus på agurker

Alle slags bladlus kan slå sig ned på agurker. Melonbladlus er dog mere almindelige med farver, der spænder fra mørk brunrød til gul eller hvid. De små insekter med bløde kroppe er pæreformede og har næsten usynlige ben.

Hvorfor kommer der bladlus på agurker? Bladlus kommer på agurker fra inficerede planter, og de bringes også ind af myrer for at give en fødekilde. Bladlusene gennemborer let de saftige agurkestængler og -blade for at suge saften ud af cellerne. Angrebne planter holder op med at udvikle sig, og deres udbytte reduceres.

For at ødelægge skadedyrets kolonier på agurker vil sprøjtning med sådanne midler hjælpe:

  • sennepsinfusion (100 g tør sennep i 3 liter kogende vand);
  • sodaopløsning (50 g soda, 5 spsk. flydende sæbe, 3 spsk. vegetabilsk olie pr. 10 liter vand);
  • ammoniakspiritus (50 ml ammoniakspiritus, 3 spsk. vegetabilsk olie pr. 10 liter vand).

Behandl med sikre midler på ethvert stadie af grøntsagernes vegetation. For at slippe helt af med bladlus skal du sprøjte buskene 2-3 gange hver 3-4 dag og skiftevis bruge forskellige opløsninger.

Gallebladlus på solbær

Gallebladlusen (solbærblærebladlus, solbærhårbladlus, bladgallebladlus) er et almindeligt skadedyr på røde ribs. Den angriber sjældent andre solbærarter, så den omtales oftere som “solbærbladlus”.

Om foråret lever ribsbladlusen af unge blade. De krøller sig sammen, bliver dækket af røde blærer og falder af. Ved alvorlige angreb reduceres udbyttet af solbær. Gallebladlus overfører virussygdomme til solbær, som ikke kan helbredes.

Hvad skal man gøre, hvis der er bladlus på ribs? For at forhindre, at bladlusene formerer sig i foråret, skal du skære stænglerne med rødlige fortykninger på buskene af. Det er her, gallebladlusens æg overvintrer. Læg det afskårne materiale i en dobbelt polyethylenpose, bind den sammen, og smid den ud.

Klip angrebne blade af, når de første røde pletter viser sig. Bladlus er meget produktive og spreder sig lynhurtigt på buske. I tilfælde af masseangreb på ribs skal du anvende kemiske præparater og bruge dem, før frugtsætningen begynder.

Bladlus på dild

Bladlus tiltrækkes af de sarte stængler og blade på dild. Ved første spiring flytter den til køkkenhaven fra andre planter og ukrudt. Derfor er det bedre at plante dild i åbne, solrige områder og fjerne ukrudt i tide. Bladlus i grønne, sorte og hvidlige farver sætter sig på dild. Mørke, klæbrige pletter og grå, askeagtig patina på dild er tegn på skadedyr.

Dild spises frisk, så det er ikke muligt at oversvømme den med kemikalier. Vælg sådanne folkemedicinske midler til at bekæmpe bladlus:

  • Behandl dildbede med en vandig opløsning af eddike (1:10) ca. hver 5.-6. dag.
  • Forbered en opløsning af vasketøjssæbe (200 g sæbe pr. 200 liter vand). Bland aske (50 g) i opløsningen. Sprøjt opløsningen på blade og stængler, når bladlusene lige er dukket op.
  • Lav en infusion af hvidløg, løgskaller og citrusskaller. Bland 50 g af disse ingredienser, og hæld 10 liter kogende vand over. Lad det trække i 3 dage, si det fra, og sprøjt dild.

Ved direkte kontakt med opløsningen dør de voksne bladlus og falder til jorden. Efter en sådan behandling kan høsten udføres på 2-3 dage.

Bladlus på peberfrugter

Grønne og sorte bladlus slår sig ned på peberplanter og lever af saften fra de unge, saftige blade. Det får dem til at krølle sammen og visne. Små insekter samles i den nederste del af bladpladerne. Det er der, du finder den klæbrige plak og insekterne selv. De ledsages af myrer, som lever af søde sekreter og bærer deres foderautomater rundt i hele bedet.

Bekæmpelse af bladlus starter ved de første tegn på deres fremkomst. Hvis bedet med peberfrugter er lille, skal du vaske insekterne af med vandtryk og behandle med sådanne midler:

  • Opløs 100 g vasketøjssæbe i 10 liter varmt vand, tilsæt et glas træaske, og lad det stå i 24 timer. Rør opløsningen, si den, og sprøjt peberfrugten 2 gange med 7 dages mellemrum.
  • Forbered en infusion af bitre urter (celandine, røllike, røllike, gran, tobak). Det gør du ved at hælde 1 kg friske urter i 3 liter kogende vand i 1 time. Tilsæt vand op til 10 liter. Sprøjt planterne med infusionen næste dag.

For at afskrække bladlus fra peberbedet kan du plante afvisende planter som koriander eller mynte. Plant fløjl og kamille for at tiltrække bladlusenes naturlige fjender – mariehønsene.

Bladlus formerer sig hurtigt og kan ødelægge mange dyrkede planter. Gartnere og havebrugere har brug for effektive metoder til at bekæmpe det lille skadedyr. Hvis planterne behandles i tide, vil høsten blive reddet.

Lars Hansen

Lars Hansen er en dansk gartner og madblogger, der oprindeligt kommer fra Odense. Han driver en have- og madblog, hvor han deler sin viden og sine erfaringer med sine læsere.